Mag de speen weer terug?

Een paar maanden geleden hebben wij de speen afgezworen. Onze oudste knul zou geen speen meer in zijn mond krijgen. De speentjes van zijn broertje, die hij alleen bij het slapen gaan kreeg, verstopte we. Grote broer zou het voortaan zonder speen moeten doen. Nu een paar maanden later begin ik toch te twijfelen of we hier goed aan hebben gedaan.

Eigenllijk ging het stoppen met de speen heel makkelijk. Hij gooide ze zelf in de prullenbak en vanaf die tijd heeft hij geen speen meer gebruikt. De dagen erna vroeg hij nog voor het slapen gaan waar zijn speen was, maar na een korte uitleg ging hij slapen.

Lees hier het artikel dat ik schreef over het stoppen met de speen

Na een hele makkelijke beginperiode zijn we het verstoppen van kleine broertje zijn speentje een beetje gaan versloffen. Het speentje hangt nuĀ  zichtbaar in de kamer van kleine broer. Ook krijgt de kleine het speentje niet meer alleen als hij gaat slapen. Hij zit momenteel in de fase dat hij geen tweede slaapje meer doet. In de middag is hij hierdoor niet te genieten. Uit wanhoop geven we hem dan zijn speentje.

Het gevolg is dat er steeds vaker speentjes binnen het bereik van de grote knul liggen. Hij ziet ze op de grond liggen, pakt ze van zijn broertje af of klimt op de kast, om ze van de pank te pakken.

speen

Het geeft zo’n rust

En heel stiekem laat ik hem vaak gaan. Het speentje zorgt voor rust. Het geeft hem net wat extra ontspanning, zodat hij stil gaat spelen. De speen heeft er zelfs een paar keer voor gezorgd dat hij is gaan slapen in de middag. Zo heb ik hem al een keer slapend in ons bed aangetroffen en laatst lag hij zelfs onder het bed te slapen.

Het speentje zorgt ervoor dat hij, op momenten dat hij ziekjes is, niet huilerig is. Dat hij weer middagdutjes doet. Dat ik iets meer ruimte krijg. En heel soms denk ik dan dat ik het speentje weer terug wil geven.

Laat die jongen lekker sabbelen op dat ding. Dan kom ik tenminste aan mijn eigen dingen toe. Eventjes beide knullen tegelijk ’s middags op bed. Het afleren is niet zo moeilijk en nu zijn broertje de leeftijd heeft dat hij ook zonder speen kan, kunnen we ze straks voor beide jongens tegelijk de deur uit doen. Voorgoed!

We moeten streng zijn

Maar goed. Ik moet sterk zijn. Een speen is niet goed voor een peuter. Dit is duidelijk te zien nu hij al maanden (bijna) zonder speen is. Zijn tanden lijken rechter te staan, hij krijgt een ander gezichtje en hij kletst de oren van je kop. Na een jaar is de zuigbehoefte van een kind niet meer zo groot en met 2,5 jaar zou dat bij deze knul toch echt weg moeten zijn.

We hebben het al een paar keer gezegd. We moeten strenger zijn en zeker als het gaat om de speen. En dat wordt maar weer al te goed duidelijk, als meneer tot 11 uur ’s avonds bezig is de speen te bemachtigen en uiteindelijk huilend in slaap is gevallen, omdat ik eindelijk streng ben geweest.

Welteruste, maar dan wel zonder speen.

error
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge