Vijf favoriete gerechten van mijn peuter

Ze staan er een beetje om bekend. Ze zeggen overal ‘nee’ op en vooral tijdens het avondeten weigeren ze pertinent alles. Toch zijn er een aantal maaltijden waarbij mijn peuter zijn maaltje prima eet.

Natuurlijk zijn er de momenten dat hij een bordje aardappelen, groente, vlees helemaal opeet en andere dagen eet hij niet eens een pannenkoek. Onderstaande gerechten weet ik eigenlijk zeker van dat hij een paar happen eet of misschien zelfs zijn bord helemaal leeg eet. Bij voorkeur kook ik makkelijk. Na een lange dag werk of met kinderen kan ik het niet meer opbrengen om creatief bezig te zijn. Ik heb een keukenprins, die onderstaande gerechten samen heeft gesteld. Ik ben er (soms) heel goed in om deze na te maken.

Couscous salade

Couscous is binnen enkele minuten klaar. Met 2 hongerige jongetjes is alles wat snel klaar is fijn. Hierdoor hoef ik alleen te concentreren op de groentes. Sperziebonen waren de eerste groentes die mijn jongen zelfstandig op at. Rond 1 jaar kon hij de boontjes prima in zijn eigen knuistjes grijpen en alles wat hij zelf kon doen was interessant. Nog steeds vindt hij sperziebonen lekker en ook zeker een aanrader bij de couscoussalade. Wat tomaten en feta erbij en het is een heerlijke snelle maaltijd.

gerecht6

Bak een uitje en een teentje knoflook in de pan en stoom de sperziebonen erna mee. De tomaten voeg je de laatste paar minuten toe. Doe de couscous in een schaal of pannetje met een schepje bouillon en giet er kokend water overheen. Laat dit 4 รก 5 minuten staan. Schep de couscous en de groente op een bord met daar overheen met de hand verkruimelde feta.

Risotto

Na de bevalling had ik totaal geen energie om te koken. Ik zocht makkelijke maaltijden en zo lag er altijd een zak kant en klare risotto in de vriezer. Het was een maaltje dat zonder problemen door ons allen werd gegeten. Helaas is deze variant uit de schappen gehaald, maar manlief is aan het werk geslagen.

gerecht3

Wat italiaanse kruiden uit eigen tuin, een lading geraspte grana padano, de juiste groentes en we hebben een heerlijk maaltje. De grana padano doet de risotto plakken, waardoor mijn peuter het prima zelf kan eten. Het gerecht is goed te combineren met verschillende (groene) groentes, zoals spinazie en doperwtjes, maar deze variant met courgette en champignons was ook een succes.

gerecht2

Zolang het geen sterrenrestaurant is waar je voor kookt, kan je de risottorijst prima als gewone rijst koken. Doe de rijst met voldoende bouillon en de kruiden in een pannetje en laat het 15 minuten koken. Bak de groente in een andere pan gaar. Zodra de rijst klaar is voeg je een grote lading geraspte grana padano toe. Laat de kaas helemaal smelten, waardoor de risotto een overheerlijk en romig geheel wordt. Schep de risotto en de groentes op het bord en smullen maar.

Italiaanse aardappelschotel

Dit gerecht is afgeleid van de italiaanse aardappelschotel van Lekker & Simpel. Ik ben geen fan van hollandse pot, maar zo nu en dan moet je toch iets doen met de zak met aardappelen. Aardappel is een lichte vorm van zetmeel en er zitten ook nog verschillende vitamines in. Beter dus dan pasta of rijst. Eigenlijk is het zelfs een groente. Alles in mij vindt dat we meer aardappel moet eten, dus af en toe zoek ik een interessant recept.

gerecht1

Voor deze italiaanse aardappelschotel bak je aardappelen, uien, courgette in een grote pan en laat het enige tijd bakken. Je brengt het op smaak met italiaanse kruiden en peper en zout. Op het laatst voeg je nog tomaat en mozzarella toe en laat dit nog een minuutje koken. Nadat je het opschept voeg je een paar blaadjes basilicum toe en een klein gesneden plakje salami.

Dit recept werd met open armen mond ontvangen. Waar ik eerst dacht dat mijn peuter de stukjes vlees of kaas van het bord zou plukken, schept hij alles keurig naar binnen. Oke, ik moet eerlijk bekennen dat we zijn bordje met minder courgette serveren en er net wat meer salami op doen, maar toch heeft hij ook hier weer een bordje van leeggegeten.

Tortellini met rode saus

Tortellini is een go-to pasta bij ons thuis. Mijn peuter vindt het heerlijk en met een simpele rode saus met fijn gesneden groentes krijgt mijn knul ook nog de nodige vitamines binnen.

gerecht4

Voor dit gerecht kook je de tortellini volgens de verpakking. Je kan de saus uit een potje of pakje nemen, maar je kan natuurlijk ook altijd zelf je pastasaus maken. Eerder deelde ik al een pastasaus die bomvol groentes zit. Deze past ook perfect bij de tortellini.

Chinese tomatensoep

Na een lange dag met de kinderen is de motivatie om een gezonde maaltijd op tafel te zetten ver te zoeken. Een tomatensoepje gaat er altijd in. Toen hij klein was goot ik de soep in zijn fles, maar nu drinkt hij het uit een beker.

gerecht5

Hij lepelt netjes de stukjes vermicelli en stukjes groente uit het bekertje en hoewel er geen schoon stukje shirt meer te bekkennen is, heeft hij zijn buikje vol gegeten.

Wat is of was jouw peuter zijn favoriete gerecht?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge