Souvenirtjes – Wat moet je ermee

Na iedere vakantie is het leuk om wat mee naar huis te nemen. In een souvenirwinkeltje haal je iets leuks om neer te zetten of misschien iets dat je kan gebruiken. Uiteindelijk heb je thuis allemaal spulletjes waar je niets mee doet en je nooit meer naar omkijkt. Wij zijn jaren geleden begonnen om de souvenirtjes op een leuke manier uit te stallen. Het doet me nog dagelijks terugdenken aan de vakantie en het ziet er ook nog heel gezellig uit.

Onze souvenirkast begon nadat wij onze eerste vakantie in Dartmoor Engeland een leistenen hartje kochten. Deze hing aan een haakje en ik bleef het leuk vinden om naar te kijken. In datzelfde jaar gingen we naar Zweden en ook daar werd iets kleins gekocht, namenlijk een klein Zweeds paardje. Om de souvenirtjes mooi uit te stallen kocht ik een simpele letterbak bij de Xenos en zo begon onze souvenirtjesverzameling.

souvenirkastje.jpg

De letterbak is 30 bij 40 cm groot. Heel groot is hij dus niet. Hoewel de bak zelf een lichte kleur heeft, is het een eyecatcher in onze huiskamer. Met onze inrichting die vooral bestaat uit basiskleuren, springen alle kleurtjes van de souveniertjes vrolijk uit de kast.

Wat voor souvenirtjes

Omdat de kast niet groot is en de vakjes klein zijn, kunnen de souvenirtjes ook niet groot zijn. Dit is prettig, omdat de verzameling een beperkt oppervlak in beslag neemt en zo niet een sta in de weg wordt. Het onderwerp van het souvenirtje is afhankelijk van de plaats waar we zitten of wat we tegen gekomen zijn op vakantie.

Uit een winkeltje

We hebben een aantal gebruikelijke souvenirtjes. Het Zweedse paardje, een vingerhoedje uit the North York Moors of het schedeltje van Kudná Hora. Dit zijn vaak de souvenirtjes die makkelijk te vinden zijn en we niet lang naar hoeven zoeken. Er is altijd wel een souvenirwinkeltjes of een visitor centre die zulk prullaria in allerlei soorten en maten verkopen.

souvenir

De omgeving

Soms zijn souvenirtjes veel leuker als het iets over je vakantie zegt. Het bolletje wol komt uit een natuurpark waar veel schapen rondlopen. De steen is een steentje dat ik tijdens een wandeling heb opgeraapt en omdat ik toendertijd veel Doctor Who keek, kochten we in Londen deze Tardis. Dit soort souvenirtjes vind ik het leukste om uit te stallen. Het zegt iets over de vakantie en er zitten veel herinneringen aan.

Lees ook >> Kamperen met een baby

souvenir2

Overige

Soms zijn er van die vakanties waarbij je niet meer weet wat je mee moet nemen. Je bent al vaker in het gebied geweest of je bent er niet lang genoeg om ergens naar op zoek gegaan. Zo waren wij in Molbergen, in Duitsland, veel te druk met genieten van onze eerste vakantie met een kindje. De laatste dag bedachten we dat we niets hadden voor het kastje. Molbergen was bezaaid met molshopen en dus schepte ik wat aarde uit zo’n molshoop. We kochten een drie toen we aan het kamperen waren in Drie, de golfbal kwamen we tegen op een wandeling die dwars over een golfbaan ging. Hoewel ze misschien minder mooi zijn dan de souvenirtjes uit de winkel of hebben ze een minder mooi verhaal dan de souvenirtjes die iets zeggen over de omgeving, maar er zitten nog altijd herinneringen aan.

Vanaf 2012 nemen wij elke vakantie iets mee naar huis voor in het kastje. Bij het zien van de souvenirtjes doet het me weer denken aan de vakantie en kan ik me zo herinneren waar we waren, sliepen en wat we deden. Natuurlijk hebben we ook voldoende foto’s van de vakantie, maar die pak je niet altijd even makkelijk. Vaak ook zien de kinderen het en laten we ze er even naar kijken en vertellen we wat over de vakantie.

Voorlopig is het kastje nog niet vol en kunnen we dus door met sparen. Koop jij vaak souvenirtjes op vakantie?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge