Moestuin mei – De komst van de nieuwe schutting

Weer een maand verder in mijn moestuin en eindelijk werd datgene waar ik al zo lang op aan het wachten was afgerond. Eindelijk kon ik verder met mijn moestuintje. Wat er deze maand allemaal is gebeurd lees je in deze blog.

Nieuwe schutting

De maand mei stond in het teken van de nieuwe schutting. Al weken kijken we tegen het hekwerk van de klimop aan en wachten we tot er een schitterende schutting wordt geplaatst. Omdat mijn moestuin tegen deze schutting aangrenst, kan ik weinig beginnen in mijn tuintje. De paar plantjes die er staan hadden het gevaar platgestampt te worden. Hier wilde ik geen hele oogst aan verloren laten gaan.

Wat was ik blij dat mijn moestuin vooral uit potten en bakken bestaat. De potten kon ik voor het plaatsen van de schutting makkelijk verzetten. Eventjes naar een ander hoekje en klaar. Ook de moestuinbak was verrassend goed te verplaatsen. Nu maar hopen dat het worteldoek niet te veel beschadigd is, maar hij heeft de verhuizing in elk geval overleefd.

mijn plantenhoekje

De planten die in de volle grond stonden waren wat lastiger te verplaatsen. Het knoflookplantje, dat een jaar geleden geplant is, stond erg dichtbij de schutting. Ik heb hem voor de gelegenheid voorzichtig uit de grond geschept. Het gevaar is natuurlijk dat de wortels te ver beschadigd zijn, maar dit lijkt mee te vallen.

Nu kan ik eindelijk weer aan de slag. Ik kan zaadjes in de volle grond zetten en een nieuw project starten. En natuurlijk wat extra liefde geven aan de erwten en de bieten die het flink te verduren hebben gehad door de mannen van het hoveniersbedrijf.

Plannen zijn veranderd

Nu de schutting staat kan ik van start gaan. De start die ik al weken eerder hoopte te kunnen maken. Wel heb ik het wat aan de plannen moeten veranderen. Het klimrek dat ik had geplaatst, heb ik definitief weggehaald. Deze zou voor de trellis in de schutting komen. Het gaas van dit klimrek heb ik nu omgebogen tot lagere ronde klimrekken. Hier plant ik heel veel erwten tegenaan. Blijkbaar geven erwten geen grote oogst. Ik heb tot nu toe 16 gram kunnen oogsten. In mijn kleine tuintje kan ik geen rijen erwten kwijt en ik probeer dus dit jaar zoveel mogelijk erwtjes te planten en volgend jaar iets te kiezen wat een grotere opbrengst heeft.

Erwtenoogst

Drie gezusters

Nadat mijn buurjongetjes zo lief zijn geweest mij te helpen met een stuk grond vrij te maken van stenen, heb ik opeens ruimte om veel meer te doen in mijn tuin dan ik van plan was. Op het web kwam ik “de drie gezusters” tegen. Een landbouwtechniek uit het precolumbiaanse Noord-Amerika, waarbij mais, klimbonen en pompoenen op hetzelfde stukje grond worden gezet.

Voor het eerst bestel ik mijn zaden online. Ik bestelde een klein zakje mais via (hoe orgineel) bol.com. Zodra het in huis was heb ik het in de stekbakjes gezet. Ook de zaden voor de flespompoen werden voorgezaaid. Deze zaden kreeg ik van mijn buurvrouw. De maiszaden komen voor 75% op. De zaden van de buurvrouw komen allemaal op. Ik vermoed dat de bestelde zaden al wat ouder zijn en dus minder goed opkomen. Eigen zaden winnen zou dus helemaal geen slechte optie zijn. Nu alleen nog uitzoeken hoe dit werkt.

samen zaaien

Status

Mei
10   Tomaten overgepoot

        Extra bieten en rode kool voorgezaaid
        Eerste erwten kunnen oogsten (16 gram!)
        Courgette in een (kleine) pot geplant
17   Stekjes gehad van de buurman en in potjes gezet
18   Gele boontjes in de moestuinbak
22-23 Nieuwe schutting
25   Mais, prei en flespompoen voorgezaaid
27   Doperwten, sugersnaps, tuinbonen in de volle grond gezaaid

En nu wachten tot alles het goed gaat doen. Ik kan zo slecht tegen dat wachten. Misschien dat ik volgend jaar toch met een paar lichtbakken ga werken. Zo’n moestuin is wel een goede les om mijn geduld op de proef te stellen.

Heb jij voldoende geduld voor een moestuin?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge