Telefoonverslaving – Het wordt tijd om af te kicken

Al een paar keer heb ik commentaar gehad. Het was niet alleen mijn man die mij vertelde dat ik teveel op mijn telefoon zat, maar ook zegt mijn zoon regelmatig dat ik mijn telefoon weg moet leggen of geen foto’s mag maken. Hij heeft zelfs een keer mijn telefoon uit mijn hand geslagen, toen ik hem niet snel genoeg weglegde. Het is duidelijk, ik moet mijn telefoongebruik minderen.

Dat ik veel op mijn telefoon zit weet ik. Ik heb een tijdje geleden een app gedownload die mij vertelde dat mijn telefoongebruik ruim boven het gemiddelde ligt. Ook moet ik regelmatig wat rek- en strekoefeningen doen om de kramp in mijn arm niet te heftig te laten worden.

Verslaving

Wat ik allemaal met mijn telefoon doe is soms schrikbarend. Ik gebruik mijn telefoon veel voor mijn blog en voor social media. Ik maak er regelmatig foto’s mee en hou mijn blog in de gaten via mijn telefoon. Ook vind ik het heerlijk om het internet af te struinen. Soms gaat het om leerzame artikelen die ik lees of belangrijke nieuwsberichten, maar met enige regelmaat zijn het de grappige plaatjes of kleine spelletjes voor wat ontspanning. Daarnaast doe ik ook veel praktische zaken op mijn telefoon. Ik gebruik hem zelfs om mijn boodschappenlijstje in op te schrijven en mijn to-do lijst bij te houden.
Met andere woorden, ik kan gerust een hele dag op mijn telefoon zitten.

Maar heel stiekem merk ik dat het een lichte verslaving aan het worden is. Het is al regelmatig voor gekomen dat ik mijn telefoon automatisch pak om even instagram te openen, terwijl ik net door alle foto’s en stories ben gescrolled. Zelfs als ik geen reden heb om mijn telefoon te pakken, sluipt mijn hand stiekem naar mijn zak waar mijn telefoon in is verstopt.

Afkicken

Dat man en kinderen zo duidelijk laten merken dat ik teveel op mijn telefoon zit maakt het duidelijk dat ik het gebruik ervan moet minderen. Makkelijk gaat het niet. Alles gaat via mijn telefoon. Een dag mijn telefoon wegleggen kan niet zomaar. Dat moet gepland worden, dat moet overlegd worden.

Toch lukt het me steeds een beetje meer om mijn telefoon minder een stoorzender te laten zijn in het dagelijks leven. Een paar momenten per dag mag ik van mezelf geen telefoon gebruiken. Ik leg hem bewust weg. Ver weg. Buiten handbereik.

Ik vind het belangrijk dat de momenten met de kinderen zonder telefoon gaan. Ik heb hierdoor helaas al een paar schattige foto’s gemist, maar voor de kinderen is het zo veel fijner. Natuurlijk mag er geen telefoon aan tafel en dus laat ik hem in de keuken liggen. Als ik ze naar bed breng of ze in bad doe, blijft mijn telefoon beneden. Gaan we met z’n allen naar buiten, dan neem ik mijn telefoon wel mee. Wel houd ik me eraan dat de telefoon dan alleen voor noodgevallen is (ik heb al een keer zonder sleutel buiten gestaan) of om een mooie foto te maken als de kinderen lekker aan het spelen zijn.

Het telefoongebruik is niet zozeer drastisch verminderd, maar het is minder een spelbreker geworden. Door bewuster om te gaan met het telefoongebruik hebben de kinderen er al minder last van. Ik ben er nog lang niet en ik mag het telefoongebruik nog veel meer afbouwen, maar voor nu zie ik al zoveel verbetering.

Hoe beperk jij je telefoongebruik?

error
4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge