Wat als moeder ziek is?

Wat ik dacht dat een druk weekend met werken zou worden, werd een weekend met alleen op bed liggen. Een flinke keelontsteking had mij gevloerd. Mijn werk kon hierdoor niet doorgaan en ook mijn blog heeft eronder moeten lijden.
Vrijdagavond op mijn werk begonnen de eerste klachten. Moeheid en keelpijn. Eerst dacht ik dat het door een slechte nacht kwam, maar zelfs mijn collega vond mij er beroerd uitzien. Door omstandigheden kon ik niet eerder naar huis, dus toen rond middennacht thuis kwam kon ik bijna niet meer op mijn benen staan. Mijn man heeft vanaf dat moment mijn paracetamolspiegel op pijl gehouden, ijswater aangeleverd en de kinderen verzorgd.
En dan is het maandag. Ik voelde me al iets beter, maar om nou de hele dag alleen voor de kinderen te zorgen….

Je staat 24 uur per dag voor je kinderen klaar. Je gaat er midden in de nacht voor ze uit, offert een groot gedeelte van je sociale leven op en je hobbies bestaan tegenwoordig uit kleurplaten maken en spelen met de auto’s. Maar als je ziek bent moet je toch even een stapje terug doen. Je kan het niet meer opbrengen om 24u per dag voor de kinderen te zorgen. Maar wij moeders vinden dat knap lastig? Hoe doe je dat toch?

ziek

Borstvoeding geven

Op het moment dat je zelf ziek bent voelt het vreemd om je kind borstvoeding te geven. Bang dat je je kind aansteekt met wat jij onder de leden hebt. Een virus heeft enige tijd nodig om aan de oppervlakte te komen, dus je kind zal al zijn bloodgesteld aan het virus voor je zelf verschijnselen ervan kreeg. In je borstvoeding zitten precies de antistoffen van het virussen die er op dat moment zijn (geweest). Het kan dus heel goed dat je kindje helemaal niet ziek wordt, omdat hij alle goede antistoffen van jouw krijgt.
De kans is groot dat je door je ziek zijn minder melk produceert. Dit trekt zich vanzelf weer recht op het moment dat je doorgaat met voeden en jij je een stuk beter voelt.
Let wel op met bepaalde medicijnen. Vertel je arts altijd dat je borstvoeding geeft.

De zorg voor papa

Nu is het papa zijn taak om de kids op zich te nemen. Mijn man doet dit gelukkig zonder vragen te stellen. Mannen zijn al redelijk geemancipeerd wat dat betreft en kunnen de zorg voor de kinderen prima aan. Mannen en vrouwen zijn nog altijd twee aparte wezens. Wij vrouwen schieten gelijk in actiemodes als manlief ziek is. Kinderen uit de buurt, theetje naast het bed en na elk kuchje komen we om de hoek kijken. Mannen hebben dit gen van nature niet (uitzonderingen daar gelaten). Niets om ze kwalijk te nemen natuurlijk, zij hebben andere kwaliteiten. Als we dan toch iets nodig hebben, moeten we er gewoon om vragen. Er zullen weini mannen zijn die hun zieke vrouw op zo’n moment niet willen verzorgen. Zeker niet als ze aan het eind van de dag beseffen dat het huishouden en de kindjes toch wel een hele zware taak is.

Naar de oppas

Met de kinderen naar de oppas of de oppas naar jou. Roep opa en oma om hulp of vraag je zus op de koffie. Als er maar iemand is om de kids even te vermaken, een wasje voor je te draaien (je bezwete beddengoed moet toch ook een keer gewassen worden) of je soepje te maken. Vooral de zorg voor de kinderen kan vaak geen moment wachten. Iemand die met de kinderen naar de speeltuin gaan, zodat de ze een groot deel van hun energie kwijt kunnen kan al een hele hoop schelen. Ik denk dat alle moeders weten hoe kinderen kunnen zijn na een dag binnen zitten en dat is tijdens het ziek zijn geen pretje.

Goede voeding

Er zijn veel theorie├źn over eten. Natuurlijk is het goed gezond te eten. Voldoende vezels, groente en fruit, denk aan je eiwitten. Maar op het moment dat je ziek bent heeft je lichaam hele andere behoeftes. Soms heb je helemaal niets nodig. Je lichaam gebruikt alle energie om de ziektekiemen te weren. Energie om eten te verwerken is er dan niet. En soms merk je dat je opeens vette trek hebt. Snel je energie aanvullen. Op het moment dat je ziek bent moet je vooral naar je lichaam luisteren. Je hebt er niets aan om een perfect gezonde maaltijd te eten en deze vervolgens retour te geven boven het toilet, omdat je maag het niet kon verweren.

Drinken is een ander verhaal. Hoewel je dit natuurlijk niet moet forceren is het wel belangrijk voldoende te blijven drinken. Bij voorkeur anderhalve liter, maar op het moment dat je in je bed ligt is elk glas meegenomen. Zorg voor een glas koud water of een kop warme thee. Een beetje honing door je thee om je keel te verzachten of gewoon voor de lekkere smaak.

Paracetamol

Sommige mensen zijn fel tegen het gebruik van paracetamol. Maar hoe heerlijk is het als je door een klein wit pilletje je dag weer een beetje door kan komen. Je koorts zakt, de pijn verdwijnt. Bijverschijnselen heeft het bijna niet. Vooral bij kort gebruik kan het geen kwaad. Let natuurlijk wel altijd op als je het gebruikt in combinatie met andere medicijnen en bij bepaalde lichamelijke aandoeningen.

En weer terug je bed in

En als de kinderen op bed liggen, draai jij je ook nog een keertje om. Doordat je ziek bent slaap je slecht en ben je de rest van de dag erg moe. Ook kost ziek zijn opzich veel energie, omdat afweersysteem continue probeert om je eigen besmette cellen te doden, zodat het virus zich niet verder kan verspreiden. Doordat je minder eet en drinkt voel je je zwak.
Kortom, je kan een uurtje extra slaap goed gebruiken.

En als dat allemaal niet lukt kan je altijd nog naar duitsland verhuizen, waar je via de huisarts thuiszorg kunt krijgen als er kleine kinderen in het gezin zijn en er niemand anders in je huishouden is de taken over te nemen.

Hihi, gelukkig is dat laatste niet nodig geweest, maar ik vond het wel een grappig feitje. Nu duik ik weer mijn bedje in en hoop ik snel weer de oude te zijn.

 

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge