Menstruatiecup, is dat niet vies? – review OrganiCup

Een tijd geleden vertelde mijn zus mij over de menstruatiecup. Ze was erg enthousiast en ze adviseerde me er één aan te schaffen. Het heeft een half jaar geduurd om de streep over te gaan, maar eindelijk heb ik hem een tijdje terug ook aangeschaft. Ik zag hem toevallig liggen bij de Kruidvat en nam hem direct mee.

Een menstruatiecup is een silicone cupje, dat je in je vagina draagt, om het menstruatiebloed op te vangen. In plaats van dat het het vocht absorbeert, zoals een tampon, wordt het vocht in de cup opgevangen. Het is hygiënisch en behoudt de pH van de vagina.

De menstruatiecup is duurzaam

Een vrouw gebruikt in haar leven gemiddeld 10.000 tampons. De menstruatiecup kan elke maand opnieuw worden gebruikt en tot zo’n 10 jaar meegaan. Dit zorgt ervoor dat het gebruik van de cup een veel mindere belasting is op het milieu. Een bijkomend voordeel is natuurlijk die voor je portomonee. De OrganiCup is bij de Kruidvat te koop voor 21,99. Dit zou je er in vergelijking met wegwerpproducten er al in 6 maanden uit hebben.

Welke maat?

De OrganiCup komt in twee maten. A en B. Niet wetende wat dit betekent heb ik maatje A genomen. Thuis leerde ik dat voor vrouwen boven de dertig en/of die een kind hebben gedragen maat B wordt aangeraden. Natuurlijk durf ik niet terug te gaan naar de winkel. Sorry mevrouw, maar ik ben te oud voor deze. Ik wil hem graag ruilen. Ik probeer gewoon maat A, aangezien deze maar enkele milimeters kleiner is.

De maat A blijkt echter weinig problemen op te leveren. Ik merk niet dat hij te krap zit of bijzonder snel gaat lekken.

Doodeng dat inbrengen

Het inbrengen is wel even een dingentje en vooral de eerste keer. Sta je daar met het gevaarte in de badkamer. Na wat voorbeelden op internet te hebben gelezen vouw ik hem kundig op (ofterwijl een simpele C vouw, want de rest lukte niet) en breng hem op dezelfde manier in als een tampon. Voor ik er erg in heb zit hij goed en kan ik weer door. Dat het gek voelt is eerder het gebrek aan het voelen van de cup. Als ik het eindelijk aandurf de cup te dragen is mijn menstruatie al bijna op het einde. Door gebruik van tampons is het daar dan vaak wat gevoeliger. De cup is echter glad en neemt geen vocht op, waardoor ik er totaal geen last van heb. Ook bij het gebruik tijdens de gehele menstruatie merk ik geen ongemakken door het dragen van de cup.

He bah!

Waar ik erg tegenop zag was het uithalen van de cup. Een cupje vol met menstruatiebloed sta ik niet echt om te springen en in mijn verbeelding gingen de liftdeuren in het Overlook hotel open (voor diegene die The Shining referentie niet snappen >> link). Gelukkig valt het uiteindelijke erg mee. Het cupje is makkelijk te verwijderen. Als de cup hoog gelegen is, moet je de cup eerst naar beneden duwen, voor je bij de steel van de cup kan. Door deze steel een beetje heen en weer te bewegen zorg je ervoor dat het vacuum wordt verbroken en is hij makkelijk te verwijderen. Het bloed blijft netjes in het cupje zitten en is vervolgens makkelijk te legen in het toilet. Even uitspoelen met water en klaar voor hergebruik.

Het wordt moeilijker op de openbare toiletten, waar ik niet direct schoon water bij de hand heb. Dit kan opgelost worden door het cupje met een wc papiertje schoon te maken en er bestaan zelfs speciale wipes voor. Een flesje water in je tas stoppen kan ook een optie zijn. Mocht dit niet in de mogelijkheden liggen, dan kan je hem altijd schoonmaken voor je van huis vertrekt, waardoor je er weer lange tijd tegenaan kan.

Lekken…

Het dragen van de cup kan tot ongeveer 12 uur, afhankelijk van hoe zwaar je menstruatie is. Doordat mijn eerste poging van het gebruik van de cup op de laatste dagen van mijn menstruatie had, was het voldoende hem ’s ochtends en ’s avonds schoon te maken.

Helaas ging dat niet op voor de zwaardere dagen en moest ik hem na een aatal uur echt legen. De eerste dag was dit niet helemaal goed getimed, maar gelukkig hield ik er de volgende dag rekening mee en waren er geen problemen.

De cup een lange tijd dragen kan, anders dan bij tampons, geen kwaad. Door het gladde scilicone oppervlak kunnen er geen bacteriën aan blijven kleven. Hierdoor is de kans op TSS (toxic shock syndrom) zeer klein. Wel is het belangrijk om de cup goed schoon te maken en uit te koken na aankoop en na elke menstruatie.

Voel je echt niets?

Toen ik de cup de eerste keer in mijn handen had was ik erg benieuwd hoe dat erin moest passen en dat ik er niets van zou voelen. Op het eerste gezicht vond ik het een nogal groot ding en kon ik me niet voorstellen dat ik hem niet continue voelde zitten. Dit is de helft van de tijd waar. Meestal voel ik hem niet zitten en dit is vooral ik hem net heb geplaatst en zeker weet dat hij goed vacuum heeft getrokken.

Het is moeilijk in te schatten in het begin. Bij zittend inbrengen zijn de bekken naar voren gekanteld, waardoor het mogelijk is dat je het steeltje nog voelt (dit kan echter opgelost worden door het steeltje korter te knippen). Zodra ik ga staan is dat gevoel meestal weg, omdat mijn bekken naar achter kantelen en de baarmoedermond dieper komt te liggen.
Als ik de cup tussendoor opeens ga voelen is het meestal een indicatie dat het tijd wordt om hem schoon te maken.

Het was een enorme drempel waar ik overheen moest en was blij hem gewoon in de winkel te vinden (online bestellen is toch een hogere drempel gek genoeg). Na het eerste gebruik was de drempel helemaal weg en nu ben ik om. Ik vind het super fijn dat ik nooit tijdens een menstruatie opeens zonder materiaal kom te zitten, omdat datgene wat ik nodig heb ik al draag. Het voelt niet ongemakkelijk en ik merk een groot verschil na hem een aantal dagen te hebben gedragen. Ik merk geen ongemakken van het dragen van de cup, die ik met tampons altijd heel erg had.

Hoewel ik eerst dacht dat het een vies karweitje zou zijn, voelt het juist schoon. Ook voelt het zeer prettig dat ik niet iedere maand het milieu enorm aan het vervuilen ben en allemaal extra afval produceer.

Ik ben helemaal om en kan het iedereen aanraden. Het schijn een zoektocht te kunnen zijn naar de juiste maat en het juiste model. De OrganiCup maat A is, ondanks mijn leeftijd en mijn zwangerschappen, is voor mij een goede pasvorm.

Lees ook >> 11 meest gestelde vragen over de menstruatiecup

Wat was jouw eerste gedachte over de menstruatiecup?

error
8 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge