Moedercompetitie. Mijn kind is de beste

Vanaf het eerste moment weet je het. Jouw kind is de beste, meest perfecte en mooiste kindje van de hele wereld. Als je een tweede kind krijgt, is er opeens plek voor een gedeelde eerste plek. Toch zijn en blijven jouw kinderen de beste! Welke moeder herkent zich er niet in? En je merkt al snel dat je dit niet kan verbergen aan andere moeders. Je vertelt met trots dat je kind al lacht, geluidjes maakt en dat ene geluidje wel verdomd veel op ‘mama’ leek. “Met 5 maanden zei die van mij al mama en papa!”

De moedercompetitie is hard. Je wilt het liefst aan iedereen vertellen dat jouw kind al veel eerder omdraaide dan ze in de boekjes zeggen. Dit is ook precies de rede waarom ik dit stukje schrijf. Ik vertel maar wat trots aan iedereen dat de jongste zich al met 4,5 maand van zijn rug naar zijn buik draaide, terwijl de boekjes zeggen dat 6 maanden vroeg is.

Al snel voelen deze reacties aan als een soort competitie. Ik moet soms ook op m’n tong bijten als ik een andere moeder hoor praten over haar kind die voor zijn eerste levensjaar al tekenen gaf van zindelijk worden. En als ik dan op internet lees dat we met zijn alle moeten proberen om elkaar te sparen, niet te hard meedoen aan de moedercometitie schrik ik van mijn eigen gedrag. Ben ik een moeder die zo’n enorme bewijsdrang heeft? Zorgt mijn grootspraak ervoor dat andere moeder zich zorgen gaan maken over de ontwikkeling van hun eigen kind?

Mijn kind is gewelig

Naast dat de jongste zich al snel kom omdraaien, heb ik nog een heel scala aan punten die ik van mijn kinderen kan benoemen. De taal van mijn oudste is zo goed. De moeilijkste woorden zegt hij na. Hij schreeuwt soms het woord ‘anatomie’ door het huis, nadat hij het papa één keer heeft horen zeggen. Hij kan zichzelf uren vermaken en heeft een gigantische concentratie. Voor zijn tweede jaar kon hij al springen, terwijl dit normaal is na de tweede verjaardag.

De jongste is snel in zijn grote motorische ontwikkeling. Omdraaien en zitten kon hij al vrij vlot. Zijn blik is heel intelligent en ik weet zeker dat het een slim mannetje gaat worden. Nu al zie ik ook bij hem dat hij zichzelf prima kan vermaken en ook goed kan concentreren op een activiteit.

Trots

Ik zeg dit niet omdat ik denk dat mijn kind beter is dan jouw kind. Ik ben gewoon enorm trots op mijn kinderen. Ik was zelfs trots op mijn oudste toen hij een half jaar werd. Iets waar hij totaal geen moeite voor hoefde te doen. Ik was enorm trots op hem, ondanks dat dit helemaal vanzelf gebeurt en niets te maken heeft met hoe goed hij is. Met mijn ouders aten we een (halve) taart om dit te vieren. En zo is het ook met alle mijlpalen die mijn kind haalt. Geen competitie dus, maar enorme trots. Niet beretrots, maar trots als een moeder! Zo trots als elke moeder is over haar kind.

En zorgt dat ervoor dat ik niet de onzekerheden heb als ik hoor dat het kind van een vriendin al tekenen geeft van zindelijk worden voor zijn eerste jaar? Mijn oudste is nu twee jaar en heeft nog geen behoefte aan zindelijk worden, ondanks de energie die ik erin steek. Dit maakt me natuurlijk onzeker. Wat als je op internet leest dat kinderen van een half jaar al zouden kunnen zitten en die van mij met 9 maanden nog niet op zijn billen kon zitten zonder ondersteuning? Ja dit maakt mij onzeker.

Geen competitie, maar genieten

Maar dat moet er niet voor zorgen dat een andere moeder niet trots mag zijn als haar kind al zindelijk is voor de 24 maanden. Dat haar kind al kan zitten met 5 maanden. Haar kind is het beste kind van haar wereld, dus zij mag net zo hard als ik vol trots praten hoe goed haar kind is. Laten we genieten van onze kinderen en lekker meedoen aan de “moedercompetitie” of beter gezegd, laten zien hoe trots je bent op je eigen kind.

Op welke manier is jouw kind de beste?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge