Plastic, kan het iets minder?

Een paar maanden geleden was het vol in het nieuws. Ons drinkwater is vevuild met plastic. Kleine microscopische deeltjes bevinden zich in het overgrote deel van ons drinkwater, wat ook hier in Nederland uit de kraan stroomt. Maar wat kan ik hier eigenlijk aan doen?

Dat het niet goed gaat met het milieu is al jaren duidelijk. Het komt vaak genoeg in het nieuws. Het was altijd een ver van mijn bed show. De plasticsoep in de grote zeeën of de oerwouden die het moeten ontgelden. Maar nu het zelfs in het drinkwater zit, waar ik mijn eigen glas water mee vul of de flessen van de kinderen schrik ik.

plastic

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet heel veel doe op het gebied van ‘milieu bewust bezig zijn’. Ik verschuil me graag achter het feit dat ik vegetariër ben. De veehouderij is verantwoordelijk voor 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen, voor een kilo kalsvlees is 100 keer zoveel energie nodig als voor 1 kilo aardappelen en er worden enorme oppervlakken bos gekapt of verbrand voor weidegrond en akkers voor veevoer. En dit zijn maar een paar van de voorbeelden. Als vegetariër ben ik dus al milieu vriendelijk bezig.

Echter sinds het nieuws naar buiten is gekomen dat ons drinkwater is vervuild begint het verbruik van plastic mij steeds meer op te vallen. Dat er geen plastic zakjes door de winkels gratis weggegeven worden scheelt een hele hoop, maar daarmee is het niet opgelost.

Het is opvallend hoeveel plastic wordt gebruikt voor het verpakken van de producten in de supermarkt. Maar ook de leuke cadeautjes die je krijgt bij de Mac Donalds of andere winkels. Een speelgoeddingentje, verpakt in plastic die soms zelfs ongeopend de prullenbak in verdwijnt.

Nu zal ik er niet voor kunnen zorgen dat de plastic soep uit de oceaan verdwijnt, maar ik kan ook niet verwachten dat er een ultieme oplossing komt die alle rommel in één keer opruimt. Ik moet ook mijn aandeel leveren en meer op moeten gaan letten wat ik koop en wat ik gebruik.

Zo gebruikt mijn man nog steeds boterhamzakjes om zijn lunch mee te nemen naar zijn werk, terwijl we voldoende trommeltjes hebben liggen. Ook ben ik verwend en koop ik graag kant en klare producten, zoals gesneden groente en plakken kaas. Zelf mijn groente gaan snijden en een blok kaas kopen scheelt niet alleen veel geld, kan een stuk lekkerder zijn, maar het scheelt ook een hoop plastic.

Zolang de meeste grote bedrijven niet op hun plasticverbruik letten, moet het uit mezelf komen. Dat zal niet in één keer gaan, maar alle kleine beetjes helpen. Op plukdedag vond ik meer tips om het plastic verbruik te minderen en deze ga ik zeker uit proberen.

Doe je mee aan het consuminderen van plastic?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge