Niet meer moe wakker worden

Afgelopen dagen ben ik zo moe geweest, dat ik in de ochtend m’n bed niet uit kon komen. Vanaf de eerste kermpjes van de kinderen ging ik het gevecht aan, maar overwinnen deed ik niet. Papa was vrij en kon gelukkig de kinderen verzorgen zodat ik de nodige extra uurtjes kon pakken. En als ik dan om 9u naast m’n bed stond was de energie ver te zoeken. M’n ogen waren open, maar m’n hoofd was nog altijd in diepe slaap. Een bakje koffie maakte het leefbaar, maar leuk is anders.

Waaraan ik merkte dat mijn slaap niet goed was, was door mijn dromen. Ik had nachten dat ik geen enkele droom had (of niet onthield), om vervolgens nachten te hebben waarin ik zoveel droomde dat ik daar weer moe van werd. Dat we slaap in kunnen halen is een fabel. Wel halen we de REM-slaap in. De REM-slaap staat voor Rapid Eye Movement en is de fase waarin je doomt. Dit deel van je slaap inhalen bezorgt dus vele dromen.

Slaap gaat in verschillende fases. Opeenvolgend zijn deze fases de slaap/waak fase, diepere slaap, zeer diepe slaap en REM-slaap. Zo’n opeenvolging volgt zich altijd in dezelfde volgorde en wordt een slaapcyclus genoemt. Zo’n slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten en herhaalt zich zo’n vier tot zes keer per nacht. Het is belangrijk om een slaapcyclus helemaal te doorlopen om een efficiënte nachtrust te hebben en uiterust wakker te worden.

slaap01

Tips voor een goede nachtrust

Je moet een ritme hebben
Zorg voor goede slaaphygiëne
2 uur voor het slapen gaan geen tv of telefoon
Donker en stilte in de slaapkamer
Regelmatig sporten zorgt voor goede nachtrust
Niet teveel koffie drinken

Genoeg mensen weten je te vertellen wat je moet doen voor een goede nachtrust. Maar hoe breng ik dat in de praktijk? Ik zal je eerst mijn situatie uitleggen. Ik ben moeder van 2 kinderen. De jongste wilt ’s nachts nog een flesje. Dat flesje kunnen we vaak nog een uurtje rekken door af en toe zijn speen terug te geven. Verder slaapt meneer rustig uit tot een uur of 8 á 9. Zijn oudere broer slaapt gelukkig de hele nacht door. Een enkele keer komt hij tussen ons in liggen, maar meestal is dat als hij niet lekker is. Grote broer is daarintegen altijd vroeg wakker. Om 6.30 staat hij vaak al op ons bed te springen.

Vroeg naar bed heb ik een tijdje vol weten te houden, maar dan komt mijn tweede slaapprobleem. Ik werk onregelmatig, waardoor ik niet altijd op dezelfde tijd naar bed kan gaan. Als ik een late dienst heb werk ik tot 23u. Hierdoor verpruts ik dus elk ritme dat ik opgebouwd heb.

Toch moet het beter kunnen

Toch zijn er vele manieren waardoor ik toch uitgerust wakker kan worden. Het belangrijkste is dat je een efficiënte nachtrust hebt. Door voldoende van bovengenoemde slaapcyclussen te doorlopen zal je dus frisser wakker worden. Dus niet meerdere keren per nacht wakker worden. Niet meerdere keren eruit moeten om een speentje terug te doen (wij maken dat kind langzamerhand speen afhankelijk… oeps), maar gewoon direct een fles geven.

Geen blauw licht voor het slapen gaan. Dus geen telefoon of tv. Nee, dat is voor mij niet haalbaal. Leuk bedacht, maar dat gaat me echt niet lukken. Wel heb ik de slechte gewoonte om nog iets te luisteren voor ik ga slapen. Oortjes in, een lekker verhaaltje op en ik slaap zo in. Nu ben ik ’s avonds zo moe dat ik niet meer wakker lig. Ik heb geen energie meer om over dingen na te denken. Zonder verhaaltje in mijn oren zal ik dus ook zo in slaap vallen.

En wat nou als ik niet in slaap kom en toch lig te piekeren? Dan pak ik mijn boek. In het afgelopen half jaar heb ik al 1 hoofdstuk gelezen. Mooie kans om hier verder in te gaan (lees opnieuw mee te beginnen).
Als laatste heb ik een app gedownload die je slaapritme bijhoudt. Zo kan je zien wanneer je diep slaapt of juist licht. Je kan ook een wekker zetten die je op een ideaal moment wakker maakt. Zo word je niet uit je diepe slaap gerukt, maar wordt je juist in je lichte slaap gewekt. Zo heb je niet de behoefte aan snoozen en kan je zo je bed uit springen.

slaap02

En, werkt het? Ja! Nu heb ik het 1 nacht geprobeerd, dus ik kan nog niet beloven dat dit de oplossing is, maar het is zeker iets wat mij zal helpen om minder moe te zijn. Mijn slaapritme in de gaten te houden, niet meer mezelf afleiden met verhaaltjes, ervoor te zorgen dat ik zo min mogelijk wordt wakker gemaakt in de nacht en niet meer ellendig lang snoozen tot ik uiteindelijk mijn bed uit rol. Dit zal mij helpen om beter te slapen.

Word jij uitgerust wakker?

error
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge