Onzichtbare beperkingen – Wat voor effect heeft dit op mij.

Zo nu en dan zie ik weer eens een berichtje op facebook voorbij komen die aandacht vraag voor de onzichtbare beperkingen. Ik ken veel mensen met een onzichtbare beperking, maar ook zelf heb ik er één. Mijn hartafwijking laat zich alleen zien door een streepje op mijn borst. Ik heb er goed mee leren leven. Soms vergeet ik zelf dat ik een beperking heb, tot ik opeens weer voor een paar dagen ben gevloerd.

Hoewel ik een onzichtbare beperking heb, is het niet altijd onopvallend geweest. Ik kreeg snel blauwe lippen van de kou en kon niet verder rennen dan een paar meter. Het viel erg op dat mijn conditie slecht is en dit was dan ook geen geheim. Ik ben een hartpatiënt en veel mensen en kinderen in mijn omgeving hielden hier rekening mee.

Op mijn 5e en 14e ben ik geopereerd. Na de operaties is er veel veranderd. Vooral de laatste operatie heeft een groot verschil gemaakt. De jaren ervoor had ik moeite om mij door een schooldag heen te werken, maar na de operatie had ik opeens heel veel extra energie. Ik had de conditie van een tiener die nog nooit een sportschool van binnen had gezien. Eigenlijk niet een veel slechtere conditie van veel van mijn vrienden die ook erg out of shape waren. Ik kwam, samen met mijn elektrische fiets, met al mijn leeftijdsgenoten mee.

Litteken na hartoperatie
Na 16 jaar is het litteken nog altijd goed zichtbaar

Mama

Nu ben ik moeder en dat betekent dat er veel ballen, om hoog te houden, zijn bijgekomen. Mijn werk in de zorg is goed te doen, maar na een avonddienst kan ik niet meer uitslapen. Een dagje netflixen om bij te tanken is er niet meer bij en sinds we in een groter huis zijn gaan wonen is het huishouden ook een veel zwaardere taak geworden. En daarbij is het belangrijkste natuurlijk de kinderen. Ik vind het belangrijk dat zij een leuke dag hebben en dat we er zo af en toe er opuit gaan of thuis iets leuks ondernemen.

Na een aantal drukke dagen merk ik dat mijn energielevel een stukje lager lig. Ik drink een bakje koffie extra om weer door te kunnen gaan, maar ik merk dat ik mijn to-do lijstje steeds een stukje vooruit schuif. Even wachten met het aankleden van de jongens, even wachten met het afruimen van de tafel, vanavond ga ik iets eerder naar bed. Begin ik ziek te worden of ben ik gewoon moe? Ik heb geen ziektesymptomen en de conclusie is dus dat ik gewoon moe ben…

Ik heb een onzichtbare beperking, maar soms lijkt het alsof ik het zelf niet zie. Ik denk soms onterecht dat ik lui ben. Zo’n floddervrouw die altijd een rommelig huis heeft of zo’n loedermoeder die nooit eens op pad gaat met haar kinderen. Tot ik besef dat ik al dagen loop te rennen om alle ballen hoog te houden. Pas dan kan ik de pas op de plaats doen en op de bank ploffen.

Ik kan niet. Ik moet werken

Om deze reden laat ik veel dingen ongemerkt schieten. Het afspreken met vriendinnen is altijd iets wat op de laatste plaats staat. Niet omdat ik er geen zin in heb, maar ik weet dat het veel energie van mij kan vragen, juist omdat ik het zo gezellig vind. Ik verschuil me achter het feit dat ik onregelmatig werk. Hierdoor kan ik niet iedere avond of ieder weekend iets leuks doen. Toch zou zo nu en dan bij iemand op de koffie helemaal geen probleem moeten zijn.

Zo af en toe een dag inlassen om mijn energiepotje weer bij te vullen zou eigenlijk niet eens zo’n slecht idee zijn. ‘Jongens, vandaag doet mama het even rustig aan!’ Ik speel met ze in de tuin, zodat ze toch nog wat frisse lucht hebben, ik doe een klein wasje en werk verder wat aan mijn blog. Geen spannende dingen op zo’n dag, maar lekker rustig aan doen. Toch blijft het bij mij altijd rennen of stilstaan. Zal ik ooit leren om de balans te vinden?

Een onzichtbare beperking is soms vervelen als je in het openbaar scheef wordt aangekeken, maar in mijn geval is het vooral mezelf die ik af en toe meer duidelijkheid moet geven over mijn eigen beperking en eerlijk moet zin wat wel in mijn energieplaatje past.

Hoe zorg jij voor balans in je energieverbruik?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge