Met zonder jas naar buiten – De waarheid over ziek worden van de kou

‘Trek dat kind toch een jas aan joh!’. Zo vaak van dit soort reacties hoor ik de laatste tijd. Allebei mijn kinderen lopen het liefst zonder jas buiten. ‘Maar het regent toch niet mama, dan hoef ik geen jas aan’. En als ik ze eindelijk in de jas heb gekregen doen ze hem halverwege weer uit. Maar word je echt ziek van ‘met zonder jas naar buiten’ gaan, of is het een fabeltje?

Zonder jas naar buiten

‘Mama, mag ik met zonder jas naar buiten?’. Ik hoor het mezelf nog zeggen. Ook ik liep graag zonder jas buiten. Ik kan me niet herinneren dat ik het ooit koud had vroeger en ook mijn kinderen lijken geen kou te ervaren. Een jas lijkt volledig overbodig. Maar waarom wordt er zo vaak gezegd dat een kind een jas aan moet?

Virussen

Dat we in de winter onze kinderen warm aankleden en daarmee denken een koutje te voorkomen is te danken aan het feit dat mensen dit seizoen vaker ziek zijn. Maar is het ziek zijn ook gerelateerd aan de kou en zonder jas naar buiten gaan?

Dat we ziek worden in de winter heeft er vooral mee te maken dat we knus met zijn allen binnen zitten. Heel behaaglijk natuurlijk om met de hele familie in huis te zitten. Ook op school spelen de kinderen liever binnen dan buiten. Ramen en deuren blijven dicht om de kou buiten te houden en er wordt dus veel minder geventileerd dan in de warme maanden. Slecht ventileren zorgt ervoor dat de virussen minder goed weg kunnen waaien en dus word je sneller ziek.

Ook zorgt het slecht ventileren ervoor dat schimmels beter kunnen groeien en vuile lucht en huisstofmijt zich opstapelen. Deze vervuilde lucht kan luchtwegproblemen en irritatie van het slijmvlies veroorzaken en mensen krijgen meer last van hun allergie├źn.

Toch ziek worden van de kou

Maar is dat dan alles? Heeft de kou echt niets te maken met het vaker ziek worden?
Het koud hebben heeft effect op ons lichaam. Dit kan er weldegelijk voor zorgen dat we sneller ziek worden. Als we kouder gekleed zijn moet ons lichaam harder werken om warm te blijven. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat we minder goed zijn in het afweren van ziektekiemen.

Ook kan je sneller ziek worden van kou, doordat je slijmvliezen in je neus droger worden. Hierdoor ben je gevoeliger voor infecties. Ook wordt het aantal witte bloedcellen in de luchtwegen verminderd, waardoor virussen zich sneller kunnen delen.

Wel of niet zonder jas

Een virus zal je niet oplopen door zonder jas naar buiten te gaan. Wel kan dit een reden zijn dat je makkelijker ziek wordt als je eraan wordt bloodgesteld. Het is dus niet zo zwart wit als wel of niet ziek worden als je zonder jas. Warm blijven heeft weldegelijk effect op je gestel. Toch moet je meer doen dan alleen een jas aantrekken. Goed ventileren is belangrijk om de lucht in huis schoon te houden en goede hygiene is belangrijk om ziektekiemen niet over te kunnen dragen.

>> Lees ook: Zeg nooit nee tegen je kind – Maar wat dan wel?

Maar of mijn kind nu wel of niet zonder jas naar buiten gaat? Ik was hier altijd heel makkelijk in, maar misschien moet ik me wat dit betreft toch iets strenger opstellen.

Gaat jouw kind ook het liefst zonder jas naar buiten?

error
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge