Je hoofd boven water houden in de decembermaand

Het is de tijd van het jaar dat de agenda weer vol staat met feestelijke gebeurtenissen. Sinterklaas zit nog vers in ons geheugen, maar kerst en nieuwjaar staan ons nog te wachten. Hoewel het allemaal heel feestelijk is, is het ook een zware maand. Ik merk dat ik met twee kleine kindjes het moeilijk vind om mijn dag stressvrij door te komen. Tijd om uit te zoeken hoe ik in deze tijd mijn hoofd boven water kan houden.

kerst

Prioriteiten stellen

Natuurlijk weet ik waar mijn prioriteiten liggen, maar hoe makkelijk ik deze uit het oog verlies is onbegrijpelijk. Zodra de druk een beetje toeneemt krijg ik zin om de zolder op te ruimen. Gek, want mijn takenlijstje staat nog vol met kerstinkopen doen, etentje plannen en al dat soort zaken.

Maar hoe bepaal je wat precies je prioriteiten zijn. Als moeder zeggen we natuurlijk direct ‘mijn kinderen’, maar met een eenvoudig figuurtje kan je makkelijk bepalen hoe hoog bepaalde zaken op jouw prioriteitenlijst staan.

prioriteiten stellen

Kijk op je to-do lijst en zie op welke plaats ze in bovenstaand figuur passen. Urgente zaken moeten direct gedaan worden, gevolgd door niet urgente wel belangrijke zaken. Wel urgent, niet belangrijk dingen kan je delegeren of iets minder tijd in steken. De niet urgent en niet belangrijk zijn zaken moet je eigenlijk gewoon links laten liggen, zoals die zolder van mij.

Mutitasken heeft geen zin

Oke, nu weet je wat je moet doen en wanneer je dit moet doen. Terwijl je de vaatwasser staat in te ruimen probeer je de kerstcadeautjes te bestellen bij bol.com. Geen goed idee! Multitasken heeft helemaal geen zin. Het zorgt ervoor dat je klusjes minder goed kan uitvoeren, makkelijker fouten maakt en uiteindelijk misschien zelfs meer tijd kwijt bent.

Blijf met je concentratie bij 1 taak. Wij als moeder moeten al constant onze concentratie verleggen en het maakt het niet makkelijker als we ook nog eens gaan multitasken. Door je te concentreren op een enkele taak kan je deze sneller en zorgvuldiger afronden. Wacht even met het bestellen van je cadeautje tot de keuken is opgeruimd. Zo weet je zeker dat beide taken goed gebeuren en misschien hou je zelfs tijd over.

>> Lees ook: De Loedermoeder-TAG

Zeg eens nee

Natuurlijk is het leuk om aan alle festiviteiten mee te doen. Een borrel hier, een etentje daar. Je helpt met liefde de school met het optuigen van de kerstboom en je schoonmoeder met het verzorgen van het kerstdiner. Voor je het weet heb je een overvolle agenda en heb je geen tijd meer om voor je eigen gezin een fijne kerst te verzorgen.

Dat nee zeggen moeilijk is, heeft ermee te maken dat we sociale wezens zijn. We houden graag iedereen te vriend. Maar wat betekent het als je tegen alles ja zegt? Wat zal er gebeuren als die verre kennis eens een ‘nee’ als antwoord geeft. Steek je tijd en energie liever in de mensen die je echt dierbaar zijn.

Tijd voor jezelf

Het liefst zou je de hele dag doordenderen, met complete uitputting als gevolg. Op deze manier kan je alsnog niet genieten van het etentje dat je met kerst op tafel zal serveren. Probeer ook voldoende tijd voor jezelf in te plannen. Even ontspannen en opladen. Laat het meerdere keren in de week terugkomen. Even je geliefde serie kijken of extra lang in bad. Laat het een ‘niet urgent wel belangrijk’ puntje zijn. En als je merkt dat je nekspieren zich gaan aanspannen, verplaats het dan snel door naar de urgente & belangrijke zaken.

Op tijd naar bed

Nog even een uurtje door. Nog maar 5 minuutjes. En voor je het weet ga je weer veel te laat slapen, met gevolg dat je de volgende dag je ogen niet open krijgt. Vermoeidheid stimuleert niet je productiviteit. Sterker nog, het zorgt ervoor dat je een stuk minder productief bent. Vermoeide mensen kunnen zelfs een vergelijkbaar prestatievermogen hebben als iemand die iets te diep in het glaasje heeft gekeken.

Kruip vanavond dus op tijd onder de wol. Zorg dat je op tijd de urgente zaken heb afgerond en doe de rest lekker morgen.

Sporten

Dat uurtje in de sportschool zou je zo goed kunnen gebruiken om de boodschappen te doen. Natuurlijk lijkt het aanlokkelijk om dit soort momenten in te leveren om net dat beetje extra te geven deze maand. Maar naast dat het een stukje me-time is, wat je niet moet willen inleveren, heeft sporten nog meer voordelen.

Iemand die regelmatig sport heeft een betere conditie, ervaart minder stress, kan zich beter concentreren en is minder vermoeid. Iets wat we allemaal wel willen hebben toch? Deze tijd van het jaar is sporten net zo belangrijk als de rest van het jaar. En wie weet helpt het ook nog om de kerstkilo’s tegen te gaan.

Hoe zorg jij voor een stressvrije decembermaand?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge