Je kind logeren. Mijn bekentenis.

Een heerlijk weekendje met alleen je man. Lekker naar een hotel of gewoon saampjes op eigen bank, wijntje erbij. Heerlijk en zo goed om ook af en toe aandacht te geven aan elkaar. Je kind af en toe ergens anders laten slapen is goed. Je kind leert dat hij niet bang hoeft te zijn als hij ergens anders slaapt en jij en je man kunnen lekker bijslapen. En wij doen dit eigenlijk nooit.

Laatst zei mijn schoonmoeder dat de kinderen een weekendje bij hen mochten slapen. Zij zouden dat erg leuk vinden en wij zouden dan een weekendje samen hebben. De angst sloeg me om het hart.

Bekentenis

Ik zeg vaak over mezelf dat ik een losse moeder ben. Mijn kinderen mogen vies worden, ik laat ze klimmen en klauteren. Zolang ze geen blijvende schade overhouden van ongevallen is vallen niet erg. Toch is er een grens waar ik niet overheen lijk te kunnen.

Mijn kinderen uit logeren sturen is geen hobbie van mij. Met mijn baan in de zorg heb ik met regelmaat hele vroege ochtenden. Onze vorige woning was hiervoor een stuk verder van de oppas vandaan en in de vroege ochtend veel te ver omrijden. Mijn moeder had bedjes staan en de kinderen zouden kunnen logeren. Met de borstvoeding nog in volle gang ging ik de kinderen achterna. Iedere avond voor mijn ochtenddienst ging ik met de kids naar de ouders. Zo hoefde ik niet extra te kolven in de nacht, ik hoefde mijn ouder niet te belasten met de gebroken nachten en in de vroege ochtend hoefde ik de kindjes niet wakker te maken. Een ideale oplossing vond ik het zelf. Zolang ik borstvoeding gaf, ging ik met de kindjes logeren voor een ochtenddienst.

Geen borstvoeding meer

Bij beide kinderen is de borstvoeding voor de 6 maanden gestopt. ’s Nachts was er geen (gekolfde) moedermelk meer nodig als de kinderen bij opa en oma sliepen. En toch ging ik met ze mee naar mijn ouderlijk huis. “Ze slapen nog niet door ’s nachts, maar als ze doorslapen kunnen ze bij opa en oma logeren”.
In de tussentijd is er veel gebeurd. We zijn verhuisd. Tijdelijk bij opa en oma gaan wonen (de oppas opa en oma) en even later naar een dorp niet ver uit de richting. We hebben ons kleine ventje erbij gekregen en man heeft een nieuwe werkplek. Mijn man kan de kinderen tegenwoordig op een redelijk schappelijke tijd naar de oppas brengen en daardoor kunnen we de lasten van het brengen naar de oppas wat beter verdelen. Als het mijn beurt is, ga ik echter nog steeds met de kindjes bij opa en oma slapen.

Loslaten

De oudste slaapt prima door. Bij de geboorte van de jongste heeft hij ook bij opa en oma geslapen. Ook heeft hij een keer bij andere opa en oma geslapen en dit ging prima. De jongste zit op het randje van doorslapen, maar heeft nog een beetje moeite met het slapen op andere plekken… En zelfs in dit artikel komen mijn excuses naar boven waarom ik mijn kinderen niet graag ergens anders wil laten logeren.

morriskamer

Vorige week hebben ik de stap genomen. De avond voor de ochtenddienst heb ik de kinderen naar opa en oma gebracht en afgesproken dat ik thuis zou slapen. Ik legde de kinderen zelf op bed, bleef nog even met mijn moeder kletsen en ging naar huis toen de kindjes goed en wel sliepen. Manlief was niet thuis. Als de vrouw van huis is en je hebt een etentje van je werk (ik had hem nog niet op de hoogte gebracht van mijn wilde plannen), maakt het ook niet uit hoelaat je thuiskomt. In een stil huis dook ik achter mijn computertje, ik keek een serie en probeerde manlief te bellen. In dit grote kale huis, waar twee kleine kinderbedjes leeg waren. Ik hoefde niet twee kleine mannetjes nog een kusje te geven voor ik mijn bed in dook. Ik hoefde niet stil te zijn en op te letten welke lichten ik aan deed. Hoewel sommige dit als een ontspanningsmomentje kunnen ervaren, vond ik het maar niets.

Ik kan de kinderen niet missen

Ik kan je heel veel redenen geven voor het niet willen missen van de kinderen. Ik mis al zoveel avondden, door mijn avonddiensten en wil er niet meer missen. Ik heb ervoor gekozen om moeder te worden en hoef opa’s en oma’s niet op te zadelen met gebroken nachten. Toch komt het er allemaal op neer, dat ik toch de beschermende moedereend ben die haar kroos dicht in de buurt wilt hebben. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik niet langer dan 8 uur bij ze weg wil zijn. Ik wil weten hoe ze liggen te slapen. Ik wil de eerste zijn die bij ze kan zijn. Ik ga mijn best doen ze vaker te laten logeren, maar dit is echt mijn zwakke plek.

Laat jij je kind makkelijk uit logeren gaan?

error
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge