Kiezen voor een basisschool. Hoe doe je dat?

Een van de moeilijkste keuzes om te maken voor je kind, is het kiezen van een basisschool. Je kind zal zich 8 jaar thuis moeten voelen op een plek waar jij ooit een keer de keuze voor hebt gemaakt. Hoe maak je zo’n beslissing en waar let je op?

Basisschool kiezen

Locatie

Bij ons in de buurt zitten vrij veel scholen. Alleen de straat uitlopen en je komt er al 3 tegen. Nog eens 10 andere zitten er verspreid in de rest van het dorp. Dit maakte in eerste instantie een keuze maken een stuk lastiger. Tijdens het eerste rondje langs de scholen in de omgeving merkte ik dat ik het prettig vond dat de weg naar school heel makkelijk was. Niet de auto hoeven pakken of beide kinderen op de fiets te hoeven zetten. En stel je voor dat ze met 6 jaar opeens al zelf willen lopen.
Mijn voorkeur ging uit naar een school waar ik mijn kind niet hoefde over te laten steken. Een school om de hoek had voor mij de voorkeur.

Loop, fiets of rij eens alleen of met de kinderen langs de scholen in de buurt. Wat vind je zelf prettig? Is de afstand voor jouw een probleem en welk gevoel krijg je als je langs de verschillende scholen gaat?

Aanbod

Onbedoeld hebben mijn man en ik het er al een paar keer over gehad. Niet omdat we gingen brainstormen over wat we van een school verwachtte, maar het was al wel een aantal keer ter spraken gekomen.
Zo vindt mijn man het belangrijk dat er ook meesters aanwezig zijn op de school. Er zit nu eenmaal verschil tussen jongens en meisjes en mannen en vrouwen. De juf voelt heel goed aan wat dat meisje in de klas belangrijk vindt, maar de feeling met de jongens is iets minder. Een meester heeft dat precies andersom.
Ik vond het belangrijk dat er een duidelijk programma is voor bijles als een kind iets moeilijker vindt, maar ook een programma voor een kind die het te makkelijk heeft.
En stiekem zou ik het ook erg leuk vinden als mijn kind al snel engelse les zou kunnen volgen.

Bedenk vooraf wat jij belangrijk vindt aan een school. Als de school deze prioriteiten ook bovenaan hebben staan is dat natuurlijk een pluspuntje.
Vraag ook naar wat de beweegredenen zijn waarom zij bepaalde zaken niet aanbieden. Misschien heeft de school er een goede verklaring voor en kan het het ervoor zorgen dat jij je niet vervelend voelt onder het feit dat de school iets niet heeft wat jij wel wil.

>> Lees ook: We zijn toe aan school

Gevoel

Natuurlijk kan niet altijd alles perfect zijn. Een school die precies dat aanbiedt wat jij wil, kan een behoorlijke zoektocht zijn. Gelukkig hebben we ook nog een intuïtie. Het gevoel dat je bij een school hebt is erg belangrijk. Je zal zien dat veel scholen een soortgelijk pakket aanbieden. Toch kan die school met een fantastisch lesprogramma niet het juiste gevoel geven, terwijl de school waarbij je je twijfels had je een heel veilig gevoel geven.

De school waar we Morris, en straks ook Owen, voor hebben opgegeven stond eerlijk gezegd niet eens op de nominatielijst. We gingen alleen een kijkje nemen, omdat het voldeed aan de voorwaarde ‘niet over te hoeven steken’. Tijdens het eerste gesprek werd duidelijk dat de school op dezelfde lijn zat als ons. Belang van extra aandacht voor elk kind. Ook hadden zij vlak voor ons bezoek een nieuw lessysteem ge├»ntroduceerd, wat betekent dat de school voldoende aandacht besteedt aan ontwikkeling.

Wij hebben uiteindelijk helemaal niet gekeken naar de cijfers van de school. Hoe hoog deze scoort en welke sito-uitslagen deze school heeft is mij eerlijk gezegd nog steeds onduidelijk. Mijn gevoel zegt dat het goed is. Ik zie veel kinderen uit de omgeving die er met plezier naartoe gaan. De leraren op het schoolplein geven me een goed gevoel voor mijn jongens. En horen dat Morris al engelse les heeft gehad van Miss Margret op de peuterspeelzaal, die verbonden is aan de basisschool, vind ik natuurlijk geweldig.

Waar let jij op bij het kiezen van een basisschool?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge