No waste scheren – Scheren met een Safety razor

Met de steeds groter wordende afvalberg probeer ik langzaam maar zeker mijn bijdrage te leveren aan een duurzamer bestaan. Eén van de eerste dingen die in het rijtje worden opgenoemd van spullen om te vervangen naar no-waste-varianten is de scheermes. Ik moet toegeven dat ik een leuke voorraad wegwerp scheermesjes heb die het prima doen. Ik probeer de levensduur van deze mesjes te rekken, om mezelf het gevoel te geven dat ik duurzaam bezig ben, maar het beste zou natuurlijk zijn om gebruik te maken van een double edge safety razor. Laten we deze nou al in huis hebben. Na lang en angstig naar het mes te hebben gestaard heb ik hem toch eens gepakt.

Double edge safety razor

Een paar jaar geleden kocht ik voor mijn man een typisch mannencadeau. Deze, veel te dure, double edge safety razor. Hij heeft hem lange tijd goed gebruikt, maar toch greep hij steeds vaker naar zijn vertrouwde wegwerpmesje. Nu is het mijn beurt om hiermee te gaan scheren.

Natuurlijk pakte ik niet zomaar het mes van mijn man om mijn bikinilijn bij te werken. Om een goed en hygienisch begin te maken, maak ik hem goed schoon en verwissel ik het mesje. Door de hendel los te schroeven van de kop kan je het mesje gemakkelijk verwisselen. Natuurlijk met enige voorzichtigheid, aangezien de mesjes flinterdun en vlijmscherp zijn.

Ervaring

Ik moet zeggen dat ik het enorm spannend vind om met dit ‘geval’ langs mijn benen te gaan. Het type mes waar ik mee in mijn handen sta heeft een zwaar handsvat. Heel anders dan mijn kleine plastic mesjes. Ook heb ik het gevoel een hele andere manier van scheren te moeten toepassen, al is het verschil uiteindelijk minimaal. Het is even zoeken naar de juiste hoek. Ook is er is een veel zachtere hand vereist voor een fijne scheerervaring.

In eerste instantie lijkt het of er weinig gebeurt. Doe ik iets niet goed? Het mesje glijdt over mijn huid en waar ik anders een lichte weerstand voel, voel ik nu niets. Toch heeft het mesje zijn werk gedaan. Geen haartje te bekennen en het is gladder dan ooit. De haren worden kort op de huid geschoren, waardoor je lang van het gladde resultaat kan genieten.

Nog spannender wordt het als het om mijn oksels de bikinilijn gaat, maar de safety razor doet zijn naam eer aan. Eerlijk gezegd doet dit mesje het beter dan de bekendere merken die specifiek voor de vrouwen zijn bedoelt. De scheerervaring is veel prettiger en ik heb het gevoel dat de kans op wondjes veel kleiner is.

Wat kost dat

Nu kan je het in de aanschaf zo gek maken als je wil. Koop je, net als ik, het scheermes in een oud apothekers winkeltje, dan leg je er de hoofdprijs voor neer. Gelukkig zijn er alleen al op bol.com vele alternatieven te vinden. Zo heb je er al een van Wilkinson van €8,90 of het klassieke scheermes Qshave €18,99. De double edge razor van Bali voor €19,99 inclusief doosje is handig voor als je hem mee wil nemen op reis. Zoek je meer een mooi model en wil je er iets meer voor uitgeven, dan is de Muhle safety razor in het licht groen voor €45,85 een echte duurzame must have.

Waarom wel, waarom niet

Dat dit mesje een duurzame vervanging is voor het plastic schee

rmes mag duidelijk zijn. Je hoeft tenslotte alleen het kleine mesje te vervangen en de rest van het mes kan nog jaren mee. Toch heeft mijn man ervoor gekozen om weer een plastic mesje te gebruiken. Dat het scheren met dit ouderwetse mesje een super glad scheerresultaat geeft, was voor mijn man de reden om het niet meer te gebruiken. Het mesje scheert strak tegen de huid en voor iemand met een zeer gevoelige huid kan dit problemen opleveren. Gelukkig kan dit scheersysteem, na een goede schoonmaakbeurt en een nieuw mesje, gewoon door iemand anders gebruikt worden en hoeft het niet direct de prullenbak in.

>> Lees ook: Zelf wasmiddel maken – Goedkoop en heel erg leuk

Durf jij al met een double edge razor te scheren?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge