Twee peuters in huis – Huishouden met eigenwijze knullen

Tijdens mijn laatste zwangerschap heb ik me vaak afgevraagd hoe de periode ‘twee onder twee‘ eruit zou zien. Hoe verzorg je een baby, terwijl er nog een dreumes rondloopt? Ik heb me echter nooit afgevraagd hoe het is om twee puberende peuterjongens rond te hebben lopen. Hoe is het om twee eigenwijze knullen te hebben?

Eigenwijze peuter

NEE!

Ik heb heerlijke eigenwijze knullen die precies weten wat ze willen. Bij ons kwam de ‘ik ben twee en ik zeg nee’ fase dan ook al met 1,5 jaar en mijn oudste is er nog steeds niet overheen gegroeid. Vooral als ik iets van ze wil overnemen is het nee. ‘Nee mama, dat wil ik zelluf doen.’ Het kost me uren om het huis uit te komen. Ze willen zelf de spullen pakken, toch liever die andere schoenen aan en willen zelf hun tas omdoen (terwijl ze helemaal geen tas nodig hebben). Ik kan hoog of laag springen, maar als mijn peuters ergens de zinnen op hebben gezet, dan gebeurt dat. En hang ik de goede moeder uit die consequent blijft…. Sorry buren.

Driftbuien keer twee

Een driftbui hier en daar is ook niet ongewoon. ‘Oei ik groei’ stopt misschien met het voorspellen van de sprongetjes rond de 1,5 jaar, maar hier in huis zijn ze nog duidelijk aanwezig. De sprongen uit de babytijd zijn niets in vergelijking met de sprongetjes van een peuter. Met een beetje pech sluiten de driftbuien zich naadloos op elkaar aan.

Zowel grote als kleine broer weet zich nog geen houding te geven bij de driftbui van de ander. Ligt er een jongen te schoppen en te slaan op de grond, dan heb ik 9 van de 10 keer nog een jongen aan het huilen. De oudste kan ik soms wat instructies geven wat ik van hem verwacht als zijn broertje een beetje boos is, maar als grote broer de driftbuien heeft… Sorry buren.

>> Lees ook: Omgaan met de driftbuien van je peuter

Stoeien

Met twee jongens in huis wordt er heel wat af gestoeid. Regelmatig zie ik verschillende worstelgrepen in keurige vorm uitgevoerd worden. Vaak gaat het met een hoop gelach en getier, maar het duurt nooit lang voor het over gaat in dikke tranen. Een kleine kus is vaak voldoende om het leed te verzachten.

Als alles weer goed gaat begint het hele verhaal weer van vooraf aan. Ze rennen achter elkaar aan, ze springen over elkaar heen. En voor je het weet moet mama er weer aan te pas komen om de nodige kusjes te geven.

Samen delen is pas fijn

We hebben speelgoed in overvloed. Ik breek regelmatig mijn nek over de autootjes. Toch willen de jongens graag spelen met datgeen wat de ander in zijn handen heeft. Soms willen ze graag met dat spelen wat de ander heeft en een andere keer mag de ander er niet eens naar kijken.

Ik heb al zoveel geprobeerd om de ruzies tussen de jongens tot een minimum te beperken. Zo staat hun eigen speelgoed op hun slaapkamer en laten we goed merken welk speelgoed van wie is. Toch blijven ze het speelgoed van de ander interessant vinden. De hoge gil verraad dat er weer wat is afgepakt en mama eraan te pas moet komen.

Zodra de kinderen kunnen lezen krijgt elk speelgoed een label met de eigen naam erop. Tot die tijd…. Sorry buren.

Broertjes

Broederliefde

Maar het leukste om te zien is dat de jongens steeds meer naar elkaar toetrekken. Tussen de ruzies, driftbuien en iets te hard gestoei door zie ik de broederliefde groeien. Ze willen zo graag bij elkaar zijn, spelen zo graag samen (op hun manier) en heel soms worden er knuffeltjes uitgedeeld.
Mijn hart smelt als de jongens hand in hand lopen of elkaar iets willen laten zien. Tussen al het gegil door zit er echt liefde tussen die jongens dat alleen maar kan groeien.

Ik vind de peuterpubertijd een zware periode en doordat ik nu twee van die puberende jongens rond heb lopen weet ik soms niet waar ik het moet zoeken. Toch zie ik de jongens steeds meer groeien. Ze leren wat ze wel en niet mogen, ze leren hoe ze zichzelf duidelijk kunnen maken (zonder de buren daarbij te betrekken) en stukje bij beetje worden het al echt grote jongens. En ze zo te zien ontwikkelen is misschien wel het mooiste van heel deze tijd.

Wat vond jij van de peuterpubertijd?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge