Lieve Owen, vandaag ben je jarig – Brief aan mijn peuter

Hiep Hiep Hoera. Mijn baby is 2 jaar. Opeens is mijn kleine mannetje een hele vent geworden. Wat gaat het toch snel en wat ben ik toch trots op mijn mannetje. Erg cliché, ik weet het.
Ik scheef hem deze brief voor zijn tweede verjaardag. Dit is de brief voor mijn kleine jongen.

Baby Owen

Lieve Owen,

Zo onverwachts

Hoewel ik het me heel anders had voorgesteld meldde jij je al heel snel. 9 maanden na de geboorte van je broer bleek mama zwanger te zijn van jou. Wat een hectiek. Niet alleen zouden we gaan verhuizen en tijdelijk intrekken bij opa en oma, maar nu stond er ook een nieuw leven op ons te wachten. De shock was daarom behoorlijk groot en het duurde even voor ik gewend was aan het idee dat ik zwanger was. Met 12 weken kregen we pas de echo en omdat de verhuizing in volle gang was, was het besef dat er een baby aan zou komen niet heel groot. Maar toch zagen we op de echo al een heel kindje en op slag waren papa en mama verliefd.

Lees ook >> Mijn bevalling – bevallen als hartpatiënt

Vloek van de tweede

Maar niet alleen een verhuizing zorgde dat we met hele andere dingen bezig waren dan het krijgen van een baby. Ook het hebben van een drukke dreumes zorgde ervoor dat ik maar moeilijk kon wennen aan het idee dat er een kindje in mijn buik zat. ‘De vloek van de tweede’ noemden we het altijd. Er worden minder buikfoto’s gemaakt, ik had me minder voorbereid op de bevalling en ook erna moest jij gelijk je aandacht delen met je broer. Ik heb me vaak schuldig gevoeld dat ik niet dezelfde momenten met jou heb kunnen delen als ik met je grote broer hebt gedaan.

Zwaar te verduren

Dat je een grote broer hebt, daar kan je niet omheen. Een broer die maar moeilijk voorzichtig kan zijn. Als baby kon je er weinig tegen beginnen en ook nu moet je het nog vaak ontgelden. Hoewel je grote broer je geweldig vindt en hij je toen al graag de fles wilde geven, werd de fles hardhandig in je snoet geduwd. Na 5 minuten liet hij je dan huilend achter, omdat hij een een ander spel gevonden had. Mama kwam handen en ogen tekort om jou te beschermen. Maar jij hebt het nooit zo erg gevonden. Met grote ogen keek je naar hoe je broer bezig was en zodra je zelf dingen kon doen, wist je niet hoe snel je je broer achterna moest gaan. Zelfs al zat je broer bovenop je, nog zat er een lach op je gezicht. Deed het echt pijn, dan moest je wel even getroost worden, maar erna keek je weer glunderend naar je grote broer

Opeens een heel persoontje (en een bengel)

Die lach is eigenlijk nooit van je gezicht te halen. Je bent echt een klein lachebekje en je haalt alles uit de kast om ook een lach bij andere mensen op hun gezicht te toveren. Maar dat lachende koppie wordt ook ingezet om voor elkaar te krijgen wat jij wil. Nog niet willen slapen? Dan zien we het allerschattigste hoofdje om de deur kijken.
Je bent al echt een bengeltje aan het worden. Speelgoed afpakken van je broer, op snoepjesjacht gaan en natuurlijk de wijk op je eigen houtje verkennen. Wat heb je mama al eens flink laten schrikken. Gelukkig zat je gewoon bij de buurvrouw op zolder.

Wat niet mag, weet je maar al te goed, maar luisteren is nog een begrip wat niet in jouw woordenlijst staat. Je vind het allemaal veel te leuk om nieuwe dingen te leren.

Al een hele knul

Eerste woordjes

Je hebt nu de leeftijd dat je al flink begint te babbelen. Je eerste woordje was natuurlijk papa, maar nu zijn je woordjes al niet meer te tellen. Wat een uitkomst is dat praten. Je weet nu precies hoe je de dingen duidelijk kan maken. En is het niet duidelijk, dan zeg je het gewoon wat harder. Met dat stemvolume is ook niets mis. Ik kan er zo van genieten hoe jij soms zit te brabbelen. Het is alsof je hele verhalen te vertellen hebt. Ik ben zo benieuwd wat er in dat koppie om gaat en kan niet wachten tot het er echt allemaal uit komt.

Lees ook >> Verklarende woordenlijst Owen – Leuke uitspraken van een Dreumes

Peuter

En nu? Nu ben je een peuter. In het nieuwe jaar begin je aan de peuterspeelzaal. Je kan haast niet wachten. Jij loopt altijd als eerste de klas in als we je broer wegbrengen en ik krijg je met moeite weer de klas uit.

Je begint al echt een eigenwijze peuter te worden. Dat eigenwijs heb je eigenlijk altijd al gehad, maar nu ben je dus ook echt peuter. Ik kan me nog zo goed herinneren hoe jij als klein wormpje met je donkere haren in mijn armen werd gelegd. Wat kon ik me moeilijk voorstellen dat jij ook ooit een grote jongen zou worden. En nu loop je met je blonde haren vrolijk het leven door.

Lieve Owen, je bent nu alweer 2 jaar. Ik heb al twee jaar van je kunnen genieten en kan niet wachten op wat de komende jaren gaan brengen.

Lief klein, maar groot mannetje

Ik hou van jou!

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge