Middagslaapjes van de kids

Slapen is voor een kind erg belangrijk. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Een kind verwerkt in zijn slaap alle dingen die hij overdag meemaakt. Ook bevorderd het de groei, het presteren en de emotionele ontwikkeling.

Tot zeker 3 jaar is het belangrijk dat een kind een middagslaapje doet. Zonder middagslaapjes zijn kinderen namelijk angstiger, minder positief en geïnteresseerd en hebben meer moeilijkheden met het oplossen van problemen. Kinderen die niet slapen lopen mogelijk het risico op levenslange emotionele problemen. Een peuter die zich bewust wordt van zijn eigen ik en daarbij ook zijn eigen keuzes wilt maken doet het soms lijken of hij niet meer hoeft te slapen. Met donkere kringen onder zijn ogen rekt hij het slaapmoment en als moeder begin je dan te twijfelen of het slaapje nog een belangrijk onderdeel van de dag is.

fullsizeoutput_678d

Estafetteslaapjes

Ik heb nu twee kinderen in de middagdutjes fase. De jongste slaapt het liefst twee keer per dag en de oudste slaapt één keer een groot deel van de middag. Voor mij is het moment dat ze de slaapjes doen, het moment dat ik even iets voor mezelf doe. Even het huishouden bijhouden, blog bijwerken of simpel op de bank een serie kijken. Ik kan op zo’n moment helemaal bijkomen. Even niet meer in de constante oplettende houding. Mijn kids kunnen zich prima vermaken, maar als moeder ben je altijd allert. Je houdt de tijd in de gaten, zodat je weet of je een hongerig kind kan verwachten. Je oren zijn gespitst om te horen wat er achter je rug om gebeurt. Ik heb onderhand best een goed oor voor de verschillen in de huiltjes ontwikkeld.

Met de slaapjes zitten mijn kinderen in verschillende fases. De jongste doet twee slaapjes en de oudste doet 1 slang slaapje. Wij hebben er thuis een term voor. Estafetteslaapjes. Een dag waarop de kinderen om en om slapen. Met een beetje pech slaapt de jongste van 9 tot 12u. Zijn grote broer duikt rond een uur of 11 zijn bed in om rond 2 uur weer wakker te worden. De kleine ligt dan net een uurtje op bed en wordt rond half 4 weer wakker. Als de jongste wakker is, kan ik nog vrij veel doen in huis. Een beetje opruimen of ik typ rustig mijn verhaal af. Toch zit ik er niet meer zo ontspannen bij als anders. Als de oudste wakker is, wil ik het liefst naar buiten met hem. Hij heeft de ruimte nodig om te spelen. Met je kleine broertje op bed ben je als grote broer beperkt tot de tuin.

Hoeveel slaap heeft een kind nodig

Een baby gaat in de eerste maanden van 8 uur slaap naar 2,5 uur slaap dat hij overdag nodig heeft. Een kind van 1 jaar slaapt overdag zo’n 2,5 uur, met 2 jaar slaapt een kind volgens de richtlijnen nog 1,25 uur en met 3 jaar is dit nog maar 1 uur.

Mijn kinderen slapen overdag een stuk langer dan de richtlijnen aangeven. Dat het richtlijnen zijn, geeft al aan dat het ene kind meer slaap nodig heeft en een ander misschien juist minder, maar hoe weet je nou of jouw kind genoeg slaap krijgt.

Onderweg in slaap vallen kan het een teken zijn dat je kind te weinig slaap krijgt. Een kind dat ’s ochtends wakker moet worden gemaakt kan net dat extra uurtje nodig hebben. Echter als je gaat wandelen of de auto in stapt als hij moet slapen, dan is het niet verwonderlijk als hij onderweg in slaap valt. Omdat wij de kinderen niet naar de opvang brengen worden de kinderen altijd uit zichzelf wakker (of door broer). Hieraan kunnen we dus ook niet meten of hij voldoende slaap krijgt.

Lees ook >> Onmisbaar in de eerste maanden met je kindje

Slapen ze voldoende

Het gedrag van een kind geeft het duidelijkst weer of jouw kind voldoende slaap krijgt. Is je kind huilerig, hangerig of is het snel geïrriteerd, dan kan dit een teken zijn voor slaaptekort.

Aan hun gedrag te zien, krijgen mijn jongens niet te weinig slaap. Het is zelfs zo dat de oudste het liefst nog een tijdje op zijn kamer speelt als wij hem naar zijn bed hebben gebracht. En daar zit denk ik het probleem. Hij krijgt teveel slaap overdag.

slapen.jpg

Gemiddeld genomen heeft een baby 14 tot 18 uur slaap nodig. Met twee jaar hebben ze nog zo’n 13 uur slaap nodig en met 3 jaar 12 uur slaap.

Onze oudste is 2 jaar en slaapt in de nacht zo’n 10u. Overdag maakt hij makkelijk een slaap(je) van 3 tot 4 uur. Sinds enige tijd hebben wij besloten om hem overdag minder lang te laten slapen. Zo is hij in de avond moeier en hopelijk slaapt hij dan eerder in (of wordt hij later wakker hihi). Hopelijk kunnen we het slaapje van de oudste rond dezelfde tijd laten vallen als zijn grote broer. Zo heeft mama weer tijd voor zichzelf, maar is er ook de ruimte om met beide jongens de hort op te gaan .

Doet jouw kind nog middagslaapjes?

error
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge