Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn

Al van jongs af aan wist ik het. Ik word moeder! Met mijn kindjes ga ik allemaal leuke dingen doen. Ik zag mezelf al zitten met zo’n klein meisje in een leuk jurkje, waar ik lekker mee aan het tutten was. We zouden theeparty’s houden en allemaal leuke meidendingen doen.

De shock was groot toen ik in verwachting bleek te zijn van een jongen. Geen telleurstelling, maar gewoon een toekomstbeeld die iets anders moest worden ingesteld. En dan bedoel ik ook toekomst, want hoe anders kan het hebben van een kleine jongen zijn, dan het hebben van een kleine meid.

De dochters van mijn zus zijn twee jaar jonger dan mijn oudste zoon. De een is echt een meisje meisje, maar de ander is een kleine tomboy. Neem het gemiddelde daarvan en dan heb je wat ik kan verwachten bij mijn jongen….. Dacht ik.

Dus dit is een jongen

Met zo’n 10 maanden moest ik mijn verwachtingen wederom worden bijgesteld. Mijn knul was een spring in ’t veld, een doerak, een boef, een wildebras. Zijn oren heeft hij er voor de sier bij gekregen en al mama d’r mooie spullen worden flink gebruikt in zijn spel, hoe vaak ik ook zeg dat hij mijn spullen moet laten staan.

sire2

Als een voorwerp maar iets weg heeft van een auto gaat hij er een stukje mee rijden en alles wat wielen heeft is hij direct verliefd op. Zelfs de kinderwagen van zijn nichten gebruikt hij als stoere wagen om zijn knuffel in rond te laten racen.

Lees ook: 5 dingen die ik niet had verwacht.

Sire kwam Dinsdag met een campagne waarin zij de vraag stellen ‘laat jij jouw jongen nog jongen zijn?’. Ik heb hier direct om geaplauduceerd. Een jongen moet jongen zijn, maar het lijkt steeds

belangrijker te worden dat je je kind “gender-neutral” opvoed. Meisjes moeten stoere, technische beroepen kunnen kiezen en de man moet voor de klas. Ik ben het niet oneens met deze stelling. Ik zal direct geloven dat mijn nichtje – de tomboy – later een technisch beroep zal kiezen. Natuurlijk zijn er de uitzonderingen.

Verschillen tussen jongens en meisjes

Het is een feit dat een gemiddelde jongen anders is dan een gemiddeld meisjes. Op de site van Sire komen verschillende experts aan het woord. Zo zegt een hoogleraar dat een jongen van nature leert door te doen, door te expirimenteren. Door de standaardisatie van tegenwoordig, waarin scholen belangrijken instituties zijn geworden om te leren, krijgen jongens hier te weinig ruimte voor.

Een andere hoogleraar kaart aan dat het negatief corrigeren van het gedrag van een kind ongunstig is voor het zelfvertrouwen. Jongens worden onbewust 3 keer vaker dan meisjes afgekeurd op hetzelfde gedrag in de klas.

sire1

Jongenseigenschappen

Houd rekening met de karakteriegenschappen en de jongenseigenschappen. Jongens zijn baldadig, hoogmoedig, luid en zwijgzaam.
Jongens hebben meer kwaliteiten in zich, dan we er nu uit zien komen. Jongens raken door de repressieve benadering teruggetrokken en sluiten zich af. Ze doen zo hun best om te doen wat er van ze gevraagd wordt, waardoor ze er niet aan toe komen aan zichzelf te ontwikkeling. Ze doen zo hun best om op te letten in de klas, dat ze vergeten te leren.

Voor ieder kind is het belangrijk om de ruimte te krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Dit is voor meisjes niet anders dan jongens, maar laten we de verschillen van de jongens niet vergeten en inzien dat zij soms net even iets anders benaderd moeten worden dan meisjes.

Kijk voor meer informatie hierover op de site van Sire

Er zijn veel overeenkomsten tussen jongens en meisjes, maar respecteer het anders zijn van de jongen, aldus Prof. Dr. Louis Tavecchio.

error
5 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge