Stoppen met antidepressiva? Hoe dan?

Een zware depressie behandelen met een antidepressivum kan een goede behandeling zijn. Net als het starten van dit medicijn kan het ook angstig zijn om hiermee te stoppen. Wanneer stop je met een medicijn dat je eindelijk het normale leven kan laten zien? Toch ben ik een aantal jaar geleden gestopt met mijn medicijnen en het is me meer dan waard.

stoppen met antidepressiva

Ik had nog niet besloten echt te stoppen met antidepressiva toen ik tijdens mijn kraamweek een herhaalrecept vergeten was aan te vragen. Het duurde lange tijd voor ik eindelijk het briefje naar de huisarts had gestuurd en voor ik het wist zat ik al een week zonder mijn medicatie. Mijn man (arts) adviseerde mij niet weer zomaar te beginnen aan de medicatie. Mijn antidepressivum was een kortwerkend middel en ik had een lage dosis. Het zou dus al volledig uit mijn lichaam zijn. Ik voelde me goed en ik had geen last van ontwenningsverschijnselen. Zolang ik me goed voelde zou het niet nodig zijn om weer het middel te gaan gebruiken.

Lees ook >> Gestopt met antidepressiva

Mijn manier van stoppen is niet aan te raden. Zomaar stoppen kan ernstige gevolgen hebben. Maar het kan nooit kwaad om na langdurig gebruik met je behandelaar te bespreken of je kan stoppen met je medicijnen.

Langdurig gebruik van antidepressiva

Hoe lang je precies je antidepressiva moet slikken is niet echt duidelijk. Na herstel van de depressie wordt geadviseerd de behandeling door te zetten op dezelfde dosering als tijdens de acute fase. Er wordt over het algemeen geadviseerd dit ten minste 6 maanden te doen. Dit is een lang gehanteerde norm, maar heeft eigenlijk geen goede onderbouwing. Wel kan het als leidraad gebruikt worden, maar korter of langer doorgaan kan dus ook.

Na hoelang je moet stoppen met de antidepressiva is dus niet duidelijk. Er wordt geadviseerd om te stoppen met antidepressiva bij bijwerkingen en klachten, mits de depressieve klachten weg zijn. Heb je geen last van klachten of bijwerkingen, dan kan het aantrekkelijk zijn om de medicatie lange tijd te gebruiken. Het kan tenslotte heel eng zijn om ermee te stoppen. Maar als het goed gaat en je bent stabiel, dan is het altijd een overweging waard.

Bron: multidisciplinaire richtlijn depressie (3e revisie, 2013)

Hoe te stoppen

Overleg altijd met je behandelend arts over het stoppen met de antidepressiva. Ga nooit op eigen houtje afbouwen. Zomaar stoppen met antidepressiva kan onttrekkingsverschijnselen veroorzaken. Het antideressivumdiscontinueringssydroom (ADS) kan ernstige vormen aannemen. Bekende symptomen van dit syndroom zijn duizeligheid, misselijkheid, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, trillen en hoofdpijn. Het kan echter veel heftigere symtomen tot gevolg hebben, zoals hartritmestoornissen, geheugenproblemen en parkinsonachtige verschijnselen.

Je arts kijkt naar de risicofactoren op deze afkickverschijnselen en bepaalt daarnaast het afbouwtempo en de doseringsstappen. De behandelend arts zorgt voor voldoende tussentijds overleg en contactmomenten om het proces goed te begeleiden.

De grootste kans van slagen is er als je begeleid wordt door je behandelend arts.

Bron: multidisciplinair document ‘afbouwen SSRI’s & SNRI’s

Wat als het niet lukt

Maar wat nou als ik weer depressieve klachten krijg of last krijg van het de afkickverschijnselen? Eén van mijn grootste angsten om te stoppen was dat de poging zou falen. Dat ik weer terug in een depressie zou vallen of dat ik enorm veel last zou krijgen van onttrekkingsverschijnselen. Dit is een belangrijke reden waarom je het stoppen met antidepressiva door een arts moet lagen begeleiden. Bij klachten kan je arts besluiten om je weer terug op een dosis te zetten waarbij je de klachten niet had en het afbouwen langzamer te laten verlopen.

Maar wat als het afbouwen echt niet lukt? Dan blijf je het middel gewoon gebruiken. Wat is er mis met een middel dat je normaal laat functioneren? Zeker als je geen bijwerkingen hebt is daar weinig op tegen. Je hebt in ieder geval geprobeerd om te stoppen en weet dat het nu nog niet de tijd is. Eventueel op een later stadium kan je het natuurlijk nogmaals proberen, en dan wat langzamer misschien.

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge