Nieuw jaar, nieuwe kansen – Wat brengt 2020 mij?

Het is alweer even geleden dat ik achter mijn computertje ben gedoken. Niet alleen had ik mijn handen vol aan alle festiviteiten in de decembermaand, maar ook de kinderen waren vol enthousiasme over de feestdagen (lees: erg gespannen en druk). Maar goed, nieuw jaar, nieuwe kansen. Hoe zal mijn jaar eruit gaan zien, waar kijk ik naar uit?

Happy new year

Kinderen veranderen

Het afgelopen jaar heb ik mijn jongens enorm zien veranderen. Als ik verhalen terug lees van een jaar geleden herken ik mijn eigen kinderen niet meer. Mijn kleine baby’s zijn opeens grote jongens geworden.

Owen is een echte knul met al zijn streken. Het is niet zo’n enorme peuterpuber als zijn broer toen was, maar toch lukt het hem het huis regelmatig op stelten te zetten. Met zijn praatjes weet hij goed duidelijk te maken wat hij wil. En met zijn grote broer naast hem is het een hele zelfstandige jongen aan het worden. Al zorgen die zelfstandigheid en het sterke eigen willetje wel voor de nodige aanvaringen met zijn broer.

We zijn bij het tijdperk beland dat er geen middagdutjes worden gehouden. Vaker dan goed voor hem is slaapt hij ’s middags niet. Ook al heeft hij het nog zo hard nodig, ik krijg hem gewoon niet meer in bed. En ’s avonds natuurlijk doodmoe. Ach, het is weer zo’n periode waar we doorheen moeten.

Aan zoveel is te merken dat het echt een grote jongen wordt. We gaan het komende jaar er echt naartoe werken dat hij straks naar school gaat. Hij geeft zelf al aan dat hij heel graag elke dag naar school wil. Al moet hij nog tot november wachten.

Ook Morris is veel veranderd. Hij is van een papaskindje een echt mamaskindje geworden. Niet gedacht dat hij zo’n knuffelkont was. Ik vind het heerlijk! Hij weet precies wat hij moet zeggen om mij blij te maken. Mama, I love you; Mama, wat zie je er mooi uit; Mama, ik vind je lief! Mijn hart smelt.

Morris zit nu een half jaar in groep 1. Ook al is elke ochtend een struggle (het is geen ochtendkind…. net als mama), hij geniet er zo van. Elke dag merk ik dat hij weer iets heeft geleerd. Steeds vaker hoor ik hem over vriendjes praten en steeds vaker komen er kindjes spelen. Langzaamaan wil hij zelfs bij andere kinderen spelen. Spannend!!!!

Er is zoveel gebeurd in zijn koppie dat ik me geen voorstelling kan maken wat voor knul ik over een half jaar tegenover me heb zitten. Mijn baby is nu echt een grote jongen aan het worden en ik vind het alleen maar leuker worden.

Druk druk druk

De afgelopen periode is erg druk geweest. De decembermaand is gewoon chaos. Het ontbrak aan elk stukje structuur. Ik ben iemand die er niet goed in is structuur in te bouwen. De laatste maanden kan ik een beetje meevaren op de regelmaat van school, maar met de vakantie was het weer een drama.

Niet alleen is chaos erg vermoeiend, ook had ik hierdoor weinig tijd om in te spelen op de spanningen die de feestdagen meebrachten voor de kinderen. Afgelopen jaren ging alles een beetje langs ze heen. Ze zetten af en toe hun schoen en opeens stond er een kerstboom in huis. Ze hadden geen idee wat er allemaal aan de hand was. Dit jaar was anders. Morris was echt zenuwachtig voor alles wat er ging komen. Hij krijgt nu natuurlijk veel meer mee via school. Iets waar ik in de komende jaren veel meer rekening mee moet houden.

To work or not to work

That is the question. Het is een vraag die ik mezelf al langer afvraag. Ik ben nu ruim 1,5 jaar thuisblijfmama. Een rol waar ik me erg goed bij voel. Ik vind het fijn om voor mijn mannen te zorgen en voor rust te zorgen in dit rumoerige huishouden. Maar toch mis ik iets. Iets om me nuttig te voelen. Rationeel weet ik dat ik thuis erg nuttig ben. Dat ik voor mijn man heel veel zorgen wegneem, en hij naast zijn baan zich geen zorgen hoeft te maken om het huis of de kinderen. Dat ik voor de kinderen heel veel rust en plezier breng, door altijd thuis te zijn en altijd voor ze klaar te staan. Morris zit er nog lang niet op te wachten om te gaan overblijven en ik ben blij dat we dat nog kunnen uitstellen.

Tegelijkertijd ben ik op zoek naar iets anders. Ik heb er vaak over nagedacht om weer een aantal uurtjes te gaan werken op mijn oude werk. Het werk in de gehandicaptenzorg vond ik altijd erg leuk, maar het nam ook veel stress met zich mee. Hier zit ik nu niet meer op te wachten. Ook voelt het vreemd om voor andere mensen te gaan zorgen als er thuis mensen mijn zorg nodig hebben. Hoe eventueel werk er dan wel uit moet zien is dus nog de vraag. Waar heb ik behoefte aan, wat wil ik gaan doen? Waar voel ik me nuttig bij? Dit is iets wat ik de komende tijd wil gaan uitzoeken.

Goede voornemens

Ik ben eigenlijk tegen goede voornemens, maar goed, ik doe toch weer mee. Eerlijk gezegd is het nu een ideaal moment om de dingen uit te voeren die ik al langer in gedachten had. Nu de drukke maanden achter de rug zijn is het een ideaal moment om meer structuur en tegelijkertijd meer rust in te bouwen. De jongens vragen meer aandacht en ik moet mijn tijd dus beter kunnen verdelen.

Niet alleen voor de jongens wil ik kijken waar ik meer aandacht aan moet besteden. Ook wil ik meer voor mezelf zorgen. Wat heb ik eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat ik mezelf weer nuttig voel? Hier komt ook dat stukje structuur weer bij kijken. Hoe zorg ik ervoor dat ik tijd voor mezelf over hou om mezelf te ontwikkelen en hoe ga ik mezelf ontwikkelen?

Heb jij goede voornemens voor 2020?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge