Mijn hitteplan – De warme dagen zijn voorlopig nog niet klaar

We hebben de heetste dagen gehad, maar het lijkt erop dat we komende dagen nog flink wat warme dagen zullen hebben. De temperatuur zal niet zakken onder de 20 graden. Daarmee is de hittegolf misschien verdwenen, maar het blijft warm.

Zomerwarmte

Het RIVM heeft zijn hitteplan al beschreven, maar erin staat niet meer dan we al wisten. Kleed je koel, drink voldoende en zorg voor de mensen die dit zelf niet kunnen. Tja, veel envoudiger kan het niet.

Laten we hopen dat we geen warmterecords meer gaan verbreken, maar ook bij de minder tropische dagen is het een kunst om het hoofd koel te houden. Dit zijn mijn tips om de warme dagen door te komen.

Houd ramen en deuren gesloten

Met de warmte wil je het liefst een raampje open zetten. Een beetje frisse lucht naar binnen. Maar de de temperatuur kan buiten al snel oplopen en het binnen alleen maar warmer maken. In de ochtend en avond kan je alles open zetten om de frisse lucht binnen te laten, maar later op de dag is het verstandig om ramen, deuren en gordijnen zoveel mogelijk dicht te houden. Dit zorgt er niet alleen voor dat de warme zonnestralen je huis niet binnen komen, maar de raambekleding werk isolerend en zal het in dit geval een stuk koelen houden.

Veel drinken

Het is belangrijk veel te drinken. Eigenlijk is dit een algemeen begrip, maar er wordt altijd gehamerd op water. 2 liter water wordt aangeraden met zo’n warme dag. Maar vocht is niet alleen uit water te halen. Een bekertje sap, bakje (ijs)koffie of een glas melk. Al deze dingen kan je optellen bij je vochtinname. Ook ijsjes kan je gewoon rekenen als vocht en zelfs een soepje draagt bij aan de vochtinname. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke koude gazpacho. Niet alleen levert het vocht, maar ook de nodige zouten die je met al het zweten bent verloren.

Zoek de verkoeling op

Het liefst lig je op deze dagen aan het strand of bij een gezellig meertje. Met het blauwalg alarm zijn de kleinere strandjes uitgesloten en een overvol strand sta je ook niet om te springen. En met deze zonsterkte smelt je alsnog weg op je handdoekje. Soms is de beste oplossing een groot warenhuis op te zoeken of lekker te shoppen in het winkelcentrum. Misschien heeft jouw winkelcentrum een kleine binnenspeeltuin en kan je onder het genot van de airco even bijkomen van deze hitte. Het grote meubelwarenhuis uit Zweden is altijd groot feest voor de kinderen en ook staat daar de airco te loeien. Zo kan je twee fijne dingen combineren. Winkelen en verkoeling.

Een emmertje water

Met deze droogte moet je water besparen. Natuurlijk zet je het liefst het badje op en gooi je de sproeier aan, maar daarmee gaat een grote hoeveelheid water verloren. Neem alleen een emmertje koud water en een bekertje of sponsjes. Meer heb je niet nodig. Jij stapt met je voeten in de emmer of de kinderen gooien zichzelf nat met het bekertje water. De grootste lol hebben de kids als ze lekker met water mogen kliederen. Ook zal het een hoop schelen op je waterrekening.

Lees ook >> De zon schijnt weer – essentieel voor een feestje in je tuin!

Koel slapen

Eigenlijk lukt het niet meer om de slaapkamer op een behaagelijke temperatuur te krijgen. Met de warme nachten hebben de meeste mensen last van slapeloze nachten. Om toch een beetje verkoeling te krijgen is het aan te raden een lauwe douche te nemen voor het slapen gaan. Een warme douche is vanzelfssprekend veel te warm en je ligt nog uren na te zweten. Na een koude douche moet je lichaam veel moeite doen om je temperatuur weer op pijl te brengen. Een lauwe douche, dicht bij lichaamstemperatuur, zorgt ervoor dat je je niet meer zo oververhit voelt en je lekker fris je bed in kan stappen.

Een ventilator kan voor een fijn briesje zorgen en met al het gezweet voelt het nog best verkoelend. Heb jij het liefst je raam open, maar zoemen de oren om je hoofd. Een ventilator blaast deze vervelende beestjes zo weg.

Even helemaal niets

Met deze warmte is het al te warm om je sportschoenen alleen al aan te trekken. Je mag van geluk spreken als jouw sportschool airconditioning heeft en je toch lekker aan je beweging kan komen. Voor alle andere mensen die niet een abonement op de airco hebben; Laat het lekker! Voor de komende tijd moet je even een stapje terug doen. Ga een keer met de kids in het zwembad spelen in plaats van een rondje hard te lopen. Of ren achter je kinderen aan met die natte spons.

Net als het sporten moet je je ook niet te druk maken om alle andere klusjes in en om het huis. Het is er nu te warm voor. Zoek een rustig plekje in de schaduw en wacht geduldig af tot ons zogenaamd koude kikkerlandje weer een beetje afkoelt.

Hoe kom jij aan de verkoeling in de warmte?

error
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge