Kamperen met kinderen – Zeker een keertje doen!

De zomervakantie komt er bijna aan en dat betekent voor veel mensen vakantie!!!! Lekker richting de zon, een mooi hotel opzoeken of, zoals wij, een paar weekjes in de tent. Voor ik kinderen had dacht ik nog dat je met kleine kinderen niet kan kamperen, maar gelukkig hebben we bewezen dat het wel gaat. Wat er zo heerlijk is aan kamperen en hoe het wel een succes wordt met kleine kinderen vertel ik hier.

Kamperen met kinderen

Ik was vier toen mijn ouders voor het eerst gingen kamperen. Ik en mijn oudere zus zijn er dus mee opgegroeid. Ik wilde dit graag ook met mijn kinderen gaan doen. Wachten tot mijn jongste zoontje 4 jaar was? Zolang kan ik niet wachten.

Onze eerste keer kamperen met kinderen zat Owen zelfs nog in mijn buik. Met 5 maanden zwangerschap en een kind dat nog niet kon lopen durfden wij het aan om een week in een tentje te zitten. Om het wat makkelijker te maken gingen mijn ouders met ons mee. De jaren erna trokken we steeds weer de bossen in met ons tentje.

Buitenleven

Kamperen met kinderen is heerlijk. Vooral voor de doorgewinterde kampeerder is het een momentje van vrijheid. Maar ook de kinderen genieten ervan. Zelfs misschien nog meer dan welke vakantie dan ook.

Kamperen is verplicht buiten leven. Ik ken maar weinig kinderen die dit niet fijn vinden. Je bent verplicht je te vermaken zonder de gemakken van tegenwoordig. Geen tv, tablet of andere dingen waarmee je de kinderen zoet kan houden. Lekker een rondje over de camping fietsen of een balletje trappen.

>> Lees ook: 15x wat elke kampeerder herkent

Ook leef je veel dichter bij elkaar. Omdat je je kind niet voor de tv kan zetten, moet je zelf je kind zien te vermaken. Vorig jaar ging ik elke avond een stukje met de jongens wandelen, zodat papa het eten kon bereiden op het kleine gasstelletje.

Natuurlijk doe je meer met elkaar als je op vakantie bent. Een vakantie is ervoor om allerlei leuke dingen met elkaar te doen. Maar met kamperen zit je ook de overige momenten dichter bij elkaar. Letterlijk zelfs, als het bijvoorbeeld regent en je je in de tent moet zien te vermaken.

Juist het buitenleven en het zo dicht bij elkaar zijn vind ik fijn aan het kamperen. Ik hoef geen grote caravan die voorzien is van alle gemakken. Voor mij is een comfortabele slaapplek en een lekkere stoel voldoende en verder vermaken we ons wel.

Koken op de camping

Oplossingsgericht denken

Kamperen brengt al zonder kinderen best wat uitdagingen met zich mee. Ik heb in het begin vaak wakker gelegen hoe ik de dingen moest aanpakken met mijn kleine dreumes. Laat ik mijn kind rondkruipen in het natte gras, hoe doen we dat met middagsslaapjes?

Met kinderen moet je iets creatiever zijn. Je moet iets meer oplossingsgericht denken dan alleen naar de problemen kijken.

We hebben een grotere tent moeten kopen om met de jongens te gaan kamperen. Niet alleen was er meer slaapplek nodig, maar ook was er ruimte om binnen te kunnen zitten en spelen. Een kind zet je niet zo makkelijk in zijn stoel onder de luifel, om een boekje te lezen op een regenachtige dag. Ook kochten we een regenpakjes zodat hij in het natte gras konden spelen.

Buitenleven

Lang leve de lol

Wat ik vooral heb gemerkt is dat het vooral onze problemen zijn. Voor de ouders. Wij moesten rekening houden met het weer, de schone kleren en de veiligheid van onze kinderen. Maar de kinderen hadden de tijd van hun leven. De hele dag lekker buiten spelen, de natuur verkennen, in de modder stampen. Eindelijk mochten ze de hele dag doen waar ze zin in hadden. Het was zelfs zo leuk voor de jongens dat ze al hun energie hadden opgebruikt voor de vakantie voorbij was. De laatste dagen van de vakantie sliepen ze lang uit. Zelfs als de zon al op was hielden zij de ogen nog stijf dicht.

>> Lees ook: Wat er mee gaat op vakantie – Kamperen met de kinderen

Als deze blog online komt zitten wij alweer een tijdje te genieten van dit buitenleven. Heerlijk bijna 2 weken met de tent weg. De jongens zullen het ongetwijfeld naar hun zin hebben en wij moeten weer creatief zijn om oplossingen te verzinnen voor alles wat op ons pad komt. Maar genieten doen we allemaal.

Zou jij gaan kamperen met kinderen?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge