Lieve Morris, opeens zit je op school – Brief aan mijn kleuter

Er is er één jarig, hoera! Morris is vandaag officieel een kleuter. Ik vind het nogal wat. Mijn kleine baby opeens een kind dat naar school gaat. Eerlijk gezegd was ik helemaal vergeten dat ik net als vorig jaar een brief aan hem wilde schrijven. Na hem naar school te hebben gebracht kroop ik toch nog even achter de computer om wat woorden neer te zetten voor mijn kleine baby.

Lieve Morris,

Lieve grote stoere en toch nog kleine vent. Mijn mannetje. Vanmorgen werd je door papa en mama wakker gezongen. Het gezichtje dat opkeek vanuit zijn grote brandweerbed was, zoals gewoonlijk, super vrolijk. Ik smelt als ik je met grote ogen zie lachen.

Vier jaar

Vier jaar geleden maakte jij mij mama. Ik kan het me nog goed herinneren hoe ze jou, dat kleine mannetje, in mijn armen legden. Hoe ik dag en nacht naar je staarde. Je was zo’n mooie baby, zo perfect.

Toen jij nog in mijn buik zat heb ik veel nagedacht over wat voor moeder ik zou zijn. Hoe wilde ik mijn kind opvoeden, wat mijn idealen zijn. Niet dat daar iets van is terecht gekomen. Zelfs als kleine baby had jij zo’n sterke eigen wil. En die eigen wil is er nog steeds. Je laat duidelijk merken wat je wel en niet wil en hoe je het gedaan wil hebben.

Die sterke eigen wil maakt het mij soms moeilijk, maar ik kan er zo van genieten dat jij al precies weet wat je wil. Die wil die ervoor zorgt dat jij de dingen voor elkaar krijgt. Je doet net zo lang je best, tot het lukt. Die sterke eigen wil heeft ervoor gezorgd dat ik je al snel moest loslaten. Jij wil niet dat ik je hand vast houd om je te helpen. Je wil het gewoon zelf doen.

Papa’s kindje

Maar niet alles gaat je zo gemakkelijk af. “Vreemde mensen zijn een beetje eng.” Je kan het zelf al goed verwoorden. Dan wil je weer veilig in de armen van papa en mama kruipen. En dan natuurlijk het liefst bij papa.

Je bent een echt papa’s kindje. Als papa thuis komt ren je gillend van plezier naar de deur. Je kan er zo van genieten als je er met papa op uit gaat. Als twee grote mannen gaan jullie regelmatig op stap. Lekker stukje fietsen en dan het liefst op je eigen fiets.

Samen trekken jullie er regelmatig op uit. Lekker naar het strand of naar het bos. Soms fietsen jullie een dorpje verder “papa praten ze hier Engels?” En zelfs als ze dat zouden doen, zou jij ze zelfs kunnen verstaan, my sweet boy!

Slimme jongen

Van papa (en een beetje van mama) krijg je al veel te leren. Je kent al veel dinonamen en ook het menselijk lichaam is je niets vreemd. “Je hart pompt je bloed rond” weet je mij heel serieus te vertellen. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, want daar heb je weer zo’n mama die haar kind op een voetstuk zet. Maar Morris, wat vind ik je een slimme jongen.

Je kan zo goed dingen onthouden en ziet verbanden die ik niet eens zie. Zelfs de juffen heb je al meerdere keren laten verbazen. Jij wist te vertellen dat de mannen van de bouw op het schoolplein een ‘landmeetapparaat’ gebruikten. Jij wist jouw eerste ochtend in groep 1 te vertellen wat zwaartekracht was. Elke dag verbaas ik me weer wat jij allemaal onthouden hebt en wat je weer hebt bijgeleerd.

Naar de basisschool

Vandaag ben je echt een kleuter. Je bent nu een hele vent. Waar de oefenochtenden van groep 1 heel spannend waren, liep je vanmorgen zonder twijfel naar school. Je liep de klas in zonder tranen en je wilde zelfs geen kus of knuffel meer van mama (ik moest dus stiekem wel een traan wegslikken).

We gaan een heel nieuw tijdperk tegemoet. Een tijdperk dat jij meer buiten de deur bent dan bij mama. Nu moet ik je serieus loslaten. Je zal met nog grotere verhalen thuiskomen. Tenminste, dat hoop ik. Tot nu toe ben je nog zo onder de indruk van alles, dat je maar weinig hebt verteld van school. Ik hoop voor je dat je een prachtige schooltijd hebt, dat je enorm veel bijleert, dat je je nieuwsgierigheid niet verliest door in de banken te moeten zitten. Dat je maar net zo slim mag worden als dat ik nu denk dat je bent.

Lieverd, je bent vandaag jarig en je bent niet eens bij me. Je bent op school en ook al is het een beetje spannend, je doet het zo goed. Ik ben zo enorm trots op je en vanavond vieren we je verjaardag nog een beetje verder. Zondag zal het helemaal feest worden met alle opa’s en oma’s, ooms en tantes en heel veel vriendjes, maar vandaag krijg je extra veel kusjes en knuffeltjes van papa en mama.

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge