Recept vegetarische pasties – Een traditioneel Engels lekkernij

Een van de lekkerste Engelse gerechten vind ik pasties. Een heerlijk deegpakketje gevuld met verrukkelijke groentes. Een vrij simpel recept, wat je snel in de vingers kan krijgen. Een heerlijke maaltijd voor groot en klein.

Vegetarische pasties

Het traditionele recept van de Cornish pasty vraagt om rundvlees met aardappel, uien en koolraap, gekookt in een rijke jus, samen gepakt in dit pakketje. Een echt traditionele Cornish pasty kan ik dit vegetarisch recept dus niet noemen, maar het doet niet onder aan de smaak. Een heerlijk gevuld pakketje, wat je met een beetje oefening zo in elkaar vouwt.

Lees ook >> Macaroni bolognese met tempeh en veel groente

Ingredienten

Voor het deeg
160 gram bloem

80 gram margarine
zout
koud water
1 ei om te bestrijken

Voor de vulling
klontje boter

1 ui
1 teentje knoflook
1 bleekselderij
1 aardappels
1 wortel
kopje water

35 gram gruyere kaas
½ theelepel gedroogde tijm
1 ei
1 el pittige mosterd
peper en zout (ongeveer een halve theelepel)

Veel groentes voor de pasties

Bereiding

Verwarm de oven voor op 205 graden.

1. Snijd de ui, knoflook en bleekselderij fijn. Doe een klontje boter in de pan en fruit hierin de groentes op een licht vuurtje voor 5 minuten. Snijd ook de aardappelen en wortel fijn en bak dit kort mee in de pan. Voeg vervolgens een klein kopje water hierin aan toe en laat het 10 minuten, met de deksel op de pan, zo’n 10 minuten koken.

2. Snijd de margarine (geen roomboter!) in blokjes en doe ze met de bloem en het zout in de kom. Kneed het samen tot de ingrediënten goed samen zijn gevoegd. Voeg geleidelijk, theelepel per keer, koud water toe aan het deeg tot het deeg niet meer scheurt en breekt. Rol het deeg uit, tot een grote dunnen plak.

Deeg voor Engelse pasties

3 Klop het ei op en voeg de mosterd en tijm en gruyere kaas eraan toe. Laat de groentes eerst gedeeltelijk afkoelen voor je het eimengsel eraan toevoegd.

4. Snijd uit het deeg ovaaltjes van 10 bij 10 centimeter. Je kan ook individuele ovaaltjes maken, maar dan is het lastiger de randen strak te houden en ze later goed dicht te vouwen. Uit het deeg zijn ongeveer 8 ovaaltjes te halen.

5. Doe er een aantal scheppen groente in en vouw de pasty dicht. Druk de lucht er een beetje uit voor je de randen van de pasty dichtvouwt. Knijp de randen fijn, zodat de pasty goed dicht blijft zitten. Dit kan je doen door ze om te vouwen of door de tanden van de vork er plat in te drukken. Leg de pasties op een ingevette bakplaat.

6. Bestrijk de pasty met een opgeklopt eitje voor een mooie bruin laagje en bak zevoor 25-30 minuten in de oven op 220ºC, tot ze een mooi goudbruin zijn.

Lees ook >> Vijf favoriete gerechten van mijn peuter

In Engeland zie je veel pasties van veel groter formaat. Het formaat van de pasties uit dit recept vind ik precies goed als maaltijd met een lichte salade. De pasties zijn altijd goed vullend en bomvol vitamientjes.

 – Eet smakelijk –

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge