Samenwerken als ouders – Hoe wordt je als papa en mama een team

De vaders krijgen een steeds grotere rol in het ouderschap. Een positief punt zou ik zelf zeggen. Voor kinderen heeft het veel voordelen als de vader een actieve rol heeft in de verzorging en de opvoeding. Een actieve vader zorgt voor een betere hechting tussen vader en kind. Deze kinderen ervaren een positievere gezinssituatie. Maar hoe zorg je ervoor dat de man in het gezin een actieve rol heeft. Ik geef je vier tips die ervoor zorgen dat je als vader en moeder een team bent in de opvoeding van je kinderen.

papa trekt de kar

Een goed begin

Een goed begin is het halve werk. Dit is ook het geval bij het krijgen van kinderen. Door de vader de eerste periode te betrekken bij de verzorging van de baby raakt hij vertrouwd met de handelingen en zal hij minder moeite hebben de luier van de kleine te verschonen. Maar ook op hormonaal gebied verandert er het een en ander. Dit gebeurt al voor de geboorte. De vrouw scheidt tijdens de zwangerschap bepaalde feromonen uit, wat ervoor kan zorgen dat de aanstaande vader verzorgend gedrag aanleert. Ook na de geboorte zijn het de hormonen die vader en kind beter laten hechten. Betrek de vader tijdens de zwangerschap en laat hem zoveel mogelijk betrokken zijn bij de baby in de eerste periode. Neem als vader regelmatig contact om met je kind huid op huid contact te hebben. Dit heeft net zoveel voordelen voor de vader als de moeder.

Geef hem de kans

Als vrouw nemen we maar al te graag de zorg op ons. Zo zitten wij van nature in elkaar. ‘Laat mij die luier maar verschonen’ of ‘ik wil hem een badje geven’. Ik heb het vaak genoeg gedacht. Maar door al deze verzorgende taken uit handen te nemen, krijgt de vader niet het vertrouwen het aan te kunnen met een baby. Er zijn genoeg vrouwen die zich schuldig voelen als ze papa een dag met hun kroost alleen laten. Als papa regelmatig de kans krijgt alleen met het kind te zijn, krijgt hij makkelijker het vertrouwen in zichzelf bij de verzorging van het kind. En zeg nou zelf, het is toch heerlijk om, puur uit oogpunt van de band tussen vader en kind, er een dagje tussenuit te gaan?

Praat erover

Hoevaak heb jij het er met je partner over hoe je dingen aan moet pakken. Luister je naar wat hij te zeggen heeft? Veel vrouwen hebben de primaire opvoedrol bij de kinderen. We kunnen goed vertellen hoe we het willen en weten het bij voorbaat beter. Maar het standpunt van de vader kan net zo belangrijk zijn in de opvoeding van het kind. Hoe zou de vader een probleem aanpakken? Als moeder zijnde zou je er veel van kunnen leren en het zorgt er ook voor dat je met de opvoeding op één lijn zit. Dit maakt het voor jezelf een stuk makkelijker en voor de kinderen een stuk overzichterlijker

Volg dezelfde structuur

Structuur is voor kinderen heel belangrijk. Het is de manier van houvast. Ze weten wat er gaat komen en wat er van ze verwacht wordt. Ze kunnen een voorspelling maken van hoe de rest van de dag gaat verlopen. Op het moment dat de andere ouder het overneemt is het heel verwarrend voor het kind als de structuur opeens anders gaat. Dit betekent niet dat de ander het fout doet, maar voor het kind is het minder voorspellend. Praat met elkaar over hoe je het aanpakt. Neem de stappen door en kijk welke structuur het beste werkt. Misschien heeft de ander, door zijn frisse blik, wel veel betere ideeën.

Ik ben gelukkig gezegend met een man die met alle liefde de verzorgings- en opvoedende taken overneemt. Doordat ik lange tijd in de zorg heb gewerkt met onregelmatige diensten heeft hij er vaak alleen voor gestaan. De kinderen op bed leggen deed hij regelmatig alleen en van hem leerde ik wat een goede structuur was voor onze oudste zoon. Nog regelmatig bespreken we een plan van aanpak bij bijvoorbeeld driftbuien of stel ik een open vraag over het zindelijk maken van de kinderen. En we vinden niet altijd het goede antwoord, maar door te blijven praten en beide op onderzoek uit te gaan komen we er uiteindelijk toch uit.

Lees ook >> 1-11-2013 – 4 jaar getrouwd

Wat is de rol van jouw partner in de opvoeding van de kinderen?

 

error
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge