Ik mis het middagdutje

Het middagdutje van kinderen vind ik zowel een last als een zegen. Het is altijd een flink gepuzzel om de slaapjes te combineren met de dagelijkse dingen. Met een tweede kind erbij lijk je structureel in tijdnood te zitten voor voldoende slaapjes.

De tweede diende zich aan, toen mijn oudste nog volop een middagdutje deed. Ergens aan het eind van de ochtend ging hij richting zijn bedje. Zijn kleine broertje had dan al even gelegen en wilde weer een uurtje liggen als zijn grote broer zijn oogjes weer open deed. Echt estafetteslaapjes noemde ik het. Ik schreef hier al eerder een artikel over.

niet wakker willen worden

Hoewel ik op die dagen de deur niet uit kwam, verlang ik langzaam naar die tijd terug. Al enkele weken vertikt grote broer het om zijn bed in de middag te bezoeken. Niet dat hij het niet meer nodig heeft.

Rond 11 uur ontstaat de eerste dip. Hij is minder gezellig, kan niet meer luisteren naar wat mama te zeggen heeft en hij knippert erg langzaam met zijn oogjes. Na weken de strijd aan te gaan, hebben we het opgegeven om hem nog voor zijn middagslaapje naar bed te doen. De tv dient nu als een break in de dag.

Op het moment dat hij rustig ligt, kan ik weinig doen. Mijn computer pakken, om lekker te gaan tikken werkt averechts. Hij springt direct op en kruipt op mijn schoot. “Mors ook knopje drukken?”, klinkt het van de kleine man.
Een schoonmaakrondje door het huis heeft ook geen zin. Zijn ontdekkingsdrift heeft al meerdere keren bewezen dat het dingen kapot kan maken. Langer dan een toiletronde kan ik hem niet alleen laten en vaak is dat al te lang.

slapend jongentje

Aan het eind van de middag merk ik hoe slopend zo’n hele dag voor zo’n kleine jongen is. Op dit moment is zijn broertje ook hongerig en vervelend. Beide knullen laten van zichzelf horen en hangen aan mijn benen. Terwijl ik een gezonde warme maaltijd op tafel probeer te zetten verlang ik terug naar de tijd dat er nog een momentje in de dag zat waarin het even stil in huis was.

Even een momentje voor mezelf. Een uurtje om alvast de lasagne in de oven te zetten, een bezem door het huis te halen, de babykleertjes te wassen, alle speelgoedauto’s in de huiskamer verzamelen en weer netjes opruimen, de speelgoed uit het badwater vissen. En uiteindelijk plof ik op de bank om één slokje van mijn koffie te nemen, voor ik de babyphone weer aan hoor springen.

Ik vind het heerlijk om de jongens om me heen te hebben, maar soms verlang ik terug naar het moment dat beide knullen nog middagdutjes deden. Even een momentje om de dingen te doen of gewoon even een momentje voor mezelf.

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge