Mijn zoon draagt nagellak – Genderneutraal opvoeden of niet?

Toen ik zwanger was wist ik het zeker. Ik ga mijn kinderen genderneutraal opvoeden. Mijn zoon zou met poppen spelen en net zoveel roze kleren dragen als blauw, groen en elke andere kleur die er in de rekken hangt. Mijn zoon zou ik niet bij voorbaat al in het jongenshokje plaatsen, maar ik wilde hem de kans geven om in alle vrijheid zijn eigen persoonlijkheid te leren kennen.

Wat ik op dat moment nog niet wist, was dat mijn zoon een echte jongen is. De liefde voor de auto’s zit hem in hart en nieren. Het stoeien kan hem niet hard genoeg zijn en welke kleur kleding hij draagt kan hem niets schelen. Mijn knul is een stereotype jongen.

Lees ook >> Favoriete speelgoed van een peuter

Verschil tussen jongens en meisjes

Dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen is voor veel wetenschappers al bekend. Hoewel we niet van een andere planeet komen, zijn er weldegelijk grote verschillen te zien tussen de man en de vrouw. Vrouwen zijn zorgzamer en de man is agressiever. Zij heeft het moedergen en hij gaat de deur uit om brood op de plank te brengen. Hoewel veel feministische wetenschappers juist denken dat deze verschillen zijn ontstaan door de manier van opvoeden, zijn er voldoende aanwijzingen dat het niet zo makkelijk te verklaren is.

Neem bijvoorbeeld het schrijnende verhaal van David Reimer. Geboren als jongen, maar door een fout bij een besnijdenis werd er besloten om hem, op advies van de artsen, als meisje op te voeden. David ging jaren als Brenda door het leven, maar heeft zich nooit kunnen identificeren als meisje. ‘Ze’ gedroeg zich jongensachtig en werd daar veel mee gepest. Op zijn 15e werd hem alles verteld en besloot hij weer als man door het leven te gaan. Helaas kreeg het verhaal geen vrolijk einde en ontnam David zich op 28-jarige leeftijd van het leven.

Hoewel dit misschien een extreem voorbeeld is, geeft het wel weer hoe belangrijk het is om een kind zichzelf te laten zijn. Daarbij ook rekening gehouden met het gender dat hij of zij is.

Nagellak en kraanwagens

Mijn zoon voed ik op als jongen. Dat is hij tenslotte. Hij is nu op een leeftijd dat het voor hem nog niet helemaal duidelijk is hoe deze regels precies werken. Dat een meisje bijvoorbeeld uitgroeit tot een vrouw en een jongen geen meisje kan worden door een pruik op te zetten. Dit moet hij nog allemaal leren en ervaren.

Voor nu zal ik vooral luisteren naar wat hij wil. Momenteel zijn dat dus de auto’s en het stoeien. Terwijl ik dit typ speelt hij hoe zijn plastic helicoptertje neerstort en door de kraanwagen wordt weggesleept die met loeiende sirenes aan is komen rijden.

Maar hem opvoeden als jongen betekent niet dat ik hem bepaalde dingen ontneem die te meisjesachtig zijn. Elke ochtend kijkt hij weer vol interesse hoe ik mijn gezicht opmaak en zijn interesse make-up is gaan groeien. Mag ik ook mama? Als hij een cremetje te pakken heeft, smeert hij het secuur op zijn wangen. Geen enkel poedertje is veilig, want de nageltjes staan er direct in.

Als mama haar nagels lakt wil hij dat natuurlijk ook en legt een hand op tafel om gelakt te worden. Het enige moment dat hij niet het huis door stuitert is als zijn nagellak moet drogen. Vol trots laat hij het aan iedereen zien. En vol trots laat ik het aan iedereen zien. Ik vind het eigenlijk wel lief dat hij mama na wil doen. Dat hij net als mama een rode mond wil (lippenstift). Dat hij net zo mooi wil zijn als mama, door een dikke laag foundation op te smeren.

Of hij hier zich meisjesachtiger van gaat gedragen? Ik denk het niet. Het is nu iets wat hij ziet en wat hij wil imiteren. Het heeft voor hem nog geen enkele genderwaarde. Vindt hij het niet jongensachtig genoeg en wil hij geen nagellak meer, dan halen we het er gewoon af en draagt mama alleen nog de lippenstift. Blijft er toch een interesse hangen en wordt hij een grote vigagist, dan ben ik blij dat ik hem deze ervaring mee heb kunnen geven. Het is dan misschien een jongen, maar zijn turquoise teennagels zien er fantastisch uit!

Hoe denk jij over generneutraal opvoeden?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge