Potje frustratie. Zindelijkheidstraining

Nu ik twee kinderen in de luiers heb, ben ik er enorm aan toe dat mijn oudste zindelijk wordt. We hebben al de nodige stappen gezet op weg naar de zindelijkheid. We hebben meerdere potjes in huis en heb al verschillende luiers en broekjes geprobeerd. Toch is het een enorm frustrerend onderwerp.

Zindelijk worden in 3 dagen

Heel internet staat er vol mee. Je kan je kind binnen 3 dagen zindelijk maken. Een paar dagen in zijn blote kont rond laten lopen, heel veel drinken en zodra je kind op het potje zit een flinke beloning geven. Vele moeders gingen me voor en er zijn moeders die bij meerdere kinderen uit het gezin het hebben gepresteerd om haar kind binnen enkele dagen zindelijk te krijgen.

potje

En dan kom ik. Mijn kind loopt dag 1 in zijn blote kont. Hij vindt het prachtig. Hij rent als een dolle door het huis. Even schrikt hij als hij moet plassen en vertelt het aan mij, maar al snel vindt hij het niet meer boeiend en speelt hij gewoon door. Het potje, wat voorheen erg interessant was, heeft hij nu geen kijk meer naar. Sterker nog, hij gaat er met geen mogelijkheid op. Brullen is het als ik hem richting het potje probeer te bewegen. De poging wordt dan ook voor het eind van de drie dagen gestaakt.

De maanden erna

De maanden erna gaat het niet veel beter. Het potje wat eerst super interessant was, wilt hij niet meer naar omkijken. Hij vertikt het om erop te zitten en zit weer veilig in zijn luier. Als ik hem weer een keer rond wil laten lopen in zijn blote kont wordt er fink geprotesteerd en moet de luier aan.

Weken gaan er voorbij voor hij de angst weer een beetje te boven is. Langzaam durft hij weer naar het potje toe te gaan en ik slaak een zucht van opluchting als hij, nog wel met broek aan, op het potje gaat zitten. Om mij heen hoor ik mensen zeggen hoe makkelijk het ging en dat de kinderen het eigenlijk zelf deden. De kinderen van mijn zus waren ’s nachts steeds droog, dus gingen ze in de ochtend op het potje. Hierdoor leerde ze wat het was om te plassen op het potje. Iemand anders hoorde ik vertellen dat haar zoon zei te moeten poepen. Na de vraag of hij op het potje wilde zei hij ‘ja’ en sinds dien is hij zindelijk. Misschien moet ik het ook iets rustiger aan willen doen met mijn kinderen en wachten tot het moment daar is.

Toch blijf ik het potje interessant houden. Misschien gaan we zelfs af en toe op de grote wc. In de blote kont rond lopen wordt ook steeds interessanter en de luier aantrekken wordt zelfs weer lastig. Met het mooie weer van de afgelopen maanden heeft hij het liefst zo min mogelijk aan zijn lijf en hoe heerlijk is het om even niet de strijd over de luier aan te gaan.

En dan opeens

En dan opeens krijg ik een foto over de whats app toegestuurd. Ik was op dat moment aan het werk en manlief was thuis de kinderen op bed aan het leggen. Ik zie het potje met daarin een klein licht geel gekleurd plasje. Pardon! Wat is daar gebeurd? Heeft iemand appelsap gemorst? Nee hoor, meneer wilde weer op het potje zitten en spelenderwijs lukte het hem om een plasje te doen. Na al die maanden je zo enorm veel in te zetten om het voor elkaar te krijgen, ben je er niet eens bij als hij zijn eerste plasje op het potje doet….

Lees ook >> Zindelijkheidstraining in 10 stappen

Hoe heb jij jouw kind zindelijk gekregen?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge