Onregelmatig werken en kinderen.

Het werk in de zorg kent vele leuke kanten. Het is waar wat ze zeggen, dat je er veel voor terug krijgt. Veel gezelligheid en leuke momenten deel je met de mensen. Afgelopen weken zijn er natuurlijk de feestdagen geweest, want het werk in de zorg gaat deze dagen ook door. Maar wat voor effect heeft het onregelmatig werken op mijn gezin?

Mijn werk kent verschillende diensten. Ik vond het vroeger altijd heel prettig, want dat betekende dat ik op dagen vrij was, terwijl andere mensen moesten werken. Dit kende vele voordelen. Je kan op de rustige momenten gaan shoppen, in de daluren naar de sportschool en met een beetje gunstige planning had ik zo nu en dan een paar dagen vrij, zonder er ook maar één vakantiedag aan op te maken.

werk

Met de komst van mijn kinderen begon het onregelmatig werken steeds lastiger te worden. Vooral het regelen van de oppas. De opvangcentra zijn niet altijd even flexibel als mijn baan van mij verlangt en ook de tijden lopen niet gelijk met mijn werk. Ik ben gelukkig gezegend met een hele lieve moeder die graag als oppas fungeert. Ook andere familieleden staan regelmatig klaar om op de kinderen te passen.

Onregelmatige werktijden

Mijn werktijden zijn van 7.00 – 15.00 uur of van 15.00 – 23.00 uur en alles wat ertussen zit. Voor een ochtenddienst betekent dit dat ik om 6.30 uur al in de auto moet zitten. Om ervoor de kinderen nog naar de oppas brengen lijkt me voor niemand leuk. Hierdoor hebben wij, met de komst van de eerste, besloten dat ik met de baby bij mijn ouders bleef slapen als ik een ochtenddienst had. In mijn oude tienerkamer staat nog mijn eigen bed en daarnaast werd een kinderbedje geschoven. Zo kon ook de borstvoeding in de nacht gegeven worden en konden kinderen én opa en oma iets langer blijven liggen. Hoewel de borstvoeding al een tijdje klaar is, blijf ik nog steeds met de kids bij opa en oma slapen. Ik ben nog niet zo goed in het loslaten van de kinderen.

>> Lees ook: Getopt met borstvoeding

Avonddiensten zijn een stuk leuker. Er is minder druk om iedereen op tijd op het werk te krijgen en je kan met de cliënten er een gezellige avond van maken. Ook voor mijn gezin geeft dit meer rust. Ik kan me de hele ochtend met de kinderen en mijn huishouden bezig houden. Pas rond 14.00 uur vertrek ik naar de oppas.

In de tijd van de middagslaapjes gaf dit nog weleens problemen. Het tweede slaapje eindigden meestal rond 3 uur en dus moest ik ze wakker maken. Misschien is dit ook de reden dat het eerste en enige dutje van de dag in de ochtend plaatsvind.

Als ik een avonddienst heb zijn de kinderen voor een paar uur bij de oppas. Ook eten ze daar vaak.  Papa haalt ze op en hoeft ze thuis alleen nog in pyjama te hijsen en naar bed te doen. Dit lijkt makkelijk gezegd, maar gaat vaak gepaard met kindjes die op zijn van de moeheid en onder groot kabaal mee de auto in gaan. Thuis is het strijdt om de pyjama in te gaan en te blijven liggen. Eindelijk om 19.30 begint er stilte in huis te heersen en kan manlief zijn maaltje bereiden.

Weekenden werken

Het werk in de zorg gaat ook het weekend door. Op deze dagen is mijn man thuis en hoeven de kinderen niet naar de oppas. Dit scheelt een hele kluif en dus werk ik altijd graag in het weekend. Zo komen we per maand uit op ongeveer 6 of 7 oppasdagen. Als dit goed is verdeeld over de weken dan is het perfect, maar helaas is dat de laatste maanden niet het geval.

Afgelopen week zijn de kids 3 keer bij opa en oma geweest. Zo na de feestdagen is ons energielevel al niet hoog en met zoveel dagen oppas erbij zijn we moe. Gelukkig wordt volgende week een rustige week. 1 middagje gaan ze naar opa en oma. De rest van de week zijn we lekker met zijn drietjes thuis. Dat is dus weer het voordeel van het hele verhaal.

Of onregelmatig werken een voordeel of een nadeel is ben ik nog niet over uit. Het onregelmatige werken geeft me veel vrijheid, maar ook veel stress. Voor de kinderen geldt hetzelfde. Of het beter zou zijn met een regelmatige baan weet ik niet. Soms struin in de vacatures langs, maar kan niets zo leuk vinden als werken in de zorg.

Hoe ervaar jij het om werk en kinderen te combineren?

 

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge