Op je 5e krijg je een zakmes

Veiligheid voor je kind zijn een van de belangrijkste dingen die er zijn. Je wilt je kind beschermen voor alle gevaren die er op de weg zijn. En dat zijn er nogal wat. Het lijkt een trend te worden dat wij als ouder teruggefloten worden. Een half jaar geleden kregen we te horen dat een kind niet meer kan vallen. Tijdens de gymles zou een kind vaker botbreuken oplopen en naar de eerste hulp te moeten.

Het moet wilder

VeiligheidNL kom met het advies dat een kind wilder moet spelen.

Dat een kind moet spelen staat voorop. Dit is belangrijk voor zijn ontwikkeling. Vanaf de eerste levensmaanden is spelen voor een kind al leerzaam. Het leert omgaan met de wetten van de zwaartekracht. Ook probeert hij dingen uit met zn handjes en zo leert hij dingen te manipuleren en te pakken.
Door al dit spelen vormen zich in de hersenen nieuwe verbindingen.
Met anderhalf jaar leert het doormiddel van dingen na doen. Dit is belangrijk voor zijn cognitieve ontwikkeling. Later wordt zo ook het rollenpatroon aangeleerd en leert hij gebeurtenissen begrijpen en verwerken door middel van spel.

Motoriek

Met al die belangrijke punten zullen de kinderen toch enorm veel spelen. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de motoriek van de kinderen achteruit is gegaan in de laatste 30 jaar. We zitten teveel achter de computer, overal liggen van die rubberen matten en de speeltoestellen voldoen aan de meest strenge eisen. Nu worden ook de ouders op de vingers getikt. We moeten ons kind meer risico’s laten nemen. ‘Met je 5e al een eigen zakmes’. Eigenlijk best stoer, maar zelfs ik schrok hier in eerste instantie van. Weet je wel wat voor gevaren dat met zich meebrengt.

Zakmes

Nu heb ik een knul van bijna 2 en nog lang niet toe aan een zakmes. Wel laat ik hem zo wild spelen als hij wil. Ingecalculeerde gevaren opzoeken en hem zover laten gaan als ik denk dat wenselijk is. En waar die grens ligt? Tot waar hij geen blijvende schade kan oplopen. De eerste keer de trap op gaat hij samen met mama, dan loop ik er alleen bij en ik doe steeds een stapje terug. In al die tijd is het pas 1x fout gegaan. Omdraaien op een tree blijkt niet zo goed te gaan. Hij viel toen gelukkig maar van de 3e tree en heeft er dus minder dan 2 minuten om hoeven huilen. Nu loopt hij zelf de trap op, klimt alle glijbanen op, neemt stoepjes alsof het niets is en weet zich super goed vast te houden als het ergens wat lastiger is om te lopen.

Te vrij?

Soms ben ik bang dat ik hem iets te vrij laat. Hij mag veel, zolang hij dus geen blijvende schade oploopt. Spelen met een glas zie je ook regelmatig in dit huis gebeuren. Als er dan wat sneuvelt pak ik hem wel direct en ruim ik het zo snel mogelijk op. Zo leert hij dat een glas stuk kan gaan.
Hij zoekt regelmatig de grens op en dit kan op sommige dagen erg vermoeiend zijn. Soms ben ik bang dat ik hem niet voldoende corrigeer en dat hij geen manieren aanleert.
Gelukkig bevestigd mijn zus (de gymjuf) dat hij een goede motoriek heeft.
Vandaag bewees meneer zelf dat hij ook de manieren langzaam leert. Waar er vroeger niets op tafel kon staan, omdat hij alles wilde pakken en onderzoeken, stonden er vandaag vele glazen op de tafel bij een verjaardag. We hebben alleen op moeten letten of hij niet stiekem een slokje van een biertje nam.

De komende 3 jaar krijgen we de kans om hem om te leren gaan met messen en wie weet krijgt hij zijn eigen zakmes voor zijn 5e verjaardag. Ik heb al een mooi kinderzakmesje gevonden! Papa en mama zijn fan van Opinel messen en deze blijkt dus ook in kindervariant te zijn.

Durf jij het aan om je kind om zijn 5e met een zakmes te laten spelen?

error
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge