Je eigen bruidstaart bakken

Trouwen is iets bijzonders. Je beloofd de liefde van je leven om voor altijd bij hem te blijven. In voor en in tegenspoed. Voorafgaand aan een bruiloft moet je veel dingen beslissen. Je zoekt een goede locatie, kiest de mooiste kaart, doet maanden over het vinden van je jurk en dan moet je nog bedenken wat voor taart je gaat serveren.

Het gebruik van de bruidstaart stamt waarschijnlijk uit de tijd van de romeinen.
” De “bruidstaart” was toen nog een eenvoudige koek, waarin veel gist werd gebruikt omdat dit goed voor de vruchtbaarheid zou zijn. Deze koek werd doormidden gebroken en boven het hoofd van de bruid verkruimeld” aldus wikipedia
De bruidstaart wordt voor het eerst in Nederland beschreven in de handleiding Sierkunst in de banketbakkerij.

Eigenlijk kan ik me geen bruiloft herinneren waar er geen taart geserveerd werd. Toen ik ging trouwen moest er dus ook een taart komen. Zet er bruids voor en alles is duurder, zo ook bij taart. Een bruidstaart kan al snel rond de 500 euro gaan kosten. Omdat ik bakken leuk vind heb ik ervoor gekozen om zelf m’n bruidstaart te gaan bakken. Achteraf gezien best heftig om voor je bruiloft nog een hele taart in elkaar te zetten. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb.

Het design van de taart werden cupcakes. Op een grote stand zou ik verschillende cupcakes neerzetten en bovenop deze stand kwam de taart die je samen met je nieuwe man kan aansnijden.

bruidstaart cupcakes

Een jaar geleden vertelde een vriendin van me dat eindelijk de planning voor de bruiloft op gang was gekomen. Er moest dus ook een taart komen, maar alles is zo duur. Ik heb hun aangeboden dat ik de taart wilde maken. Ik ben geen proffesioneel taartenbakker en ik kan ook niet zo goed taarten versieren. Het design bleef zou dus hetzelfde zijn als mijn bruiloft. Natuurlijk kon ik wel verschil maken in smaak en opmaak.

Voorbereiding

De smaak van de taart is belangrijk. Je wilt iets voorzetten wat bij jou hoort. Mijn eigen bruiloft had een beetje een herfst thema. Dit wilde ik ook in mijn taart terug laten komen. Worteltaart met kaneel werd de smaak en de versiering op de taart werden blaadjes.

taart5

De vrienden waarvoor ik de taart heb gemaakt leven suikervrij. Ik heb m’n best gedaan om vele recepten te zoeken, maar uiteindelijk kwam ik uit bij een bananencake. Ook heb ik hun nog andere cakes gegeven om te proeven en uiteindelijk werd het een mix van suikervrij en gewone cake.

Ook de frosting die erop gedaan moet worden moet voorbereid worden. Voor m’n eigen bruiloft heeft dit maanden geduurd voor ik wist wat het precies moest zijn en hoe ik het erop moest doen. Er zijn ladingen frosting doorheen gegaan voordat ik de spuittechniek onder de knie had. Voor m’n vrienden ben ik iets minder lang bezig geweest. De suikervrije frostings zijn niet zo populair. Een week voor de bruiloft hoorde ik een geniaal idee en dit was zo simpel dat ik het even voor de bruiloft had uitgeprobeerd.

Het bakken

Nadat het duidelijk was welke taart er gebakken ging worden ben ik de weken voor de bruiloft rustig gaan bakken. Voor mijn eigen bruidstaart heb ik één dag staan bakken. Dit bleek toch wel veel en vermoeiend te zijn en ik besloot het deze keer op te delen. Een aantal vrije middagen pakte ik mijn bakspullen en bakte ik weer een aantal cakejes. De laatste 4 ladingen heb ik met mijn man gedaan. 4 maal het recept in een grote kom en vervolgens aan de lopende band cupcakes en cake de oven in.

Invriezen

Cake kun je ingevroren 3 maanden bewaren. Dit heeft geen tot weinig effect op de smaak van de cake. De lagen van de taart heb ik ingewikkeld in folie en de cupcakes bewaarde ik in grote ziplock zakken. Het is verbazingwekkend hoe weinig ruimte je hiervoor nodig hebt. Met onze grote amerikaanse koelkast/vriezer had ik aan 1 plankje genoeg. Bij mijn bruidstaart had ik nog niet zo’n grote vriezer en moest ik het verdelen onder verschillende vriezers. Ik verbaasde me er toen over dat er in de kleine vriezer van een tafelmodel koelkast zo’n 80 cupcakejes paste.

taart3

Ontdooien en versieren

De cakejes hebben voldoende tijd nodig om te ontdooien. Het beste is om de cupcakes een uur te laten ontdooien en de taart zo’n 4 uur. Natuurlijk is het bijna onmogelijk om je eigen bruidstaart vlak voor het feest op te maken. Vooral als je nog in je jurk gehesen moet worden, je haar gedaan moet worden en je make-up nog gedaan moet worden. De avond voor de bruiloft is een goed moment om de taart op te maken, maar laat je wel helpen. Zorg dat er mensen om je heen zijn die de stressmomenten weg kunnen nemen. Het kost veel tijd en energie om een taart mooi te maken. Een beetje hulp van familie en vrienden om de bende voor je op te ruimen scheelt jou een hoop stress.

 

Naar het feest

Mijn vrienden zijn getrouwd op een boerderij. Een rustic look hoort daarbij en dus werden de cakejes vrij simpel opgemaakt. Ik kon ze dus onopgemaakt verplaasten. In een grote doos werden ze meegenomen, strak tegen elkaar.
Mijn eigen cupecakejes meenemen naar de locatie was wat lastiger. De cupcakejes hadden een dot frosting gespoten in de vorm van een roos. Per toeval kwam ik erachter dat het prima in de doos paste waar appels in worden vervoerd. Bij de lidl ben ik veel dozen gaan halen. De plasticjes die in de dozen zitten, om de appels stabiel te houden, hielden ook mijn cupcakejes redelijk stabiel. `enige voorzichtigheid bij het rijden en zoo is er geen een cakeje gesneuveld.

Het opbouwen

Op de dag zelf moet je als bruid zorgen dat je alles uitbesteedt. Zorg dat je weet hoe je het wilt hebben en dat diegene die het opzet duidelijk voor ogen heeft hoe je het wilt hebben. Laat door middel van foto’s zien hoe je het wilt hebben en leg ze duidelijk uit wat je met iets bedoeld. Zorg dat in het draaiboek staat waar de tafel staat waar de taart op komt te staan en wat er gaat gebeuren rond het moment van aansnijden. Denk aan de schoteltjes of een goed mes om de taart aan te snijden. Een voordeel van het serveren van cupcakes is, dat er geen schoteltjes voor nodig zijn. Op sommige locaties kunnen ze hier ook kosten voor rekenen en dit bespaar je op deze manier.

taart2

De cake topper

Vaak zie je het bruidspaar in het klein afgebeeld op de bruidstaart pronken. Het gebruik van letters of andere figuurtjes zijn ook gebruikelijke vormen van cake toppers. Maar dit is natuurlijk niet iets waar je aan vast zit. Voor het bruidspaar waar ik laatst de taart voor heb gemaakt heb ik een vlaggenlijn met hun namen erop gemaakt. Voor mijn eigen taart ben ik met mijn vader gaan knutselen. Van een stuk hout dat ik nog heb staan werden 2 uiltje uitgesneden. Dit vond ik uiteindelijk zo’n mooi beeldje dat ik hem ook in m’n huiskamer heb neergezet. En voor de oplettende lezer; Het zijn ook de uiltjes die je bovenaan m’n blog kunt vinden.

Ben jij een grote bakker en zie je jezelf je bruidstaart bakken?

cropped-header11.jpg

 

 

error
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge