Waarom thuisblijfmama zo leuk is

Ik ben nu een half jaar thuisblijfmama en kan er boeken over vol schrijven hoe zwaar het is. Ik heb nooit tijd voor mezelf en ik mis de kleine pauzes van mijn werk. Regelmatig word ik gek van de rommel in huis en soms wens ik echt een beetje rust. Hoewel ik uren kan klagen over mijn leven als thuisblijfmama, toch zijn er voldoende dingen waar ik echt van kan genieten.

Thuisblijfmama zijn is leuk

>> Lees ook: Van parttime werkende naar fulltime mama

Zorgen voor mijn mannen

Het zorgen zit in me. Niet gek dat ik jaren in de zorg heb gewerkt. Maar om mijn kinderen ergens af te zetten om vervolgens voor iemand anders te gaan zorgen voelde tegenstrijdig. Mijn man haalde de kinderen na zijn werk vaak op van de oppas. Vooral als ik een avonddienst had, was hij nog lang in de weer om voor de kinderen te zorgen.

Als thuisblijfmama zorg ik nu niet alleen voor mijn kinderen, maar ook vind ik het erg prettig dat ik ervoor kan zorgen dat mijn man in een semi-rustige situatie thuiskomt. Hij schuift na het werk aan tafel en erna brengen we samen de kinderen naar bed.

Geen gerommel met het rooster

Mijn werk was onregelmatig. Wat een gedoe was het altijd om iets te plannen. Ook mijn man had in die tijd nog regelmatig avond- en nachtdiensten. Hierdoor moesten we de roosters elke maand weer naast elkaar leggen om ervoor te zorgen dat we voldoende oppas hadden voor die maand.

De vraag van vriendinnen wanneer ik tijd had werd altijd beantwoord met ‘altijd en nooit’. Het onregelmatige werken zorgde dat ik elke dag van de week inzetbaar was en dus altijd ingeroosterd kon worden. Soms kreeg ik pas enkele weken van tevoren mijn rooster te horen en moest ik snel iedereen afbellen om oppas te regelen of afspraakjes met vriendinnen te verzetten.

Meer rust in de tent

Hoewel ik het drukker heb dan ooit, geeft het veel rust voor ons gezin. De kinderen weten precies waar ze aan toe zijn. Ze worden niet meer van hot naar her gesleept en ze weten dat mama ze vanvond weer op bed legt.

Een week werken betekende huilende kinderen aan het eind van deze week. Hoewel ik probeerde zoveel mogelijk rust te creeëren voor de kinderen gooide zo’n drukke week roet in het eten. En hoewel een dagje bij opa en oma best gezellig is, het heen en weer gereis is niet echt ontspannen voor een kind.

Mijn man heeft sinds een aantal maanden een nieuwe en drukkere baan. Hoewel hij op papier nog het zelfde aantal uren werkt lijkt het erop dat hij meer tijd kwijt is aan zijn baan. Hij is later thuis, moet soms nog in de avonduren doorwerken, heeft elke maand wel een keer telefoondienst en het aantal praatjes en lezingen reizen de pan uit. Om nog maar te spreken over de etentjes om het netwerk te onderhouden.
Met deze uren hadden wij de oppas niet eens meer zo kunnen regelen zoals we het hiervoor deden. Ik ben blij dat ik om al die drukte heen de rust kan creeëren voor de kinderen.

Doen wat ik belangrijk vind

Ik ben er nog steeds goed in om mezelf op de laatste plaats te zetten, maar na de hele week thuis te hebben gezeten met de kinderen voel ik me minder bezwaard als ik even iets voor mezelf ga doen. Als ik met vriendinnen ga stappen of me even terug trek om aan mijn blog te werken voel ik me daar niet schuldig over. Niet alleen gun ik het papa om met de kinderen alleen te zijn, maar ik gun mezelf ook meer de tijd om dat te doen wat ik belangrijk vind.

Altijd met de kids

Maar het aller mooiste is natuurlijk wel dat ik altijd bij mijn kinderen ben. Ik zie ze opgroeien, leer ze dingen, vang ze op en geef ze kusjes op de zeren plekken. Zijn ze ziek (wat ze geukkig nooit zijn), dan ben ik thuis om ze op te vangen. Zijn ze moe, dan doen we een dagje wat minder. Hebben ze zin om lekker gek te doen en een dagje eropuit te gaan? We doen het gewoon en er is geen ene baas die zegt dat ik die tijd niet aan mijn kinderen kan besteden. Als thuisblijfmama is het mijn taak om er te zijn voor de kinderen en dat is de allermooiste taak die mij ooit is opgelegd.

En hoewel ik elke avond weer uitgeteld op de bank plof met een piep in mijn oren van de driftbui van mijn peuter, toch kijk ik altijd weer gelukzalig om het hoekje als ik ze nog een laatste kusje geef voor we naar bed gaan.

>> Lees ook: Omgaan met de driftbuien van je peuter

Ben jij thuisblijfmama? Wat vind jij het allermooiste aan jouw situatie?

error
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge