Peutertaal

De ontwikkeling van een kind gaat gepaard met heel veel grappige uitspraken. Er zijn altijd letters die moeilijk uit te spreken zijn of ze gebruiken altijd de verkeerde vervoeging van een woord.

De ontwikkeling van praten is zeer complex. De spraakproductie kan in drie niveaus worden onderscheiden. Het conceptuele niveau. Het begrip van de taal, ofwel je begrijpt wat je moet zeggen of wat er gezegd wordt. Bij het formuleerniveau wordt de boodschap die je wilt overbrengen omgezet in de juiste zin.

Als laatste is er het articulatieniveau, waarbij je met je tong, strottenhoofd, lippen e.d. de spraakklanken vormt. Soms zie je aan het gedrag van een kind dat het zeer veel begrijpt, wat tegen hem wordt gezegd. Het conceptuele niveau is vaak al verder dan het articulatieniveau. Je ziet dat hij meer begrijpt dan hij kan zeggen. Dit is ook niet gek als je beseft hoeveel er komt kijken bij het maken van bepaalde klanken. Voor mijn zoontje ben ik, zeer overdreven, bepaalde woorden gaan uitspreken en merkte ik dat ik met mijn mond hele subtiele veranderingen maakte om een geheel andere klank te produceren.

Om de taalontwikkeling te bevorderen is het belangrijk dat je in normale taal tegen je kind blijft praten. Wijs hem niet af op een verkeerde uitspraak, maar gebruik het woord in je reactie. Zeg bijvoorbeeld ‘jij mag water’ op het moment dat hij ‘datie’ vraagt. Datie is zo’n woord dat mijn zoon zegt voor water en ik betrap me er zelf zo vaak op dat ik ook het woord datie gebruik. Hoe schattig klinkt dat. Eigenlijk zijn al die woorden die hij verkeerd uitspreekt zo schattig. En natuurlijk kan ik het niet laten deze te delen.

taal.jpg

Natuurlijk verdwijnen deze woorden en zal hij de juiste uitspraak van de woorden leren. Maar tot die tijd geniet ik nog van zijn schattige uitspraken.

Heeft jouw kind ook van die grappige uitspraken?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge