Rouwverwerking

Als ik goed en wel achter de computer zit om allemaal leuke verhalen te gaan typen krijg ik een telefoontje van mijn werk. Een overlijdsbericht van een van de cliënten. Het hakt er zo in dat ik enige tijd naar het beeldscherm staar en me er niet toe kan zetten om de leuke dingen op te schrijven. Na enige tijd staren besluit ik de leuke verhalen naast me neer te leggen en even stil te staan bij het gebeuren.

Overlijden van vrienden

Mijn ervaring met de dood is groot. Helaas heb ik veel vrienden moeten begraven. Als hartpatiënt ken ik veel andere mensen met een aangeboren hartafwijking. Mensen met een chronische ziekte kunnen een verminderde levensverwachting hebben. Zo ook een groot aantal van mijn vrienden die rond hun 20e kwamen te overlijden. Hieronder was ook mijn beste vriendin.

Het verwerken van de dood heb ik altijd heel ingewikkeld gevonden. Ik zag het als iets waar je actief aan moest werken, maar ik had geen idee waar je moet beginnen.
Je kan er vele gedachtegangen op los laten hoe je het beste het verlies van een dierbare moet verwerken. De één zegt dat je er veel over moet praten, een ander vindt dat het slijt.
Eigenlijk is er geen ‘beste manier’. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Bij mij heeft het lang geduurd voor ik mijn manier had gevonden.

Het belangrijkste is dat je de tijd ervoor neemt om erbij stil te staan, maar probeer wel in het leven te blijven staan. Het compleet negeren van het verlies kost je uiteindelijk veel moeite, maar je onder je deken verschuilen zal ook niet zorgen voor een goede rouwverwerking

Praten

Erover praten kan een zinvolle strategie zijn om de pijn te verlichten. Echter hoeft dit niet voor iedereen het geval te zijn. Mannen zijn eerder geneigd om zich meer te gaan richten op werk of sport en daarmee de pijn te verlichten. Erover praten kan soms ook als pijnlijk worden ervaren. Je bent op dat moment zo bewust bezig met het verlies en het is misschien nog te moeilijk voor iemand om dit te delen met anderen. Het erover praten kent gelukkig vele andere vormen. Sommige mensen vinden het fijn om de laatste dingen tegen de overledene te zeggen of een brief naar diegene te schrijven. Ik heb lange tijd brieven naar mijn vriendin geschreven. Wij schreven vroeger ellelange brieven naar elkaar en dit heb ik lange tijd na haar overlijden volgehouden.

Als je het raar vindt om met iemand te praten die er niet meer is of ernaar te schrijven is het opschrijven van je gedachtes in een dagboek ook een goede uitlaatklep. Op zo’n moment je je gedachtes een plek geven.

Aandenken

Sommige mensen vinden het prettig om iets tastbaars te hebben van de overleden persoon. Een foto aan de muur of een klein kaarsje die dagelijks wordt aangestoken. Je kan een item van de persoon zelf neerzetten of iets wat jouw doet denken aan die persoon. Op mijn slaapkamer heb ik op een muur de foto’s hangen van mijn vrienden. De items die ik voor mijn beste vriendin heb gaan verder. Eerder schreef ik al in een post dat ik een tattoo heb als aandenken aan haar, maar ook heb ik een klein sieradenkistje die van haar is geweest, waarin ik een aantal sieraden van haar bewaar. Deze staat niet prominent in mijn huis, maar hij krijgt altijd een plekje waar ik hem regelmatig zie.

rouwverwerking.jpg

Bij mij kwam het punt van verwerking op het moment dat ik de tatoeage had gezet. 3 jaar na haar overlijden begon ik het een plekje te geven. Alsof de tatoeage het ultieme teken was, dat ze er niet meer was. Ik ben in die tijd voor het eerst naar haar graf geweest, iets wat ik ervoor niet aandurfte. Ik heb het geaccepteerd dat ik het verlies van haar nooit zal verwerken en dat het altijd een pijnlijke plek blijft in mijn hart. Een open wond waar zout op wordt gelegd bij een nieuwe confrontatie aan de dood. Waar ik eerst helemaal dicht sloeg op het moment dat het over de dood ging, weet ik nu dat ik de gedachtes aan haar en mijn andere vrienden weer extra hard voel.

Hoe ga jij om met rouwverwerking?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge