Moestuin 2020 – Een nieuw begin

Het is nog hartje winter en de dakpannen waaien het dak af. Het juiste moment om na te gaan denken over de moestuin. Vorig jaar plantte ik mijn eerste tomatenplantjes en kroppen sla. Dit jaar wil ik uitbreiden en het wat gestructureerder aanpakken. Maar waar begin ik, hoe ga ik dit aanpakken en waar moet ik allemaal rekening mee houden? Dat moestuinen niet in 1 seizoen is te leren heb ik vorig jaar wel gemerkt. Dit tweede jaar hoop ik alle kennis en ervaring van vorig jaar te kunnen toepassen en weer wat meer van mijn eigen tuintje te kunnen genieten. Lees je mee?

drie gezusters

Moestuinbakken

Als je vorig jaar mijn moestuinverhalen hebt gelezen weet je dat mijn moestuin in de voortuin ligt. Ik heb een vrij grote voortuin, waar ik dus heel wat kan beplanten. Wel vind ik dat het er nog mooi uit moet blijven zien, aangezien mensen toch regelmatig je voortuin bewandelen.

Met wat overgebleven hout van de nieuwe schuttingen heb ik al een klein begin gemaakt aan de moestuinbakken. In totaal zal ik dit jaar ruim 7 m2 aan moestuinbakken hebben, wat ik wat kan aanvullen met losse plantenbakken, waar ik nog meer in kan beplanten.

Het zullen moestuinbakken worden op de open grond. Ik heb gemerkt dat mijn planten het hier beter doen dan in een afgeloten moestuinbak. Wel vind ik een moestuinbak er netter uit zien. Het geeft meer rust aan een moestuin, wat stiekem eigenlijk altijd een beetje rommelig is.

Winterteelt

Vorig jaar sloot ik het moestuinseizoen af met een paar stekjes in de grond. Nog niet nagedacht over de winterteelt, zag ik mijn tuin steeds leger worden. Op de valreep plantte ik nog wat broccoli, snijbiet, boerenkool en Chinese kool. Echt veel is het niet en mijn tuin bestaat dus vooral uit donkere aarde. Na een paar maanden tegen deze kale bedoening aan te kijken begint dat toch snel te vervelen.

Het plan voor de moestuin begint dan ook met de winterteelt. Welke planten zijn mooie vulling voor een goede wintertuin? Wat kleurt mijn tuin nog een beetje groen in de koude maanden?

pastinaak, rode kool, augurk en kapucijners

Ik koos voor bloemkool, prei, rode kool, broccoli, pastinaak, wortel en winterui (deze laatste twee als combinatieteelt). Het is wel even puzzelen wanneer wat de grond in kan en wanneer ik dus moet beginnen met het opkweken van stekjes. Toch is het gelukt om mijn tuin voldoende te vullen voor een gezellige wintertuin, waar ik in het vroege voorjaar nog heerlijk van kan smullen.

Plan

Vorig jaar vond ik het erg lastig te bepalen wat wanneer de grond in moest, wanneer ik moest beginnen met stekken en wanneer ik aan de winterteelt moest beginnen. Ik heb uren op het internet rondgedwaald om hier achter te komen, maar als het niet overzichtelijk is vergeet je al snel de details.

Voor dit jaar heb ik in opgeschreven wat er maandelijks moet gebeuren

Februari Rode kool voorzaaien (binnen)
Maart Tomaten en augurk voorzaaien
Bieten en wortels zaaien (in volle grond)
April Mais en pompoen voorzaaien
Kapucijners en pastinaak zaaien
Rode kool uitplanten
Mei Tomaat, mais en augurk uitplanten
Boerenkool voorzaaien
Courgette zaaien
Juni Pompoen uitplanten
Prei voorzaaien
Juli
Augustus Wortel, raap en bloemkool zaaien
September
Oktober Spitskool en winterui zaaien

Doelen

Als doel had ik om dit jaar minimaal 1 keer uit mijn eigen tuintje te kunnen eten. Nu hoeft dit niet moeilijk te zijn. Ik zal ruim voldoende uit mijn tuin te kunnen halen om minimaal 52 maaltijden van groente uit eigen tuin te kunnen voorzien. Maar het leukste is natuurlijk om dit het hele jaar door te kunnen blijven doen, wat dus betekent dat ik moet leren hoe ik alles moet bewaren.

Vorig jaar heb ik al wat dingen bewaard in de vriezer en dingen ingepot. Maar met die kleine lading snijbonen in de vriezer en wat groene tomatenrelish red ik het niet om de rest van het jaar van te kunnen eten. De uitdaging wordt om van alles een beetje te kunnen bewaren, zodat ik er de rest van het jaar nog gebruik van kan maken. Dit gaat nog een hoop speurwerk betekenen. Hoe ik alles goed kan bewaren is voor mij nog onbekend.

Wat ga jij als eerst in de grond zetten dit jaar?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge