Moestuin juni/juli – Van supercel tot hittegolf

Het zijn warme maanden geweest met extreme weersomstandigheden. Van storm tot hittegolf. Ook zijn we afgelopen maanden nog een paar keer op vakantie geweest. Hier lees je hoe mijn moestuintje het in de maanden juni en juli heeft gedaan.

Extreme weersomstandigheden

Afgelopen maanden hebben we het allemaal gezien. Van supercel tot extreem heet weer. Het was voor mij een les die me vertelde dat ik het weerbericht moet volgen. Iets wat ik eigenlijk nooit doe. De weerman zegt tenslotte altijd alleen maar een voorspelling en je weet nooit zeker of het echt gaat regenen. Toch leerde ik “the hard way” dat het verstandig is het weerbericht in de gaten te houden. Mijn mais stond vers in de grond toen mijn buurvrouw mij kwam vertellen dat er een supercel aan zou komen. Een extreem grote storm waar niet alle plantjes tegen bestand zouden zijn. Snel een zeiltje erover om de nieuwe stekjes te beschermen en plantjes die naar binnen konden werden binnen gezet. Gelukkig viel de storm mee en heeft alles het overleefd.

Binnen schuilen

Wat niet meeviel was de warmte. We hebben een hittegolf gezien en de thermometer heeft de 40 graden aangetikt. Iets wat we niet eerder in Nederland hebben gemeten. Veel sproeien betekende dat voor mijn tuintje. De enige die er een beetje last van heeft gehad is mijn perenboom. Met een aantal takken die helemaal zwart waren stond hij er maar zieligjes bij. Internet vertelde dat het een schimmel kon zijn. Gelukkig hoorde ik via via dat het door de zon kon komen en dat het absoluut geen verdere gevolgen had voor mijn boom.

Plaats in de tuin

Je denkt te weten waar je planten kunnen staan. Je bekijkt een zonnewijzer om te zien hoeveel zonuren je in de tuin hebt. Ik had helemaal uitgezocht waar planten moesten staan. Mijn mais zou veel zon nodig hebben en de zonnewijzer vertelde me dat dat ene plekje in mijn tuin makkelijk 10 uur zon zou hebben. Achteraf gezien snap ik dat mijn schuurtje al snel schaduw geeft, maar dat de maisplantjes maar 4 uur zon per dag krijgen had ik niet verwacht. Echt goed doorgroeien doen ze dus niet. Volgend jaar opnieuw proberen en een beter plekje in de tuin zoeken.

Ook mijn bessenplant stond in eerste instantie niet op de goede plek. Tijdens onze vakantie was hij even naar de schaduw verplaatst, om de ergste hitte uit te zijn. Teruggekomen van vakantie had ik een boompje met allemaal schitterende blauwe bessen. Hetzelfde plantje van de buurvrouw, die op dezelfde dag is gekocht en vol in de zon stond had nog geen enkele blauwe bes. Een bes is een schaduwplant en doet het dus het beste met maar enkele uren zon per dag. Ik heb bewust een aantal planten in pot laten zitten, om er zeker van te zijn dat ik het beste plekje voor ze zou vinden. Zo ook met de bessenplant en ik weet al precies waar ik hem in oktober ga planten. Vlak bij de schuur.

Extra liefde na de vakantie

Afgelopen maanden zijn we met de kinderen op vakantie gegaan. 1,5 week er lekker tussenuit. Dit viel precies samen met de hittegolf. Alle plantjes in pot dus naar de schaduw verplaatst in de hoop dat ze niet teveel uit zouden drogen door de warmte. Dit is dus een slimme zet geweest voor de blauwe bes, maar andere planten hebben het moeilijk gehad. Gelukkig zijn ze niet verbrand en met wat extra liefde deden ze het super goed.

Die extra liefde was trouwens een handje Pokon voor de moestuin. Naast dat ik plantjes heb overgepot naar de moestuinbak of de volle grond kregen ze een handje Pokonkorrels. Hierna zag je de planten direct groener kleuren en ze een enorme groeispurt maken. Opeens kregen planten bloemen en vruchten nadat ze voeding hadden gekregen. Ik dacht altijd dat er voldoende voeding in de grond zou zitten, maar dit valt heel erg tegen. Voor volgend jaar moet er toch een compost bak komen om zelf die extra voeding te maken.

Doorschieters

Het hebben van een moestuin betekent geduld hebben, maar ook goed kunnen observeren. Wanneer is de groente goed genoeg om te oogsten? Ik moet zeggen dat ik dit best lastig vind. “Volgens mij is die spinazie nog veel te klein”, en voor je het weet geeft hij bloemen. Oeps, die is doorgeschoten.

Ook mijn andijvie was doorgeschoten. Het verschil met in een verwarmde kas laten groeien of in de volle grond betekent in het geval van andijvie behoorlijk veel. Mijn andijvie was gezaaid in Februari, pas later begreep ik dat andijvie in deze maand in een warme kas gezaaid moet worden. Lange tijd dacht ik dat het niets zou doen, tot ik langzaam een plantje op zag komen. Pas met de warme dagen zag ik wat de andijvie verder van plan was. Die minikrop groeide uit tot een enorm hoge stok met her en der wat blaadjes. Een super mooi plantje, maar echt eetbaar zou het niet zijn. De andijvie boom is eruit gehaald en een tweede poging werd gedaan om andijvie te laten groeien.

Doorgeschoten andijvie

Eigen maaltijden

Hoewel ik aan het begin van juni dacht dat ik nooit echt een volwaardige maaltijd uit eigen tuin zou krijgen, merkte ik gaandeweg steeds meer dat juni/juli echt het oogstseizoen is. Hoewel ik maar een klein tuintje heb, hebben een aantal planten mij toch al een volwaardige maaltijd gegeven.

Mijn aardappelen in zak gaven een heerlijk koningsmaal (zoals de jonge aardappeltjes worden genoemd), al was het nog niet zoveel als ik zou willen (ook iets met voldoende voeding in de grond). Mijn bieten hebben al 2 maaltjes gegeven en hebben nog een maaltje staan. Met de verzameling worteltjes, erwten, tomaatjes en suikererwtjes hebben we een heerlijke wok gemaakt. Het is even zoeken welke groente het beste in een klein tuintje moeten, maar je kan weldegelijk in een klein tuintje een maaltijd kweken.

Bieten uit eigen tuin

>> Lees ook: Moestuin mei – De komst van de nieuwe schutting

Status

Juni

4 mais uitgeplant
11 Stekjes voor sla en sellerie gekocht en in de grond gezet en een andere variant bessen gekocht.
15 asperges en hosta gekocht
16 erwten geoogst en tomatenplant in vak teruggeplaatst
19 wortels uitgedund
21 veldsla geoogst
pompoenplantje in volle grond gezet
paprikaplant in volle grond gezet
Prei overgeplant in de moestuinbak

23 juni t/m 4 Juli vakantie

Alle plantjes in pot worden voor de zekerheid in de schaduw gezet. Mijn ouders komen om de dag water geven en ook de buren blijken achteraf een aantal keer te hebben gespoten.

Juli

6 Paprika in de moestuinbak gezet
10 2 aardappelzakken geoogst
15 Andijvie en rode kool in volle grond gezaaid
27 Bieten en bindsla gezaaid in de moestuinbak
      Extra gezaaid bij de gele bonen, prei, erwten en suikerboontjes
      Pompoen in pot overgepland
      Tomatenplantjes een laatste kans gegeven in het restje compost

Wat zet jij het liefst in je moestuintje?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge