“Nu ervaar jij ook eens hoe het is” – Iedereen thuisblijfmoeder door Covid-19

Van de ene op de andere dag zit je thuis met je kinderen. Veel thuisblijfmoeders zeggen nu dat jij ook eens kan meemaken hoe het is om de hele dag thuis te zijn met de kinderen. Maar is dit wel een goede afspiegeling hoe het voelt om een thuisblijfmoeder te zijn?

Het is hard werken als thuisblijfmoeder. Het is moeilijk te geloven, maar we zijn echt de hele dag bezig en het kan heel vermoeiend zijn. Ook ik had het onderschat toen ik mijn baan op had gezegd om thuis te zijn met de kinderen. Nu is bijna iedereen verplicht om thuis te zitten met zijn eigen kroost. Vele berichten gingen al over het web, van thuisblijfmoeders naar de werkende moeders. “Nu kan jij ook eens ervaren hoe zwaar het kan zijn.” 

Corona lock down

“Morgen sluiten de scholen”

Zelf werk je misschien al een paar dagen thuis als je op zondag te horen krijgt dat de scholen vanaf maandag dicht zullen zijn. Even slikken. Dit is serious business. Er zijn geen uurtjes meer dat je even ongestoord kan doen wat je moet doen. Vanaf nu zijn de kinderen thuis. Ook krijg je van school een berg huiswerk mee naar huis. Je bent vanaf nu dus niet alleen thuisblijfmoeder, maar moet ook de rol van de juf zien in te vullen. 

Uit voorzorg laat je je kinderen niet teveel op straat spelen. Je wil niet dat ze risico lopen. Je gaat niet op visite bij vriendinnen, om daar de kids met elkaar te laten spelen en zelf lekker bij te kletsen. Op visite bij opa en oma, waar jij even je voetjes omhoog kon doen en je koffie warm kan drinken? Nee hoor. Je wil toch niet dat je je oude vadertje aansteekt en dat hij twee weken later in het ziekenhuis ligt. 

Dan maar iedereen binnen vermaken. Je haalt alles uit de kast. Je moet creatief zijn om de kinderen te blijven vermaken en ruzies zien te voorkomen. Een thuisblijfmoeder koopt de Zeeman of Action leeg voor de leukste activiteiten om thuis te doen. Maar met de nieuwe maatregelen is gezellig met de kids winkelen er helaas niet meer bij. Je hebt nog net tijd om de essentiële dingen te halen op het moment dat papa weer een uurtje vrij heeft. 

Werk gaat gewoon door

En tussen al die drukte door ben je eigenlijk niet eens echt vrij van je werk. Je baas vraagt je nog of je die stukken kan inleveren en of je die ene klant kan bellen. Op de meest vreemde uurtjes worden online meetings gepland en dan maar hopen dat de kinderen niet elkaar afmaken als jij net een belangrijk gesprek probeert te voeren. 

En hoe is het nou om thuisblijfmoeder te zijn? Dat weet je pas als er geen pandemie is en je thuis bent om voor je gezin te zorgen. Zonder je druk te maken over school, werk of besmetting. Ik vind de afgelopen weken veel pittiger. Dat de maatregelen met 3 weken zijn verlengd, maakt het er niet makkelijker op. Iedereen moet zich in deze tijd aanpassen, net als de thuisblijfmoeders, -vaders en de werkende ouder.

Hoe ervaar jij deze periode?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge