Is thuisblijven met de kinderen echt harder werken dan een fulltime baan?

Uit onderzoek blijkt dat 31% van de ouders thuisblijven met de kinderen zwaarder ervaart dan een fulltime baan. Dit werd geschreven in het artikel van APost. Vele reacties volgde dit bericht en ze waren zachts gezegd niet mild. Wat vind ik eigenlijk van dit bericht en de reacties op dit artikel?

thuisblijfmama

Ik weet hoe het is om te werken met kinderen. Ik had dan misschien geen fulltime baan, maar een baan in de zorg, waarbij veel wisselende diensten mijn tijd opslokte. Ik was veel tijd kwijt aan het regelen van oppas en het zorgde voor veel onrust in ons gezin. Daarnaast was ik vaak laat thuis, maar uitslapen was er met kinderen niet meer bij.

Stoppen met werken

Met de nieuwe baan van mijn man zouden wij de financiƫle mogelijkheden hebben dat ik mijn baan op zou kunnen zeggen en fulltime voor het gezin zou kunnen zorgen. Dit was een uitkomst voor ons allemaal. De kinderen hoefden nu niet meer naar de oppas te worden gesleept, mijn man kon uit zijn werk direct naar huis en ik was niet meer avonden bezig om voor anderen te zorgen.

Ik dacht er veel tijd mee te kunnen winnen als ik zou stoppen met werken, maar wat is me dat tegen gevallen. 24 uur per dag bezig zijn met je gezin, met je kinderen, met je huishouden. Het is nogal wat. De reacties onder het facebookbericht van APost hebben me dan ook echt emotioneel geraakt.

Thuisblijfmama

Ik ben nu bijna een jaar thuis met de kinderen. Ik heb twee jonge jongens. De oudste gaat 2 ochtenden naar de peuterspeelzaal en de jongste mag binnenkort ook starten. Er zijn dagen dat het heel gezellig is en alles heel makkelijk gaat, maar er zijn ook dagen dat ik het liefst tegelijk met de kinderen het bed in duik door de vermoeidheid. Soms krijg ik mijn hele huishouden in een paar uur gedaan en soms kom ik een week niet toe aan de was.

Ik dacht alle uren die ik aan mijn werk besteedde over te hebben als ik thuisblijfmama zou zijn. Wat ik even was vergeten is dat die kinderen van mijn elk moment van de dag aandacht nodig hebben en in de gaten gehouden moeten worden. En ik denk niet dat mijn kinderen daarin veel verschillen met andere kinderen. Rustig de was doen is er dan ook niet bij. Net als op de opvang moeten mijn kinderen overdag vermaakt worden.

>> Lees ook: Van parttime werkende naar fulltime mama

Ik mis mijn pauze

Hetgeen wat ik het meeste mis zijn de pauzes. Eventjes een bakje koffie drinken met je collega’s of het ritje naar het werk. De rust van een pauze heb ik al lang niet ervaren. Niet als de kinderen thuis zijn. Koffie staat vaak koud te worden en zelfs een ritje in de auto is een opvoedkundige tour.

‘Kinderen hebben is toch geen werk, daar heb je zelf voor gekozen’ lees ik in een van de reacties. Natuurlijk heb ik zelf voor mijn kinderen gekozen. Ik heb er zelfs voor gekozen dat ik thuis ben met ze. Maar dat betekent niet dat het geen klus is om ze op te voeden. Het is misschien geen betaalde baan, maar ik ben wel dag in dag uit in touw om voor mijn jongens te zorgen.

Wat is zwaarder?

Tot daar is het niet heel anders dan werkende moeders. Maar hoevaak ik niet heb gehoord ‘Ik ben blij als ik kan werken. Even uitrusten.’ Werken is een break in de dagelijkse sleur. Zelfs mijn baan in de zorg, waarbij mijn taken niet veel verschilde met de taken thuis, was een doorbreking van de thuissituatie. Die break blijkt belangrijker dan ik dacht.

Dus laten we niet oordelen welk situatie zwaarder is. Je kan hele lieve makkelijke kinderen hebben of een hele stressvolle baan. Het gaat erom hoe jij het ervaart. Ik moet zeggen dat ik het thuisblijfmama zijn zwaarder ervaar dan toen ik er nog bij werkte. En dit is ook waar het in het onderzoek om ging. Naar de ervaring van ouders.

Hoewel ik het best zwaar ervaar en ik mijn pauzes mis zou ik mijn situatie niet willen veranderen. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb om bij mijn kinderen te zijn. Of ik nu betaald krijg ik geld of kusjes.

>> Lees ook: Waarom thuisblijfmama zo leuk is

Wat is jouw situatie en hoe ervaar jij dit?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge