Waarom vakantie goed is voor je kind

Het is heerlijk om er af en toe op uit te gaan. Een weekje genieten in de zon of de gezonde lucht opsnuiven in de natuur. Het doorbreken van de sleur kan voor nieuwe energie zorgen. Maar vakantie heeft ook vele positieve uitwerkingen op je kind en dus zeker een aanrader om met je kleine kind regelmatig op vakantie te gaan.

morris

Sleur doorbreken

Met een klein kind kunnen de dagen erg op elkaar gaan lijken. Hoewel rust, reinheid en regelmaat erg belangrijk zijn, kan de sleur ook negatieve effecten hebben. Slechte gewoontes die je kind aanleert kun je op deze manier moeilijk afleren. Op vakantie wordt de structuur van een kind helemaal verstoord. Natuurlijk probeer je je als ouder zoveel mogelijk vast te houden aan de gebruikelijke structuur van de dag, maar met het reizen, andere omgeving en alle activiteiten die je normaal gesproken niet zo snel doet, lukt dat niet altijd even makkelijk. Hierdoor komt het vaak voor dat je kind noodgedwongen in een ander ritme komt. Door het overslaan van een middagdutje is het ’s avonds moeier en verdwijnt er opeens een deel van zijn avondroutine en is je keutel eerder al in dromenland. Door het vele buiten zijn verbruikt hij meer energie en zit hij met het avondeten braaf zijn bord leeg te eten. Het is niet voor niets dat je veel ouders hoort zeggen dat het sinds de vakantie opeens doorslaapt.

Quality time

In het dagelijks leven moeten we zoveel, waardoor er minder tijd overblijft voor de kinderen. Papa is de hele dag werken en ongeveer 60% van de moeders hebben een baan. En zelfs als papa of mama thuis is zijn ze bezig met de verplichte taakjes. Al deze verplichtingen gaan ten koste van quality time met je kind. Op vakantie is het enige doel om samen van de vakantie te genieten. Al die extra aandacht van beide ouders versterken het gevoel van de eigenwaarde van het kind. Interesse en aanwezigheid zijn twee belangrijke factoren die bijdragen aan het groeiproces naar volwassenheid.

Daarnaast sta je als ouder de hele dag naast elkaar. De zorg voor de kinderen valt nu op beide schouders en je kan in gesprek over de opvoedtechnieken. Communiceren over de opvoeding is belangrijk, maar op de drukke dagen heb je daar geen zin meer in. Op vakantie zie je hoe de ander het doet. Hoe de ene ouder met een frisse blik de dingen aanpakt of juist de slimme trucjes die toegepast kunnen worden.

Ontwikkeling

De veranderde omgeving op vakantie heeft effect op de hersenfuncties zoals stressregulatie, aandacht en concentratie, planningsvermogen en leervermogen. Het heeft invloed op de mentale en fysieke gezondheid van het kind, die in verband staan met een verhoogd IQ van een kind.

Doordat de kinderen tijdens hun spel een nieuwe omgeving verkennen, worden de hersenen flink gestimuleerd. De hersenen moeten net als spieren gebruikt worden om te kunnen groeien. De vakantie is een uitstekende aangelegenheid voor een kind om veel te leren, nieuwe dingen te ontdekken en gestimuleerd te worden om problemen op te lossen.

Een goed idee is om tijdens de vakantie met je kind de natuur in te trekken. De aandacht en concentratie neemt bij kinderen toe, na slachts 20 minuten in de natuur.

1511

Geluk

Dat je tijdens de vakantie je kan ontspannen en dat je kan ontstressen heeft effect op je geluksgevoel. De voorpret zorgt er al voor dat mensen veel plezier ervaren. Mensen die regelmatig op vakantie gaan zijn over het algemeen meer tevreden. Het effect is echter niet permanent, wat betekent dat je beter meerdere kleine vakanties kunt plannen, dan een grote lange reis. Met al dat reizen geef je jezelf vele mooie herinneringen om op terug te kijken.

Na onze vakantie zagen wij een grote verandering in onze oudste zoon. Hij slaapt sinds dag één van de vakantie een stuk beter in. Waar hij normaal gesproken nog ruim anderhalf uur in zijn kamer kon spelen slaapt hij nu binnen 10 minuten en komt hij er hooguit twee keer uit. Ook merken wij een grote verandering in zijn ontwikkeling van grammatica. Deze vakantie heeft hem duidelijk enorm goed gedaan. Reden genoeg om snel weer een vakantie te plannen.

Zie jij een grote verandering in je kind na de vakantie?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge