Omgekeerde psychologie gebruiken bij je kind – Doen of juist niet?

Moeders met eigenwijze peuters herkennen het misschien wel. Je kind doet niets wat je zegt, dus je vraagt het tegenovergestelde. Dwars dat je kind is doet hij precies niet wat je zegt en uiteindelijk wel wat jij wil. Gebruik maken van omgekeerde psychologie doet elke ouder weleens, maar is het nou wel of geen goed idee?

Wel doen / Niet doen

Mijn oudste jongen vindt het zo grappig. Hij doet precies het tegenovergestelde van wat mama vraagt. Hij maakt er tegenwoordig zelfs een spelletje van. ‘Mama, jij zegt nee’ En zodra ik nee zeg, schiet hij zijn kamer in om aan te kleden. Dit is een onschuldig spelletje, maar vaak gebruik ik het om hem te laten doen wat ik wil. Je mag niet je speelgoed opruimen hoor! En voor je het weet staat hij met een brede glimlach alles in de kast te gooien.

Autonomie

Een peuter is druk bezig met zichzelf te ontwikkelen. Hij leert dat hij een eigen ik heeft en dat hij iets in te brengen heeft in wat mama van hem vraagt. ‘Ik ben twee en ik zeg nee’ is daar een bekend voorbeeld van. Ik doe niets wat mijn ouders willen, want ik kan zelf bepalen wat ik wil. Het tegenovergestelde doen van wat mama zegt, valt in datzelfde straatje.

Omgekeerde psychologie

De hele dag door vertellen we onze kinderen wat ze wel en niet mogen. ‘Je mag niet op de tafel klimmen’ en voor je het weet staan ze op de tafel te dansen. Door te zeggen dat iets niet mag wordt het voor een kind juist interessanter. En niet alleen voor peuters worden dingen die verboden worden interessant, ook voor grotere kinderen of zelfs voor volwassenen. We willen allemaal nieuwe dingen leren en zijn nieuwsgierig naar het onbekende. Ga eens na hoe vaak jouw rebelse kant naar boven komt en hoevaak jij wil weten wat er aan de andere kant van die gesloten deur zit?

Een peuter die nog niet zelf het verantwoordelijkheidsgevoel heeft moet de sturing krijgen van zijn ouders. Maar juist zij zijn degenen waar hij altijd nee tegen zegt. De ouders zijn voor een kind de veilige basis om zijn eigen wil en autonomie op te oefenen.
Voor ouders kan dit lastig zijn als je ervoor moet zorgen dat je kind op tijd bij de opvang is. Door gebruik te maken van omgekeerde psychologie schiet hij opeens wel op. Maar pas op dat je niet de hele dag het tegenovergestelde zegt van wat je van je kind wil. Doe het met mate, dat het voor je kind niet gaat opvallen en het niet meer gaat werken. Je wil tenslotte niet dat je kind het gaat zien als manipulatie.

Negatieve omgekeerde psychologie

Het is belangrijk dat je niet negatieve omgekeerde psychologie gebruikt. Dit kan schadelijk zijn voor het zelfvertrouwen van je kind. Door te zeggen dat je niet gelooft dat het kind iets kan, kan je kind het op de lange duur ook gaan geloven. Hoewel het in eerste instantie ontschuldig lijkt, is het dus niet verstandig om te blijven gebruiken. Ik moet zeggen dat ik zelf regelmatig die fout maak. “ Jij kan jezelf vast niet aankleden”, terwijl ik sta te wachten tot hij zijn pyjama aan heeft. Probeer dit dus niet te doen.

Wel of niet

Zo nu en dan gebruik maken van omgekeerde psychologie is geen probleem, zolang je het duidelijk maakt of humor erbij gebruikt. Het kan voor je kind zelfs een manier zijn om zijn eigen autonomie te ontdekken en te oefenen met wat hij wel en niet wil. Maar zorg ervoor dat je het met mate gebruikt. Je kind moet je kunnen vertrouwen en blijven geloven.

Maak jij gebruik van omgekeerde psychologie?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge