Knutselen met de kerst

Met de kerst krijg ik altijd nog meer zin om te knutselen. Heb je ook zin om te knutselen met de kinderen, maar kom je niet verder dan de bekende kleuterschoolwerkjes? Ik heb vijf hele leuke DIY, waar zelfs de allerkleinsten aan deel kunnen nemen.

Kerstboom versieren

Het versieren van de kerstboom is echt het begin van de kerst. Voor de kindjes is dit natuurlijk ook erg leuk, maar die mooie glazen ballen hang ik voorlopig nog even uit hun buurt.

Om je kindjes toch volop van dit versierproces te kunnen laten genieten kan je ze hun eigen boom geven. En dan niet direct naar de winkels voor een klein (nep) boompje, maar knutsel zelf iets leuks in elkaar.

vilt kerstboom

Een boom van vilt met vilten ornamenten die met klittenband in de boom opgehangen kunnen worden. Een avondje knippen en hot-glue-gunnen en je hebt deze schitterende boom. Ben je niet zo handig, dan kan je deze boom zelfs op AliExpress bestellen.

Een eigen ornament

Wie heeft er vroeger niet met deze klei gespeeld? De zelfhardende klei van Das waar je leuke figuurtjes van kan boetseren. Zo’n zelfgemaakt ornament maakt de boom ieder jaar iets specialer.

De grotere kinderen kunnen zelf hele mooie creaties maken, maar voor de kleinste kunnen er allerlei attributen gebruikt worden. Met koekjesuitstekers kunnen mooie figuurtjes gemaakt worden die je vervolgens in de meest kerstige kleuren verft. Zelfs de allerkleinsten kunnen hun eigen ornament krijgen. Door een voet- of handafdrukje in de klei te maken en dit een kerstig kleurtje te geven. Misschien ben je wel zo creatief dat je van een een afdruk van een handje een echt kerstfiguurtje kan maken.

ornement

Sfeerlichtjes knutselen

Pinterest staat er vol mee. Een leuke DIY met mason jars. Aan de slag met verf en heel veel glitters. Gelukkig kunnen al deze projecten ook heel goed met potjes van hak (niet de groente, maar je moet de potjes van hak hebben).

Zelfs voor de kleinste kindjes kun je een leuk potje versieren. Hier een aantal ideeën om je kind er een mooi potje van te laten maken.
– Laat je kind het potje wit schilderen en teken er zelf zwarte stipjes en een oranje wortel op, voor een echte sneeuwman.
– Schilderstape is makkelijk te verwijderen van glas. Plak er een leuke kerstboom op of een ander figuurtje. Je kind kan vervolgens het hele potje naar hartelust schilderen. Verwijder de schilderstape om het plaatje weer te laten verschijnen.
– Ben je niet bang van een beetje rommel in huis, dan kan je met de glitters aan de slag. Smeer het potje in met lijm en laat de inspiratie van je kind zijn vrije loop.

masonjar.jgp

Koekjes bakken

Is jouw kind geen knutselaar en wil je toch iets leuks gaan doen met de kerst? Dan is het bakken van koekjes natuurlijk onwijs leuk. Natuurlijk zoek ik mijn recept bij Laura’s Bakery en daar vond ik deze overheerlijke gingerbread koekjes.

gingerbread koekjes

Laat je kind helpen met kneden, rollen of het uitdrukken van de vormpjes. Hierbij hoef je je natuurlijk niet alleen te beperken tot deze mannetjes, maar kun je alle kerstfiguren langs laten komen. Maak er een leuk spelletje van of leer zo nieuwe woordjes.

En zelfs de allerkleinsten kunnen meegenieten, als het huis is gevuld met de heerlijke geuren van versgebakken koekjes.
Nu alleen nog de zware taak van het opeten van de koekjes.

Lekker voor de vogeltjes

Nu het weer koud en guur is, kunnen de vogels ook wel wat extra’s gebruiken. Je kunt natuurlijk de bekende vetbollen ophangen buiten, maar je kan ook zelf hele leuke maken. Neem een blok ongezouten frituurvet en laat dit in een pannetje langzaam smelten. Voeg er vogelzaad bij (geen kippenzaad, wat dit is te groot voor de tuinvogeltjes) en laat het in de koekjesuitstekers voor de kerst uitharden.

Wil je een bol met een minder witte vettige uitstraling, dan kan je met maïsstroop of honing met gelatine mengen en daar het vogelzaad aan toevoegen. Laat het mengsel 10 minuutjes afkoelen voor je het in het vormpje stopt en laat het verder uitharden.

vogel ornement.jpg

Niet vergeten met een rietje een gat voor het gaatje te maken en hier nadat, de mooie figuurtjes zijn uitgehaard, een draadje doorheen te doen. Nu alleen nog ophangen in de boom en wachten op de vogels.

Helaas zijn mijn mannen meer geïnteresseerd in auto’s, dus het bakken van de koekjes is de meest voorkomende activiteit.

Wat knutsel jij het liefst met de kerst?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge