Kolven op het werk en mijn ervaring

Als nieuwe moeder wil je je kind natuurlijk het liefst het beste geven. Na de kraamweek heb je het borstvoeden een beetje onder de knie en vol goede moed besluit je je kind zo lang mogelijk de borst te geven. En dan moet je weer aan het werk.

In de praktijk lijkt werk en borstvoeding niet zo makkelijk te combineren. Je hebt een aantal rechten die je van je werkgever kan verwachten. Helaas wordt daar niet altijd aan voldaan. Zo heeft 2 op de 10 vrouwen geen geschikte ruimte tot haar beschikking om te kolven. 1 op de 8 vrouwen krijgt niet (volledig) uitbetaald in de tijd dat zij kolft.
Ook mijn ervaring was niet optimaal en een groot deel hiervan is dat ik me niet voldoende had voorbereid. Ja, zelfs bij m’n 2e kind had ik me niet voldoende voorbereid.

Waar heb je recht op

> Een vrouw heeft recht om 25% van haar werktijd te gebruiken om te kolven. Ook mag de vrouw ervoor kiezen om haar kind live te gaan voeden. Hierbinnen valt ook de reistijd.
Tot de 9e maand is je werkgever verplicht je deze ruimte te geven. Dit is dus volledig uitbetaalde tijd!medela-breast-pumps-swing-front.jpg.2016-08-18-09-40-12
> Kies je ervoor om te kolven op de werkvloer, dan moet er een geschikte ruimte zijn. Dit is een goed verwarmde, hygiënische en afsluitbare ruimte. Bij voorkeur voorzien van een stopcontact, warm/koud kraan en een koelkast.
Mocht er geen geschikte ruimte mogelijk zijn op de werkvloer, dan mag je naar huis om te gaan kolven.
> Er mag ook onder werktijd live gevoed worden. Dit kan betekenen dat je naar huis of de kinderopvang gaat om je kind te voeden. Ook kan je kind naar je werk toekomen om gevoed te worden. Hiervoor dient er natuurlijk ook een geschikte ruimte beschibaar te zijn.
> Een borstvoedende vrouw hoeft tot de 6e maand geen overwerk of nachtdiensten te draaien.

Tips

Bedenkt vooraf goed hoe je het gaat doen. Moet er vervanging geregeld worden op de werkvloer, bedenkt dan goed de tijden wanneer je wilt voeden. Iedere 3 uur voeden is een gebruikelijke ritme van voeden en ook een aanrader om door te zetten als je gaat kolven. Bedenk dat je beter vaak en evt kort kan kolven dan een keer lang.
Bespreek de ruimte met je werkgever. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, maar ook de werkgever moet weten wat hij voor je kan betekenen.

Kijk wat de mogelijkheden zijn om je kind live te voeden. Kolven is niet altijd zo simpel als het lijkt. Met kolven krijg je minder melk, dan dat je kindje eruit kan drinken. Ook kan het zijn dat je kind de fles niet accepteerd.
Bedenk zelf oplossingen voor de problemen die je er mogelijk op het werk kunnen ontstaan. Je baas heeft misschien helemaal geen inzicht in dit probleem en kan zich totaal niet inbeelden wat er nodig is om dit voor jouw te regelen.
Breng ook de planner tijdig op de hoogte. De roostermaker moet er rekening mee houden dat jij op bepaalde momenten niet beschikbaar bent voor vergaderingen of andere afspraken.

Mijn ervaring

Ik vond het zelf in het begin moeilijk voor te stellen wat het zou betekenen. Daarom wil ik mijn ervaring delen.

Ik werk op een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking. De enige ruimte waar ik me terug kon trekken, was het kantoor. Hier had ik een fijne stoel, een stopcontact en een koelkast. Het was niet ideaal. De clienten stonden regelmatig aan mijn deur en ook vergat ik soms de telefoon af te geven, waardoor ik toch het kolven onderbrak om de telefoon aan te nemen.
Bij de tweede was er een kamer van een client leeg komen te staan. Hoewel dit niet aan de hygiëne eisen voldoet, kon ik wel een hoekje schoon krijgen, waar ik rustig en ontspannen kan zitten. Ik zit nu verder van de woonkamer vandaan, waardoor ik de clienten niet hoor en ze ook minder snel aan m’n deur staan. Hieroor kan ik me meer ontspannen en ben ik minder met m’n werk bezig.

Ik sta meestal alleen op de groep. Mijn werk moest dus stilgelegd worden als ik ga kolven. Ik zorg ervoor dat de clienten hun natje en droogje hebben en dat de begeleiding van de buurwoning aan het begin van mijn dienst op de hoogte is van mijn kolftijden en laat dit ook op het moment zelf weten wanneer ik ga zitten.
Het kolven was bij m’n eerste geen probleem. Ik had voldoende melk en had ook nog thuis tijd om eventueel bij te kolven als er een moment was dat de voorraden terugliepen.
Bij m’n 2e is het wat lastiger. 1 borst geeft met kolven de helft van wat ik met live voeden geef. Hierdoor heb ik eigenlijk altijd minder melk dan ik nodig heb. Doordat ik geen tijd heb om extra te kolven hebben wij ervoor gekozen om dit aan te vullen met kunstvoeding.

Onregelmatig werken

Ik werk onregelmatige tijden en ook valt de spits vaak met de tijden waarop ik het liefst zou willen kolven. Ik ga meestal zo kort mogelijk na die tijd zitten om te kolven. Als het erg druk is geweest neem ik wel even een momentje rust en drink ik een bakje koffie, voor ik mij terugtrek. Meestal zijn de tijden waarop ik kolf 10u, 13u, 16u en 19u, natuurlijk afhankelijk van wat voor dienst ik draai.
Kolven kost niet alleen tijd, maar ook energie. Na het kolven moet ik altijd even bijkomen. Ik kan dus niet meteen weer aan de slag en de gemiste tijd inhalen. Doordat ik vaak de dingen alleen moet doen komt het er meestal op neer dat ik sneller moet werken of over moet werken om alles af te ronden. Het leek mij het makkelijkst om deze uren te schrijven ipv ingewikkelde constructies te verzinnen en gelukkig ging mijn werkgever hiermee akkoord.

error
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge