11 meest gestelde vragen over de menstruatiecup

De menstruatiecup is een product dat een goed alternatief is voor tampons of maandverband. Maar hoe werkt het eigenlijk en hoe breng je hem in? Doet het geen pijn en is het niet vies? Ik geef je het antwoord op de 11 meestgestelde vragen.

menstruatiecup

Eén van mijn meest gelezen artikelen, is het artikel over de menstruatiecup. Ik krijg er veel vragen over. Ik ben zelf erg enthousiast over de cup. Het is een milieuvriendelijk product, wat veel geld kan besparen. Maar daarbij is het ook een product wat de menstruele periode een stuk minder vervelend maakt. Zelfs de vervelende periode met de implanon werd door de cup een stukje draagzamer.

Lees ook >> – Ervaring Implanon – Ruim 60 dagen bloeden. Eruit of nog even doorzetten?

Meest gestelde vragen

Welke maat/merk moet ik hebben?

De maat is afhankelijk van je leeftijd, hevigheid van menstruatie en of je een vaginale bevalling het gehad. Hoe ouder, heftiger je menstruatie is en of je een vaginale bevalling hebt gehad, des te groter de cup moet zijn. Het verschil in omtrek is echter niet heel veel. Van alle cups die er op de markt zijn is het verschil in omtrek niet meer dan 0,8 cm en de lengte van de cup (zonder steel) slechts 0,7 cm.

Ikzelf heb volgens de beschrijving een te kleine cup (OrganiCup maat A), maar hier heb ik echter geen klachten van tijdens het dragen. Het beste wat je kan doen is het gewoon proberen. De prijs van een gemiddelde menstruatiecup heb je er na een half jaar gebruik al uit, in vergelijking met ander menstruatiemateriaal. Het is dus in aanschaf relatief goedkoop. En als je er eenmaal de goede hebt gevonden, kan je er tot 10 jaar mee doen.

Hoe breng ik hem in?

Er zijn vele vouwtechnieken omschreven hoe je de menstruatiecup kan inbrengen. In mijn eerdere review schreef ik over de C-vouw. Maar of je hem nu vouwt in een tuutje of in een C, het gaat erom dat jij hem makkelijk weet in te brengen.

Het kost enige ervaring voor je weet dat hij goed zit. Belangrijk is dat hij een goede vacuüm heeft. Soms werkt het om in de cup te knijpen om extra lucht te laten ontsnappen, zodat hij zich daarna goed vastzuigt aan de baarmoedermond.
Wil je er zeker van zijn dat hij echt goed zit. Voel dan of hij helemaal om de baarmoedermond zit.

Voel je hem echt nooit zitten?

Nee, er zijn momenten dat ik de cup voel zitten. Dit is vaak omdat hij niet goed zit. Het helpt dan om hem nogmaals in te brengen. Het liefst nog even met water omspoelen, om ervoor te zorgen dat hij soepel in te brengen is en makkelijker op zijn plek schuift. Ook heb ik een tijd gehad dat het steeltje voelbaar was op het moment dat ik ging zitten. Het uiteinde van het steeltje heb ik eraf geknipt en nu voel ik hem helemaal nooit meer zitten.

Bij mij doet de tampon pijn. Hoe is dat met de cup?

Het inbrengen of het verwijderen van de tampon kan soms pijnlijk zijn. Dit kan komen, omdat je vagina op dat moment te droog is. Een tampon is gemaakt van absorberend materiaal. Hij absorbeert het menstruatiebloed, maar daarnaast ook andere vocht die nodig zijn de vagina gezond te houden. Ook hormonen kunnen ervoor zorgen dat de vagina droog is, bijvoorbeeld bij vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen in de overgang.

De menstruatiecup is gemaakt van medisch silliconen, of ander glad materiaal. Dit neemt geen vocht op. De vorm van de cup vangt het bloed op en verder blijft de vochtbalans van de vagina behouden. Hierdoor droogt de vagina niet uit en zal je geen last hebben van pijntjes die je wel ervaart bij de tampon.

Door de implanon heb ik een extreem lange menstruatie gehad en daarbij de cup gebruikt. Terwijl ik altijd last en pijn ervaarde aan het eind van een normale cyclus bij het dragen van een tampon, heb ik geen last gehad van de mentruatiecup. Ook niet tijdens de extreem lange menstruatie van de implanon.

Wanneer moet ik hem wisselen?

De cup kan je tot 12 uur lang inhouden. ’s Ochtends de cup inbrengen en ’s avonds uithalen, leeggooien, afspoelen en opnieuw inbrengen is dus voldoende. Dit werkt echter alleen als je menstruatie zo licht is dat je het eind van de dag haalt. Helaas ben ikzelf daar niet mee gezegend en moet ik hem op zware dagen wat vaker omspoelen.

menstruatiecup

Hoe weet je dat hij vol zit?

Ik vond dit een hele moeilijk vraag. De eerste keren dat ik de cup droeg haalde ik hem iedere 3 á 4 uur weer uit. Dit bleek op de meest extreme dagen inderdaad goed te zijn, maar hoe je echt weet wanneer hij vol zit bleef een raadsel. Een gezellig zussengesprek gaf me enige verheldering. Het moment dat de cup écht vol zit, wordt de vacuüm minder. Je voelt dit doordat er kleine belletjes vrij komen. Zodra je dit voelt is het zaak zo snel mogelijk een wc te zoeken.

Ik ben zo bang voor doorlekken

In principe zou de cup niet mogen lekken. Mits je hem goed inbrengt en tijdig omspoelt tenminste. De kans is dus vooral in het begin aanwezig dat je doorlekt. Hoe meer ervaring je hebt met de cup hoe eerder je herkent of de cup goed is ingebracht en wanneer hij vol is. Blijf je last hebben van doorlekken, dan is het misschien verstandig om naar een andere maat te kijken.

Wat doe je na hem te hebben gedragen?

Na de cup 12 uur of korter te hebben gedragen gooi je hem leeg in de toiletpot en spoel je hem af onder de kraan. Hierna kan je hem weer opnieuw inbrengen.

Aan het eind van je menstruatie kook je de cup uit. Doe de cup in een pan met ruim water en laat dit 3 minuten op het vuur koken. Ook bestaan er sterelisatiebekers, waarmee je de cup in dezelfde tijd in de magnetron kan koken om het te sterriliseren.

Wat als je geen kraan hebt?

Als ik ergens heen ga, waar ik niet zeker weet of ik een wastafel in het toilethokje heb, spoel ik de cup om voor ik weg ga. Natuurlijk ben ik dit een keer vergeten en voelde ik dat de cup vol was. Het beschikbare toilet had geen wastafel en moest ik improviseren. De cup is makkelijk schoon te maken met een wc papiertje, om hem vervolgens weer in te brengen.

Mocht je weten dat je vaker in deze situatie terecht zal komen, dan raad ik je aan om de wipes ervoor te kopen en doekjes mee te nemen om je handen af te doen. Hoewel wc papiertjes voor een enkele keer een prima oplossing is, voelt het niet heel fris en voor je bij de kraan bent is het toch fijn om het een en ander af te doen.

Wat nou als ik hem niet uit krijg?

Over het uithalen van de menstruatiecup heb ik hele vervelende verhalen gelezen. Vrouwen die hun acrylnagels eerst moesten afknippen, totaal in paniek zijn en hem er pas na lang ploeteren uit kregen. Ik heb nog nooit moeite gehad om de cup eruit te krijgen. Soms duurde het wat langer, omdat het vaccuüm iets steviger was of de cup wat hoger zat. Door hem aan het steeltje te trekken wil het vaccuüm niet altijd los gaan. Door het steeltje wat heen en weer te halen of in de cup te knijpen zal er lucht bij komen en het vaccuüm loslaten. Hierna kan je de cup er met gemak uitkrijgen.

Is het wel hygiënisch?

De menstruatiecup is heel hygiënisch. De cup zelf is gemaakt van medisch silliconen, waar bacterieën niet aan kunnen blijven kleven. Het is hypo-allergeen, reukloos, makkelijk te desinfecteren en niet poreus. Je hoeft dus ook niet bang te zijn voor het TSS-syndroom.

Zoals je hierboven heb kunnen lezen neemt de cup, anders dan bij een tampon, geen vocht op. Dit zorgt ervoor dat het vochtbalans behouden blijft. In het vaginale vocht zitten zuren die je beschermen tegen schimmels en infecties.

Lees ook >> Review OrganiCup

Durf jij de cup al te gebruiken?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge