Komt er nog een derde kindje?

Vroeger wilde ik altijd een gezin met twee kinderen. Nu met twee schatten van zoons is het precies zoals ik het me had voorgesteld. De heerlijke drukte om mee heen is pittig, maar ik zou het voor geen goud willen missen. Iedere dag kijk ik met liefde hoe de jongens hun omgeving ontdekken. Met twee van die mooie knullen is ons gezin compleet. Toch?

Ik kom uit een gezin met twee kinderen. Dit was ook wat ik had voorgesteld voor mijn eigen gezin. Hoewel ik altijd had gedacht dat ik meiden zou krijgen, werd ik verrast met twee heerlijke knullen.
Mijn man komt uit een gezin met drie kinderen. Twee zussen en hij er tussenin. Ook hij wilde voor zijn eigen gezin twee kinderen. Voor ons was dit dus geen discussiepunt.

Tweede zwangerschap

Toen onze oudste knul 9 maanden oud was, werd ik zwanger van nummer twee. Totaal onverwachts. Ik wilde liever wat langer wachten, maar meneer diende zich al aan. De zwangerschap was pittig. De kleine knul die om me heen aan het springen was, zorgde ervoor dat ik niet goed aan mijn rust kon komen. Een verhuizing die ook nog op de planning stond, zorgde ervoor dat het dubbel zo zwaar werd. Gelukkig is alles met beide zwangerschappen heel goed gegaan en de twee knullen zijn perfect ter wereld gekomen.

zwanger

Dat mijn zwangerschappen soepel zouden verlopen had ik niet verwacht. Mijn verwachting was dat ik als hartpatiënt veel moeite zou hebben tijdens de zwangerschap. Ja, ik was moe, ik had pijntjes en er was voldoende om over te klagen. Dit klagen was echter niet heel anders dan ik van mensen, zonder hartafwijking, hoorde. Mijn zwangerschap is dus eigenlijk vrij gemiddeld verlopen en de kinderen zijn boven verwachting gezond geboren.

De bevalling maakte ik me ook zorgen om. Welke vrouw doet dat nou niet? Ik vond het doodeng en ook wist ik niet hoe mijn lichaam en vooral mijn hart hierop zouden reageren. Gelukkig werd ik door een groot team van artsen ondersteund.

Hoe mijn bevalling van mijn jongste zoon is verlopen lees je hier.

Wat als het fout gaat

Toch kan er veel fout gaan bij een zwangerschap. Dit was dan ook de reden dat manlief bij de tweede zwangerschap in enorme spanning zat. Nu hij weet hoe mooi het hebben van een kind is, weet hij ook wat er te verliezen valt. Stel je voor dat je kind ongezond geboren wordt? Stel je voor dat er iets met mij gebeurt? Wat betekent dat voor ons gezin, wat betekent dat voor het nieuwe kindje, wat betekent dat voor onze oudste zoon? Nee, voor hem hoeft het niet meer en ons gezin is tenslotte compleet.

Toch blijft er iets in mij kriebelen. Inmiddels is de jongste bijna een jaar oud en is hij echt geen baby meer. Hij is zo heerlijk aan het ontdekken en hij oefent dagelijks met allerlei geluidjes. Het leven wordt een stuk makkelijker nu hij meer zelf kan (en tegelijkertijd ook moeilijker). En toch wil ik het allemaal nog een keer meemaken.

Ik wil nog een derde kindje

Wat precies de reden is dat ik nog een kind wil weet ik niet. We hebben een prachtig gezin en met twee kinderen is het perfect. Maar met die gedachtes gaan de kriebels niet weg. Misschien is ’t het zwanger zijn, waar ik niet echt afscheid van heb kunnen nemen. Misschien is het dat ik meer durf te vragen, nu ik weet dat mijn lichaam het aankan. Misschien is het toch dat meisje, dat ik altijd dacht te krijgen.

Waar het schip precies gaat stranden weet ik niet. Het liefst zou ik een paar jaar willen wachten voor het derde kindje. Een nakomeling. We hebben dus nog even de tijd om één van onze wensen bij te laten draaien. Wie weet denk ik er over een jaar heel anders over.

Wanneer wist jij dat je gezin compleet was?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge