Mama is moe – Leven met een hartafwijking

Gister was het weer zover. Mijn jaarlijkse controle bij de cardioloog. Mijn laatste controle was anderhalf jaar geleden. Ik sta er zo weinig bij stil, dat ik vergeten was een afspraak te maken. Ik voel me tegenwoordig prima en vergeet soms dat ik een hartafwijking heb. Maar heb ik dan echt nooit last van mijn hartafwijking? In dit artikel vertel ik wat ik dagelijks nog van mijn hartafwijking merk en hoe dat gaat met kinderen.

Slechte conditie

Mijn conditie ligt iets onder het gemiddelde. In het dagelijks leven merk ik daar weinig van. Ik kan achter mijn kinderen aan rennen en een sprintje naar zolder is geen probleem. Met sporten wordt het wel wat lastiger. Als ik niet sport is mijn conditie ongeveer 70%. Met sporten kan ik er meer uit halen, maar dit kost me wel veel moeite. Ik heb ooit de 5 km gerend met de CPC-loop. Ik had een supermooie tijd neergezet en daar ben ik ook echt trots op. Hier had ik wel echt een zware training voor gedaan. Een ander kan met zo’n training met gemak 15 of 20 km rennen, maar ik bleef steken op de 5 km. Ik heb geprobeerd verder te trainen, maar dat lukte mij niet meer.

sporten met een hartafwijking

>> Lees ook: Sporten met een beperking – Conditie opbouwen met een hartafwijking

Energiepotje leeg

Daarnaast is mijn energiepotje sneller leeg. Meestal kan ik het allemaal wel een beetje plannen, maar er zijn ook dagen dat ik merk dat er niet veel meer kan. En vaak is dat na een drukke periode of een dagje uit wat heel vermoeiend kan zijn. Ik merk dat er dan gewoon geen energie meer in zit. Ik ben dan niet buiten adem en ik heb geen hogere hartslag, toch komt er dan niet meer veel uit.

Het is lastig om te bepalen of dit door mijn hartafwijking komt of doordat ik twee drukke kinderen heb. Mijn man is ook moe na een dagje pretpark met de kids en ik hoor zoveel moeders over dat ze ’s avonds niets meer waard zijn. Natuurlijk zal mijn hartafwijking er een aandeel in hebben, maar in hoeverre kan ik niet bepalen.

Opladen

Als mijn energiepotje leeg is duurt het soms lang voordat ik weer echt helemaal opgeladen ben. Dit is misschien wel één van de meest frustrerende dingen. Op zo’n dag lukt het me niet om iets te doen. Ik ben te moe om het huis te poetsen, ik kan me niet concentreren om een blog te schrijven en spelen met de kinderen is er al helemaal niet bij.

Ik voel me dan vaak lui en een slechte moeder. Ik zit op de bank en alles is me teveel. Ik word snel boos op de kinderen, terwijl ze alleen maar om aandacht vragen. Ik leg ze wel uit waarom ik me zo voel en heb ze al zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat mama aan haar hart heeft. Toch zijn er zoveel dingen die ik wil doen en op dat moment niet kan.

leven met een hartafwijking

Hartkloppingen

Iets wat overduidelijk door mijn hartafwijking komt zijn de hartkloppingen. Deze werden mij pijnlijk duidelijk toen ik jaren geleden op Pinkpop flauwviel en uiteindelijk met een hartslag van 220 naar het ziekenhuis moest om geklapt te worden.

Ik heb hierna gelukkig nooit meer een cardioversie nodig gehad. Nu ik weet dat dit kan gebeuren hou ik er meer rekening mee, door af en toe een stapje terug te doen als ik merk dat ik vaker hartkloppingen heb. Er zijn periodes waarin ik er veel last van heb en er soms zelfs van wakker lig. Wat daar precies de oorzaak van is weet ik niet. Het kan zijn dat ik wat meer stress ervaar in die periode en of dat mijn conditie weer wat slechter is.

>> Lees ook: Hoe mijn hartafwijking mijn leven beïnvloedt

Het is altijd een balans zoeken tussen voldoende beweging en rust nemen. Iets wat met kinderen steeds lastiger wordt. De laatste jaren heeft mijn hart een steeds betere conditie gekregen, waardoor ik steeds minder last kreeg van mijn beperkingen. Dit maakt het voor mij makkelijker om het te accepteren en ermee om te gaan. Ik weet misschien niet beter, maar ik weet wel slechter. Ik ben nu misschien nog af en toe moe en kan het niet altijd bijhouden, maar ik voel me niet anders dan andere moeders. Volgens mij is het een struggle die elke moeder kent.

Heb jij ook weleens een dag nodig om bij te tanken?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge