Plasticvrij of zakje erbij – Verpakkingsvrij shoppen bij de Lidl

Je hoeft maar 1 dag je plastic op te sparen om te beseffen hoeveel plastic wordt er gebruikt om je eten te verpakken. Elk onderdeel van je maaltijd is in een dun laagje onverwoestbaar materiaal verpakt, wat jij vervolgens, zonder erbij na te denken, in de prullenbak gooit. Heel zonde natuurlijk en zeer slecht voor het milieu. Ik besloot een plasticvrije maaltijd te halen bij de Lidl.

We weten het onderhand allemaal. We moeten minder plastic verbruiken, maar zo makkelijk is dat niet. Ik schrok toen ik weer eens een wereldgerecht van het bekende merk voor mijn gezin bereidde. Elk onderdeel was goed verpakt in een dikke laag plastic en ik zag mijn prullenbak voller en voller worden. Dit moet toch anders kunnen? Ik was vastbesloten om een plasticvrije maaltijd te halen bij de Lidl bij mij om te hoek. Dit keer geen boodschappenlijstje met wat ik wilde halen, maar ik zou alleen dat kopen waar geen plastic verpakking omheen zat.

Plasticvrij shoppen bij de Lidl

De Lidl pronkt er graag mee dat ze de goedkoopste bio-producten hebben en ze voor de 8e keer op rij bekroond zijn met hun de beste versafdeling. Ook bieden ze herbruikbare zakjes aan om je groentes in te verpakken, maar zijn er wel producten die zonder verpakking worden aangeboden?

Ik ging voor een avondmaaltijd voor mijn gezin, dus ik had zetmeel nodig, iets van vlees of een vervanging en natuurlijk groentes. Het valt me al gelijk op dat er weinig zetmeelproducten worden aangeboden zonder verpakking. Alle aardappelen zitten in zakken en ook de meeste pasta’s en rijst zitten in een zakje (of een doosje en een zakje). Uiteindelijk heb ik alleen de zoete aardappelen kunnen vinden die onverpakt waren.

Plastic vrije boodschappen

Op het gebied van groentes gaat het iets beter. Er lagen onverpakte biologische bieten, wat komkommers en verschillende pompoenen in de schappen. Ik koos voor een spaghettipompoen. Niet alleen is deze niet verpakt, maar ik ben ook heel benieuwd naar deze pompoen.

Wil je aan je eiwitten komen, dan zijn het alleen eieren die je kan halen en eigenlijk denk ik dat ik met de eieren een beetje vals heb gespeeld. De eieren zitten in een kartonnen doosje, maar de enorme stikker die erop zit zal niet volledig plastic vrij zijn.

Met wat bosui en paprika hoop ik het geheel voldoende smaak te kunnen geven, want echt veel smaakmakers kunnen er niet gekocht worden zonder een berg plastic mee naar huis te nemen. Knoflook en uien zijn verpakt in de plastic netjes en zelfs de kruidenplanten komen met hun eigen plastic zakje.

>> Lees ook: Ik ben vegetariër – en de kinderen dan?

De maaltijd

Met de zoete aardappelen en de eieren weet ik me wel raad. Ik maak zoete aardappelpatatjes en een omelet van de eieren met de paprika en de bosui. Overigens gebruik ik wel mijn olijfolie en peper en zout wat uit een plastic flesje kom. Hier kon ik niet omheen om er nog enigszins wat van te kunnen maken.

De pompoen is een ander verhaal. Nog nooit eerder heb ik een spaghettipompoen op het menu gehad en deze dingen blijken knetterhard te zijn. Ik breek zelfs een mes bij het proberen snijden van deze pompoen (lekker duurzaam). Met een how-to filmpje kom ik gelukkig een stuk verder en uiteindelijk stoom ik de pompoen in de oven, waarna ik hem vervolgens bak in de pan met wederom de paprika en de bosui. Het geheel is een beetje saai, dus ik hak nog een knoflookje uit eigen tuin (geheel biologisch en plastic vrij dus).

Plasticvrije maaltijd

Het is een heerlijke maaltijd geworden. Een beetje simpel en het was een heel karwei om te bereiden, maar het is me gelukt en we hebben ervan gesmuld.

Plastic vrij, of toch een zakje erbij

Heel makkelijk is het niet om een goedkope plasticvrije maaltijd op tafel te zetten. Het aanbod van de Lidl is minimaal en vooral bij de smaakmakers kom je niet onder een zakje uit. Ik gaf uiteindelijk voor de volledige maaltijd €6,80 uit, maar ik denk niet dat ik veel kan variëren met het beperkte aanbod van de Lidl.

Het meeste afval dat ik maakte kon op de composthoop. Alleen de elastiekjes van de bosuien en de doos van de eieren gaan in de grijze bak (of zou die stikker wel bij het papierafval mogen?) Voor een keer is het een prima maaltijd en zelfs zo nu en dan een plasticvrije maaltijd op tafel zetten zal een steentje bijdragen aan een beter milieu.

Composthoop

Wil je zelf ook wat minder plastic gebruiken in de keuken, dan is het een aanrader om te kijken of je wat kruidenplantjes en ui en knoflook te kweken. Hier is niet veel ruimte voor nodig en scheelt toch enigszins in de hoeveelheid afval dat er geproduceerd wordt. Ik ga mijn moestuintje weer wat verder uitbreiden om zelf gezonde en betaalbare groentes te kweken en zo minder plastic te produceren.

Hoe probeer jij je plasticverbruik te minimaliseren?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge