Ovulatiepijn

Naast iedere maand klachten te kunnen hebben van de menstruatie is er ook zoiets als ovulatiepijn. 1 op de 5 vrouwen heeft maandelijks klachten bij de eisprong. Dit kan variëren van wat lichte ongemakken, naar zo’n hevige pijn dat het de kinderwens in de weg staat.

Mijn baarmoeder is nooit lief voor mij geweest. Dit is dan ook de reden dat ik op mijn 14e al besloot de pil te gaan gebruiken. Mijn moeder, die dezelfde klachten had, bracht me met liefde naar de dokter om de pil te halen.

Wat mijn moeder me altijd vertelde was dat de klachten over ging na haar eerste kind. Helaas is moeder natuur voor mij niet zo vriendelijk. Het is na elk kind allen maar erger geworden en sinds nummer twee heb ik ieder maand heftige pijn bij de ijsprong

Wat is ovulatiepijn?

Rond de 14 dagen in je cyclus vind je eisprong plaats, ofterwijl de ovulatie. Dit kan gepaard gaan met ongemakken. Zo kan je rond de ovulatie een pijn in je onderbuik voelen. Kenmerkend is dat de pijn voornamelijk rechts of links te voelen is, afhankelijk van welke eierstok een eitje loslaat. Hoelang het precies aanhoudt verschilt erg per persoon en kan van enkele minuten tot twee dagen aanhouden.

Wat precies de oorzaak is van ovulatiepijn weet niemand. De theorie is dat het losbreken van het eitje uit de follikel (eiblaasje) gepaard gaat met lichte bloeding. Dit bloed kan de binnenvoering van de buikwand irriteren, wat de pijn kan veroorzaakt.

Mijn ervaring met ovulatiepijn

Sinds ik kinderen heb is de ovulatiepijn alleen maar erger geworden. Hoewel ik er altijd last van heb gehad is het nooit zo heftig geweest als nu. Ik kon de helft van de tijd voelen als er een eisprong was en had een kleine steek aan één kant van mijn onderbuik.
Sinds de geboorte van mijn jongste zoon is het een stuk heftiger geworden (net als de menstruatiepijn). Ik voel een scherpe pijn binnen een half uur opkomen. Dit kan een halve dag toch 2 dagen aanhouden. Het is niet altijd direct te voelen aan welke kant de eisprong is, omdat mijn hele onderbuik gevuld is met pijn.
Na het nemen van een paracetamol kan ik vaak wel weer functioneren, maar ervoor is elke stap of beweging pijnlijk.

Behandeling van ovulatiepijn

Voor sommige mensen geldt dat een kruik of een warm bad voldoende verlichting geeft.
Een paracetamol nemen is voor mij echter onontkoombaar. Zonder deze ronde rakkers lig ik een paar uur krom. Maar zelfs met de rakkers ben ik niet veel waard. Het is niet alleen de pijn die bewegen moeilijk maakt, maar ook krijg ik hartkloppingen en een hoofd vol watten.
De volgende stap voor de behandeling is het gaan gebruiken van de pil. Bij gebruik van anticonceptiemiddelen blijft het loslaten van het eitje uit en dus geen ovulatiepijn. Hoewel ik blij ben dat ik na 10 jaar gebruik gestopt ben met de pil, begin ik toch langzaam te geloven dat iker weer aan moet beginnen.

Heb jij weleens last gehad van ovulatiepijn?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge