Menstruatiepijn verhelpen

Het liefst kruip je je bed in bij de eerste tekenen dat deze periode weer is aangebroken. Een warme kruik op je buik, ibuprofen (en als grootgebruiker ook een maagbeschermer) in je mik en de hele dag slapen. Niets is zo vervelend als menstuatiepijn.

Wat voelde het heerlijk om tijdens de zwangerschap deze kwaal niet te hebben. En, zo is mij altijd verteld, na het krijgen van kinderen is de menstruatiepijn een stuk minder. Helaas, niet dus. De eerste ronde is gekomen en gegaan en het was weer kreperen. De pijn is nog net zo hevig, maar aangezien het leven, het werk, de kinderen toch gewoon doorgaan moest ik ook m’n bed uitkomen. Nog net zoveel ibuprofen (maximale dosis) als voorheen helpt mij een beetje de dag door.

Het gebruik van anticonceptie wil ik voorlopig nog even uitstellen, dus ik ging op zoek naar andere manieren om de pijn te bestrijden.

Vitamines

Het gebruik van vitamines is in verband gebracht met bestrijden van mensturatiepijn. Twee dagen voor de menstruatie begin start je het gebruik van devitamine supplementen en de pijn van de mensturatie zal een stuk minder zijn.

Vitamine B1, 100 mg per dag. Vitamine E, 5 dagen 500 eenheden, 5 dagen 200 eenheden. Visolie of Omega 3, 6 gram per dag.

In hoeverre ik de onderzoeken vertrouw laat ik even in het midden. Studies die niet zijn herhaald of bijzonder hoge slagings cijfers heeft, zet je wel aan het denken.

Magnesium

Magnesium kan helpen de productie van prostaglandines te verlagen. Dit hormoon zorgt dat de krampen worden veroorzaakt. Ook is magnesium in combinatie calcium nodig om het samentrekken van de baarmoeder te ontspannen. Er zijn meerdere studies gedaan die aantonen dat magnesium effectiever is dan een placebo bij het bestrijden van mensturatiepijn. Een kwart van de menstruerende vrouwen heeft een tekort aan magnesium en zou dus baad kunnen hebben bij het gebruiken van magnesiumsupplementen.

Een dag voor de menstruatie begint en voor de gedurende drie dagen neem je 360-400 mg magnesium per dag of gedurende de maand gebruik je 250-300 mg per dag.

Het lichaam neemt magnesium echter beter op uit voeding dan uit suplementen. Voedingsmiddelen waar magnesium in voorkomt zijn groene groentes, moten en peulvruchten, pure chocolade, zilvervliesrijst, avocado, bananen, zeewier en vis.

Sporten

Ik zie het nog niet zo snel gebeuren, dat ik met extreme krampen mijn hardloopschoenen aan ga trekken. Hoewel ik mijn wenkbrauwen hier hoog bij optrok, moet ik eerlijk bekennen dat dit eigenlijk helemaal niet zo’n slecht advies is. De keren dat ik mijn bed in dook was de hele dag de pijn aanwezig. Moest ik werken en dus veel lopen of met de kinderen op pad, verdween mijn pijn in de loop van de dag. Hoewel het rare gevoel in mijn lichaam en hoofd niet geheel verdwenen was, was de pijn wel verdwenen. Er wordt gezegd dat lichaamsbeweging binnen enkele minuten de pijn kan laten zakken. Het voelt heel onnatuurlijk, maar dit is zeker het proberen waard.

Chocolade

chocolade

Er zijn niet echt onderzoeken voor deze manier van pijnbestrijding, maar deze wil ik graag geloven. Een heerlijk stukje donkere chocolade als je helemaal in zelfmedelijde zit. Toch zijn er een aantal dingen die je in verband kan brengen met pijnbestrijding en chocolade. Zo wordt er endorfine aangemaakt bij het eten van chocolade. Dit zorgt ervoor dat de pijn wordt onderdrukt en geeft het je een euforisch gevoel. Verder bevat chocolade magnesium, waar je hierboven al meer over hebt kunnen lezen en penifolen, een antioxidant dat ontstekingen remt. Ook bevat het de stof fenylethylamine, wat je een verliefd gevoel geeft en als een licht antidepressievum zal werken. Kortom, alles wat je nodig hebt in deze zware dagen.

Heb jij ook zo’n last van menstruatiepijn? Wat helpt jou deze zware dagen door?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge